David Shine: "Az egyenlő feltételeket szeretem a NASDAQ-ban"

Vágólapra másolva!
David Shine Wall Street-i daytrader chatelt olvasóinkkal a Vendégszobában. Az interjúból kiderült, hogyan lehet nagy pénzeket keresni a Magyarországon még nem olyan ismert daytrade-kereskedésben.
Vágólapra másolva!

Sziasztok! Nyolc és fél éve foglalkozom tőzsdei kereskedéssel. Az eltelt idő alatt láttam, hogyan keresnek egyesek napi egymillió dollárt, vagy vesztenek el mindent. Kifejlesztettem magam számára egy sor szabályt, amelyeket a kereskedésben követek. Ezek a magam és a körülöttem lévők sikerének kulcsai.

Mennyi pénzzel érdemes belekezdeni a tőzsdézésbe? [iginla2]

- Annyinak kell lennie, amennyit kész vagy elveszíteni. Ez egy olyan üzlet, ahol kis befektetéssel is kezdhetsz, és folyamatosan növelheted a nyereségedet. Akár 5000 dollárral is el lehet kezdeni.

Mi az a daytrader? [csiklócsókoló]

- A mai nagy sebességű internet-hozzáférés segítségével bárhonnan a világban lehet kereskedni. Az amerikai piacon részvények milliárdjai cserélnek gazdát naponta. Az elektronikus kereskedéssel fair a játék, mert a világon bárhonnan ugyanolyan esélyekkel szállhat be bárki. A daytrade napon belüli kereskedést jelent. A szabályok szerint a nap végére nem maradhat nálad részvény. A kereskedés végrehajtásának sebessége miatt a legmodernebb szoftverünk és a nagyon előnyös komissziós díjak miatt igen előnyös feltételekkel lehet napi kereskedést folytatni. A kereskedésben nem használok fundamentális elemzést. Általában momentum alapú kereskedést folytatok, ahol a döntéseket a volitilitásra és likviditásra, illetve a részvény pillanatnyi mozgására alapozom.

Mi a véleménye a virtuális tőzsdeszimulátorokról? [kirké25]

- Van szimulátorunk, és lehetővé tesszük, hogy az ügyfeleink használják, mielőtt valódi pénzzel kezdenének el kereskedni. A szimulátorprogram valódi tőzsdei adatokkal dolgozik, de amikor valaki a valódi piacon kereskedik, annak más a pszichológiai háttere, mert valódi kockázatokkal néz szembe.

Fotó: Szabó Pál
Fotó: Szabó Pál

Azt hallottam hogy tőzsdén magánszemély nem is kereskedhet. Kit kell megkeresni, hogy beszállhassak az "üzletbe"? [Bentall]

- Én a NASDAQ-on kereskedem, ez egy kizárólag elektronikus tőzsde. Itt bárki beszállhat a kereskedésbe, így Magyarországról is egyenlő feltételekkel érhető el, éppúgy, mint bárhonnan máshonnan a világon. Budapestről például a NetDayTrade-et tudom javasolni, ha be szeretnél szállni a kereskedésbe a NASDAQ-on.

Csak a NetDayTrade termináljairól lehet tradelni, vagy megoldható távolról is? [bwill]

- Lehet, de sokkal kockázatosabb. Egy ilyen irodában ellenőrzött környezetben kereskedhetsz, és ez előnyt adhat azokkal szemben, akik otthonról próbálkoznak.

Megfelelő technikai paraméterekkel miért ne daytrade-elhetne valaki otthonról, megspórolva a sápot? [buxguru]

- Ugyanaz a nagyon olcsó komisszió vonatkozik az otthoni kereskedésre, mint az irodaira. Bár sokan kereskednek otthonról, így néha én is, de sokkal előnyösebb egy irodából kereskedni, különösen egy kezdőnek.

Ha a daytrade-elők tízezrei maguk is hatással vannak az árfolyamok alakulására, akkor nem a saját vásárlásaikra reflektálnak? [katinka5555]

- Sok okból nem erről van szó. A piacon nem csak daytrade-elők szerepelnek: ott vannak a hosszú távú befektetők, egyéni és intézményes befektetők, befektetési alapok és sokan mások. Másrészről elméletileg, ha mindenki vesz és vesz és vesz, amikor itt az idő, kinek adják el a papírokat? Annyi vásárló mindig akad, amennyi részvénytől meg akarok szabadulni.

A daytrade munka, játék, befektetés vagy hobbi? [zajec73]

- A kereskedők milliói között megtalálható a kérdésben említett összes kategória. Nekem ez egy teljes állás, 9.30-11-ig dolgozom, aztán van két-három óra ebédszünet, aztán folytatom a kereskedést 16.00-ig.

Fotó: Szabó Pál
Fotó: Szabó Pál

A daytrading nem boríthatja fel a tőzsdét? [zajec73]

- A New York-i tőzsde már több mint száz éve létezik. A NYSE-t és a NASDAQ-ot egyarán szigorúan kötik a független felügyeletek szabályai.

Hogyan tudott összeomlani mégis egy akkora cég, mint az Enron? [ferko68]

-Az Enron esetében nem a papír, hanem maga a társaság omlott össze, és ezt a kettőt nem szabad összekeverni.

Hogyan találkoztál a NASDAQ-kal? [Nasdaq1981]

- Hiszed vagy nem, az első napon besétáltam a kereskedési irodába, és megláttam egy 25 éves barátomat a nagy mosolyával a Forbes magazin címlapján. Nagyszerű kereskedő volt. Megragadott az a hihetetlen nyereség, amit a kereskedésben részt vevő emberek képernyőjén megláttam. A NASDAQ emellett egy egyenlő küzdőtér, ami lehetővé teszi számomra vagy bárki más számára, hogy egyenlő feltételekkel kereskedjen.

Nagyszerű látni, hogy a magyarok is kezdik ilyen módon kivenni a részüket a globális gazdaságból. Találkozunk a tőzsdén!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!