Skardelli György: Folyami követ mintáz az új BS

Vágólapra másolva!
Skardelli György, a Budapest Sportaréna tervezője volt az [origo] Társalgójának vendége. Az építész szerint az új BS és környezete tulajdonképpen egy metafora alapján készült. Ennek a metaforának a szereplője egy folyami kő volt, és néhány üvegkristály. Megtudhattuk azt is, hogy az Aréna 41 ezer négyzetméter alapterületű, 180 méter hosszú, 130 méter széles, az egész létesítmény alapterülete pedig 130 ezer négyzetméter.
Vágólapra másolva!

Fotó: Varga Ferenc [origo]Mik voltak az eddigi munkái? (Degree_)

- A kőszegi SOS-gyermekfalu, a szentesi városi sportcsarnok, a koreai magyar nagykövetség, a nigériai magyar nagykövetség, a Knorr Bremse kutatási és fejlesztési központ Budapesten, és a pécsi Gandhi alapítványi gimnázium és tornacsarnok.

Mennyi időbe került Önnek az Aréna megtervezése? Milyen nehéznek bizonyult a tervezés eddigi munkáihoz képest? (Knurdord)

- Az Aréna megtervezése hosszú folyamat volt, a kezdetek kezdetén tervbe volt véve az eredeti vasbetonszerkezet megtartása és a körítő szerkezetek újjáépítése, de ez funkcionális okok miatt elvetésre került. Felmerült külföldi épületek adaptálása a helyszínre, de én rendkívül erősen ragaszkodtam ahhoz, hogy Magyarország egyes számú rendezvénycsarnok épülete az ne egy külföldi épület Magyarországra telepítésével történjen. A hosszú tárgyalásos folyamat vége lett az, hogy elfogadták azt a javaslatot, hogy ezt az épületet a környezetével együtt kell megtervezni, hiszen azon túl, hogy ez egy nagyon fontos középület, más középületek környezetében készült el, pl. egy szálloda, egy metróállomás, egy távolsági buszpályaudvar és egy posta. Az én javaslatom az volt, hogy ezeket a középületjellegű funkciókat egy egységes gondolat szerint fogjuk össze, és ennek az egységes gondolatnak az eredménye ez a tér és a téren lévő sajátosan megformált épületegyüttes. Ennek a végiggondolása, elfogadtatása több hónapot vett igénybe, majd e szerint a gondolat szerint az épületegyüttes megtervezése gyakorlatilag a legutolsó pillanatig, 2003 márciusáig tartott. Amit nagyon fontos tudni, az az, hogy ez a fajta épületformálás két korábbi nem megvalósult munkámban már foglalkoztatott, az egyik a 2000-es hannoveri világkiállítás magyar pavilonépülete. Emellett egy ilyen formálású, egy vonalvezetésű építményben oldottam meg a Nemzeti Színházat egy meghívásos tervpályázaton, kihelyezve a Dunára. Ezek a munkák, bár nem valósultak meg, de az ember gondolatában megmaradnak azoknak a tapasztalatai, felhasználhatóak voltak az Aréna ilyen formájú kialakításánál.

Mekkora a Budapest Aréna, és mik a főbb jellemzői? (Degree_)

- Maga az Aréna 41 ezer négyzetméter alapterületű, 180 méter hosszú, 130 méter széles, de az egész létesítmény alapterülete 130 ezer négyzetméter. Az Arénán kívül többek között 1400 férőhelyre kétszintes parkolóház és egy 30 ezer négyzetméteres tér is készült gránitburkolattal és 8 ezer négyzetméter zöldfelülettel.

Milyen a "backstage" rész? Milyen és hány helyiség várja az Arénába látogató sztárokat? (Oxygene)

- Az Aréna küzdőterének kialakítása olyan, amely nagyon emlékeztet az ókori görög sportstadionok kialakítására, tehát egy nyitott U alakú nézőtér. A nézőtér alsó 19 lelátósora egy mobil lelátó, amelyik mozgatásával a küzdőtér mérete 60-szor 130 méteresre változtatható, ez a maximális méret. Erre a nagy térre keresztben áll egy 30 szor 60 méteres rész, amelyet tekinthetünk a színpadrésznek vagy a backstage-nek. Ezen kívül három darab sztáröltöző várja az ideérkezőket, emellett van még két kisebb, négy nagyobb és két igen nagy öltöző. Ez a két utóbbi majdnem 120 négyzetméter alapterületű.

Terveztek oda székeket, ahonnan nem lehet látni a küzdőteret? Ki a felelős ezért a blamázsért? (Miért)

- Nem terveztünk olyan székeket, ahonnan nem lehet látni a rendezvényeket, az aréna kialakítása többcélú, multifunkcionális, és ez idéz elő olyan helyzeteket, amely esetben eseménytől függően bizonyos helyekről annak az eseménynek egy bizonyos részét nem lehet 100 százalékosan látni. De az eseménytől függően fogják árusítani a jegyeket, tehát az adott eseményen azt a helyet, ahonnan kevésbé lehet látni, vagy nem fogják eladni, vagy pedig csökkentett áron fogják árusítani az érdeklődés függvényében.

Miért kellett 40 milliárdból feépiteni a csarnokot, ha 20 milliárdból is kijött volna? (escobart)

- A csarnok bekerülési költsége 20 milliárd volt, a mellette levő környezeté pedig 7 milliárd.

Botránysorozat kísérte az új BS építését/itthon/20030310botranysorozat.html

Említette a 7 millárdos környezetét, ebben mi található? Esetleg az extrém sprotok képviselői is használhatják? (Degree)

- A 7 milliárdos környezetben található 30 ezer négyzetméter alapterületű tér, amely 6 méter magasra van felemelve a környezetétől, ez azért nagyon kedvező, mert az összes gépkocsiforgalomtól függetleníteni tudja az ide látogató többezres látogatósereget. Erről a térről nyílik a sportmúzeum, ezen a téren találhatóak vendéglátóhelyiségek, a kialakításuk még nem végleges, ezen a téren található a 8 ezer négyzetméternyi parkfelület, ez a tér alkalmas arra, hogy az aréna rendezvényeitől függetlenül vagy azokkal szoros összefüggésben szabadtéri rendezvényeket lehessen megtartani.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről