A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A focivébé felfedezettjei lehetnek

Vágólapra másolva!
A világbajnokságokon eddig csak a legjobb játékos, illetve a gólkirály kapott különdíjat, de a FIFA úgy döntött, hogy ezúttal egy újabb kategória legjobbjait is díjazza majd. A németországi tornán a legjobb fiatal játékost is jutalmazzák, és a nemzetközi szervezet már azt is kihirdette, hogy melyik 40 labdarúgó lesz versenyben a trófeáért.  
Vágólapra másolva!

A FIFA ugyanis szigorú szabályokkal határozta meg, hogy ki tartozik a "fiatal" kategóriába. Eszerint a trófeát csak olyan labdarúgó kaphatja meg, aki 1985. január elseje után született, és korábban még nem szerepelt világbajnokságon. Utóbbi kitétel igazából akadémikusnak számít, hiszen a mostani vébére benevezett ifjoncok között senki sem akad, aki már 2002-ben is szerepelt volna a vébén - de elméletileg nem lehetett kizárni ennek a lehetőségét, hiszen az előző torna legfiatalabb focistája, a nigériai Femi Opabunmi 1985 márciusában született, vagyis ha a Szuper Sasok kijutottak volna Németországba, akkor vele nem lehetett volna számolni ennél a díjnál.

A vébére benevezett 736 játékosból összesen 40 illik ebbe a kategóriába, vagyis közülük kerülhet ki a torna legjobb fiatal focistája. A szurkolók az interneten keresztül szavazhatnak majd arról, hogy szerintük ki érdemli meg ezt a trófeát, és a voksolást az elődöntők után zárják le - akkor a három, legtöbb szavazatot kapott futballista kerül fel a végső jelöltek közé, és ezt a listát a FIFA technikai bizottsága (amelynek vezetője a német szakember, Holger Osieck, aki az 1990-es világbajnok csapat pályaedzője volt) további három labdarúgóval egészíti ki, majd a finálé után ebből a hatból választja ki a végső győztest.

A jelöltek listáján végigtekintve jól látható, hogy akad köztük olyan, aki már ismert névnek, sőt kifejezetten sztárnak számít a világ labdarúgásában, így alighanem nekik lesz a legnagyobb esélyük a diadalra. Az angol Wayne Rooney, a német Lukas Podolski vagy a portugál Cristiano Ronaldo már a 2004-es Európa-bajnokságon is szerepelt, de az argentin Lionel Messi, a spanyol Sergio Ramos és Cesc Fabregas vagy a svájci Philippe Senderos is közismert futballista. De ki tudja, talán az ausztrál Mark Milligan, a dél-koreai Park Chu Young vagy a paraguayi José Montiel lesz a fő beszédtéma a világbajnokság után.

Angola
Angola mindössze egy játékossal "nevezett", a 21 éves Hipolito Mario várhatóan a csapat harmadik számú kapusa lesz. Az InterClube játékosa remekelt az angolai bajnokságban, és tagja volt az afrikai ország U20-as válogatottjának, amely a közelmúltban Botswana ellen játszott az ún. Afrikai Ifjúsági Bajnokság selejtezőjében.

Argentína
A dél-amerikai csapatnak két jelöltje van, egyikőjüket a díj legnagyobb esélyesének tartanak. Lionel Messi az U20-as argentin válogatottat 2005-ben vb-győzelemre vezette, és most erre készül a felnőtt válogatottal is. Az FC Barcelona mindössze 170 cm magas támadója június 24-én lesz 19 éves, és ha az argentínok csoportelsőként jutnak tovább a C csoportból, akkor ezen a napon játszhatnak nyolcaddöntőt Stuttgartban a D jelű négyes második helyezettjével (Angola, Irán, Mexikó vagy Portugália). Óscar Ustari az első elődöntő előtti napon, július 3-án lesz 20 éves, az Independiente csapatában véd, és a keretből a River Plate kapusát, German Luxot szorította ki, aki ugye a tavalyi Konföderációs-kupán még stabil csapattag volt a válogatottban.

Ausztrália
A Sydney FC 21. életévében lévő védője, Mark Milligan idén bajnoki címre vezette klubcsapatát. A villámgyors hátvéd ausztrál együttesével tavaly decemberben ötödik helyen végzett a Japánban rendezett klubvilágbajnokságon.

Horvátország
A Dinamo Zagreb 20 éves középpályása, Luka Modric március elsején mutatkozott be Zlatko Kranjcar válogatottjában, amikor is a horvátok 3-2-re legyőzték Argentínát. A tehetséges futballistának a sérült Robert Kovacot kellett pótolnia a találkozón, és - mint azt a végeredmény is mutatja - remekül megoldotta feladatát.

Ecuador
A húszesztendős csatár Cristián Benítez az egyik legnagyobb ecuadori legenda, a gólrekorder Ermen Benitez fia. Klubcsapatában, az El Nacionalban még nem stabil kezdő, de a Libertadores-kupában már bemutatkozott, a válogatottban pedig Hollandia ellen debütált. A szakemberek nagy jövőt jósolnak neki, noha sokakat meglepett kerettagsága. A spanyol Villarreal 2005-ben kölcsönadta a Recreativo Huelvának Luis Valenciát, a három hónap múlva 21 éves támadó középpályást. A fürge és technikás futballista Ecuador Paraguay ellen 5-2-re megnyert találkozóján két gólt szerzett, s ezzel nagyban hozzájárult a dél-amerikai válogatott vb-kvalifikációjához.

Anglia
Sven-Göran Eriksson kedveli a fiatal tehetségeket, keretéből hárman is pályázhatnak a vb legjobb fiatal játékosa díjra. Aaron Lennon "már" 19 éves, viszont még csak 16 esztendős és 121 napos volt (rekord!), amikor a Premiershipben, még Leeds United-játékosként pályára lépett. A most befejeződött idényben a Tottenhamet erősítette: jobb oldali középpályásként 26 élvonalbeli meccsen küldte pályára Martin Jol, a Spurs trénere. Lennon meglepődött kerettagságán, ám mit szóljon Theo Walcott, akinek 17 évesen nem sok esélye volt, hogy a BL-döntős Arsenalban esélyt kapjon Thierry Henry és a többi Ágyús csatársztár árnyékában. A magyarok ellen is pályára küldte őt az angol kapitány, kérdés, a vébén is lehetőséget fog-e kapni - ha Paraguay ellen pályára lép, akkor 17 évesen és 86 naposan második helyre kerül a legfiatalabb vb-játékosok örökranglistáján (az első az északír Norman Whiteside). Wayne Rooney szinte biztosan a világbajnokság legnagyobb sztárja lenne - ha nem lenne sérült. A legfrissebb hírek szerint a Manchester United 20 éves gigasztárja csak a csoportmeccseken léphet (talán) pályára, s meglehet, feleslegesen válogatta be őt Eriksson.

Németország
A Mönchengladbach 20 éves futballistája, Marcell Jansen két teljes szezont lehúzott már a Bundesligában, és a balhátvéd pozíciójáért fog harcolni Jürgen Klinsmann házigazda csapatában. Szabics Imre kölni csapattársát, Lukas Podolskit a német futball egyik legnagyobb reménységének tartanak. A csatár most vasárnap, június 4-én lesz 21 éves, és a közelmúltban az FC Barcelona és a Bayern München is megkörnyékezte. A tavalyi Konföderációs-kupán három gólt lőtt a bronzérmet nyert német válogatottban. Huub Stevens német edző Johan Cruyffhoz és Ryan Giggshez hasonlította a lengyel születésű tehetséget.

Ghána
Haminu Dramani 1985 első napján született, a nemzeti csapatban tavaly szeptemberben, Szerbia ellen debütált - parádésan, hiszen a 88. percben csereként állt be, és pár pillanattal később azonnal gólt szerzett. A Crvena zvezda a ghánai szövetségi kapitány javaslatára szerződtette le. A 20 éves csatár, Asamoah Gyan az olasz élvonalbeli Udinese játékosa, ám a legutóbbi szezont kölcsönben a B ligás Modenában töltötte. A 20 éves csatár rendkívül gólérzékeny, első 10 válogatott meccsén 7-szer volt eredményes, sokat hozzátett Ghána vb-kvalifikációs sikeréhez. Két éve az athéni olimpián is részt vett az afrikai utánpótlás-válogatottal.

Irán
A 20 éves Hossein Kaabi egyike a világ leggyorsabb labdarúgóinak, a 100 métert 10 másodperc alatt futja le. A jobbszélső egyelőre Iránban futballozik, de álma Európa, egyetlen kitétellel - nem hajlandó próbajátékon részt venni.

Koreai Köztársaság
A Szöult erősítő 21 éves Ji Hoon Baek 1994-ben döntötte el, hogy futballista akar lenni, amikor Seo Jeong Won egyenlítő gólt szerzett a spanyolok elleni vb-meccsen. 2005-ben ő is szerzett egy emlékezetes és győztes gólt: az U21-es válogatott csapatkapitányaként Nigéria ellen volt eredményes a hollandiai vébén. Kim Jin Kyu a japán Jubilo Iwata csapatában légióskodik, három vb-selejtezőn kapott lehetőséget középhátvédként. Erőteljes felépítésű, szereti távolról célba venni az ellenfél kapuját. A Szöulban futballozó Park Chu Youn a vb-döntő másnapján, július 10-én lesz 21 éves. A csatárt 2005-ben a koreai liga legjobb fiatal játékosának választották, miután 30 meccsen 17 gólt szerzett. Egy éve június 3-án, Üzbegisztán ellen góllal mutatkozott be a felnőtt válogatottban. Álma, hogy egy jó vb-szerepléssel felkeltse az angol Premier League-klubok figyelmét.

Mexikó
Az Atlasban focizó Andrés Guardado abban az évben született, amikor Mexikóban, 1986-ban épp világbajnokságot rendeztek. A bal oldali középpályás tavaly december 12-én Magyarország ellen játszott először a válogatottban, csapata 2-0-ra verte a mieinket. Egy éve még egy ismeretlen cserejátékos volt, az elmúlt szezonban viszont rendkívülit produkált klubcsapatában. Intelligens, gyors és nyugodt futballistának tartják. Guillermo Ochoa a vb-finálé után négy nappal lesz 21 éves, de már most igazi bálvány Mexikóban, hidegvére, nyugalma miatt jégkölyöknek becézik. Az América csapatában véd, és ő is a magyarok ellen debütált a nemzeti csapatban. A göndör hajú és bő kapusviseletű játékos nap mint nap a mexikói sportújságok és bulvárlapok címlapján virít, mivel egy híres dél-amerikai popénekes a barátnője.

Hollandia
Az Ajaxban szereplő Ryan Babel 1986. december 18-án látta meg a napvilágot, s a hollandiai sztárklubban már 17 évesen pályára küldték. Tavaly márciusban, Románia ellen góllal mutatkozott be a válogatottban, 68 éve senki nem volt képes ilyen fiatalon betalálni az oranjéban. Marco van Basten olyan sztárok helyett preferálta Babelt, mint például a Bayern Münchenben szereplő Roy Makaay, vagy csapattársát, a 33 találattal holland gólkirályi címet szerzett Klas-Jan Huntelaar. A 20 éves, szintén ajaxos Hedwiges Maduro is ott lesz a vébén, aki Van Bastennel már dolgozott együtt, amikor a tréner még a fiatalokért felelt az amszterdami gárdánál. A nemzeti együttesben úgy mutatkozott be, hogy előtt mindössze három bajnokin játszott az Eredivisiében. Maduro védekező középpályásként és középhátvédként is bevethető, Edgar Davidsot szorította ki a keretből. A hazai U20-as vébén a narancssárgamezesek csapatkapitánya volt, két gólt is szerzett.

Paraguay
A dél-amerikaiak egyetlen ifjonca José Montiel, Club Olimpia mindössze 18 éves labdarúgója. A középpályás első nemzetközi szereplését az U16-os válogatottban jegyezte, amellyel megnyerte a kontinensbajnokságot. Montiel tehetségére Európában is hamar felfigyeltek, a németországi világbajnokság után ugyanis az olasz Udinese csapatában folytatja pályafutását.

Lengyelország
Miután Artur Boruc 2005-ben a Celticbe szerződött, Lukasz Fabianski lett a Legia Warsaw első számú kapusa, ma pedig már a legjobb lengyel hálóőrök között tartják számon, a Manchester United is érdeklődött iránta. A 21 esztendős futballista kiszorította a lengyel keretből a Liverpoolban szereplő Jerzy Dudeket.

Portugália
A Manchester United 21 évese, Cristiano Ronaldo már nem is a jövő, hanem a jelen nagy sztárja, a legjobb fiatalnak járó díj nagy favoritja. Három éve "tinédzser" rekordösszegért, 12,24 millió fontért igazolta le a MU a technikás támadó középpályást a portugál Sportingtól. Kétszer már a FIFA "az év játékosa" díjára is jelölték, 2005-ben pedig a szurkolók a világ legjobb fiatal futballistájának választották.

Szaúd-Arábia
Mohammed al-Anbar beceneve: az arab Ronaldinho. A 21 esztendős támadó tavaly megnyerte a szaúdi bajnokságot csapatával, az al-Hilallal. Remek távoli lövései vannak. Fontos gólt szerzett a Korea elleni, idegenbeli vb-selejtezőn. Azt várják tőle, hogy a hamarosan visszavonuló legenda, Sami al-Jaber utódja lesz.

Spanyolország
Spanyolországban méltánytalanul alulértékelték Cesc Fabregast, aki 16 évesen hagyta el a Barcelonát, és az Arsenalban találta meg a számításait. A 2003-as finnországi U17-es vébén Aranylabdát és Aranycipőt kapott, azaz őt választották a torna legjobbjának, és ő lett a gólkirály is. Noha még csak 19 esztendős (1987. május 4-én született), az előző idényben helyet harcolt ki magának a BL-finalista angol sztárcsapatban. A húszéves Sergio Ramos a Real Madrid védője, aki középhátvádként, jobb oldali védőként és védekező középpályásként is bevethető. Luis Aragones kapitány legszíveseben a jobbszélen játszatja, így realos csapattársát, Michel Salgadót szoríthatja ki a spanyol kezdőcsapatból. 2004-ben, Sevilla-játékosként mutatkozott be a Primera Divisiónban, és értékéről mindent elmond, hogy jelenlegi klubja 27 millió eurót fizetett érte.

Svájc
A legtöbb fiatal játékos a helvét válogatottban van, összesen hat. A Bayer Leverkusen 21 éves középpályása, Tranquillo Barnetta tagja volt az U17-es Európa-bajnokságon 2002-ben aranyérmes csapatnaknak, ami után bekerült a felnőtt válogatott Eb-keretébe, és leigazolta a Leverkusen. Az első időszakban kölcsönadták a Hannovernek, ám az előző szezonban már stabil tagja volt a Bayernek. Az olasz felmenőkkel is rendelkező Barnetta meg van róla győződve, hogy Svájc képes megnyerni a világbajnokságot. A Lazio 21 éves középpályását, Valon Behramit a svájci David Beckhamnek nevezik. A szőke hajú labdarúgó leginkább a középpálya jobb oldalán szeret játszani, a testén családjával kapcsolatos tetoválásai vannak, szereti távolról bevenni az ellenfél kapuját, és imádja a luxusautókat. A törökök elleni hazai pótselejtezőn csereként játszott, és góllal vette ki a részét a 2-0-s sikerből. Johan Djourou, az Arsenal védője mindössze 19 esztendős. A középpályásként is bevethető légiós egyetlen selejtezőn sem lépett pályára, és egyszer volt még csak válogatott. Az elefántcsontparti származázú bekk a londoni csapatban is szerepet kapott, amikor sérülések tizedelték az Ágyúsokat. Blerim Dzemaili 1986. április 12-én született, és kerettagságán kívül annak is nagyon örülhet, hogy klubcsapatával, az FC Zürichhel 25 éves szünet után megnyerte a svájci bajnokságot (a Basel ellen idegenben, az utolsó percben szerzett góllal). A siker után két nappal tudta meg, hogy ő is ott lesz a világbajnokságon, noha csak 10 percet játszott a válogatott egyik barátságos meccsén. A kiváló szabadrúgásairól híres védekező kötéppályás macedóniai felmenőkkel és jelentős női rajongótáborral rendelkezik. Philippe Senderos 2003-ban a Servette csapatától igazolt az Arsenalhoz, első válogatott meccsét Franciaország ellen játszotta tavaly márciusban. Az Ágyúsok csapatában az elmúlt szezonban többször is számoltak vele. Ő lőtte a svájciak első gólját a törökök elleni pótselejtező-odavágón. Johan Vonlanthen a helvét első osztályú pontvadászat legfiatalabb gólszerzője: a Young Boysban a 16. születésnapja után 23 nappal volt eredményes - debütánsként. A holland NAC Bredában szereplő húszesztendős csatár Kolumbiában született. Egy másik rekord is fűződik a nevéhez, a 2004-es Eb-n a franciák ellen váratlan gólt lőtt, ami ilyen fiatalon korábban senkinek sem sikerült a kontinesbajnokságokok történetében.

Togo
1988-ban, az újév első napján született Toure Assimiou, a Bayer Leverkusen juniorcsapatának a védője. A német korosztályos válogatottban két találkozón is pályára lépett, végül mégis a togói nemzeti csapatban kötött ki. Remekül lát a pályán, a védelem szívéből pazar passzokkal szokta helyzetbe hozni társait, és több poszton is bevethető, például bal oldali védőként. Karim Guede a Hamburg B csapatában, a német harmadik ligában szerepel. A 21 éves, német-togói kettős állampolgárságú futballista meglepődött, hogy bekerült az afrikai ország vb-keretébe. Edzői szerint szép jövő vár rá.

Tunézia
Az Etoile du Sahel együttesében szerepel a tunéziaiak egyetlen fiatal játékosa, Jasszin Csihaui. A szeptember 1-éig még 19 éves csatár klubcsapatával Ligakupát nyert, és bejutott az afrikai Bajnokok Ligája döntőjébe is. Tehetségére felfigyeltek Európában is: az Olympique Marseille érdeklődött iránta.

Ukrajna
Dmitro Csigrinszkij, Artyom Milevszkij és Bogdan Suszt

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!