A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Nincsenek hátrányban a nők a munkahelyen - a cégek közel fele szerint

Vágólapra másolva!
Egy vállalkozásfejlesztési alapítvány felmérése szerint a cégek nem látják rossznak a munkahelyi esélyegyenlőség kérdéskörét. A többség szerint nincs szükség esélyegyenlőségi tervre, ez csak növeli az adminisztrációs terheket. A felmérésben részt vevő nők azonban már borúsabban látják helyzetüket.
Vágólapra másolva!

A férfi-női esélyegyenlőség témában 400 szervezet felső-, közép és HR-vezetőinek bevonásával készített kutatást a Seed Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány. A válaszadók közel 40 százaléka szerint a nők egyáltalán nem szenvednek el hátrányos megkülönböztetést, és ha vannak is e téren problémák, azok elhanyagolhatóak.

Nők: magasabb bérekre, családbarát munkahelyre vágynak

Ezzel a vélekedéssel szemben a felmérésben megszólaló nők úgy vélik: kevés a családbarát munkahely, limitált a karrierépítés, az előrelépés lehetősége, bérezésük még mindig jelentősen elmarad a férfiakétól, miközben a munkáltatók nem támogatják a megfelelő mértékben visszatérésüket a GYES-ről. A nők ugyanakkor nem kérnek a pozitív diszkriminációból sem...

Esélyegyenlőségi terv: a többség szerint nem szükséges

A felmérésben részt vevők többsége úgy látja: nincs szükség esélyegyenlőségi tervre, mert ez terv nélkül is biztosítható, nem a papíron kidolgozott formán, hanem a gyakorlati megvalósításon múlik a siker. Az ellenzők részben a kis munkahelyi létszámmal, részben az esélyegyenlőség megvalósulásával és a többlet adminisztrációval indokolták véleményüket.
Egyébként esélyegyenlőségi tervet az ötven főnél több munkavállalót foglalkoztató költségvetési szervek és többségi állami tulajdonban álló jogi személyek kötelesek elfogadni.

90 százalék szerint az állam dolga az esélyegyenlőség

A szervezetek vezetői mintegy 40 százalékban úgy látják: más vállalatok, intézmények pozitív példáiból, gyakorlatából tanulhatnának legtöbbet az esélyegyenlőség területén. Egyharmaduk a célirányos képzést és az internetes tanácsadást tartaná ideálisnak, míg 35 százalékuk a témában kiadott kézikönyv segítségével mélyítené esélyegyenlőségi ismereteit. Mindössze 15 százalékuk igényelne telefonos tanácsadás A válaszadók egynegyede úgy véli: a nők és férfiak munkaerőpiaci esélyegyenlőségének megvalósításához főként szemléletváltásra van szükség.
A megkérdezett vezetők 90 százaléka azonban azt válaszolta: az esélyegyenlőség érvényesítése elsősorban az állam feladata...

Takács Gabriella

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!