Az osztrákok becsülik az orvosokat, a politikusokat kevésbé

Vágólapra másolva!
Az osztrákok toronymagasan az orvosi és ápolói hivatást tartják a legtöbbre, ami megmutatkozik az egyetemi jelentkezésekben is: az idén rekordszámban, több mint ötször annyian adták be pályázatukat a három ausztriai orvostudományi egyetemre, mint ahány férőhely van. Kevésbé becsülik viszont a politikusokat, a lista v égén pedig paz adótanácsadók és a síoktatók állnak.
Vágólapra másolva!

A szakmák megbecsüléséről készült és a hétfői sajtóban ismertetett összeállítás mindenesetre érdekes sorrendet tár fel. Az orvosokra és az ápolókra a megkérdezettek 89, illetve 86 százaléka szavazott. A harmadik és negyedik legfontosabb foglalkozás az osztrákok szemében a gazdálkodóké és a kisiparosoké (83 és 81 pont). Utánuk a tanárok, az eladók, a banki alkalmazottak, a jogászok, a vendéglősök és a háziasszonyok következnek, 77 és 68 közötti százalékaránnyal.

Újságírók és síoktatók a lista végén

A mezőny közepén helyezkednek el a teherautó-vezetők, az építkezési vállalkozók, az irodai alkalmazottak, a vasutasok, a fodrászok, a pszichoterapeuták, a tudósok és a szállodavezetők, méghozzá ebben a sorrendben. Ötven-ötven százalékot kaptak a hivatalnokok és a politikusok, amivel csupán a ranglista alsó fertályáig tudták felküzdeni magukat. Végül a legkevésbé becsült - legkevésbé fontosnak ítélt - szakmák: menedzseri, újságírói, adótanácsadói, síoktatói.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!