Ki volt a Hezbollah terrorszervezet rettegett vezetője?

Vágólapra másolva!
Az izraeli hadsereg pénteken likvidálta a 64 éves sejket, aki 32 éven keresztül vezette a libanoni terrorszervezetet. Haszan Naszrallah irányítása alatt nőtt meg a Hezbollah politikai, valamint katonai ereje és befolyása. A mozgalmát még a Libanont megszálló izraeli csapatok elleni harcra alapította, majd ez fejlődött fel odáig, hogy már a libanoni hadseregnél is erősebb katonai erővé vált.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról korábban beszámolt az Origo, az izraeli hadsereg közlése szerint pénteken likvidálta a libanoni síita fegyveres mozgalom, a Hezbollah vezetőjét, Haszan Naszrallahot a terrorszervezet központi főhadiszállására mért légicsapásban Bejrút déli külvárosában. 

Haszan Naszrallah pénteken meghalt a libanoni Bejrútban végrehajtott izraeli légicsapásokban, 2024. szeptember 28-án
Fotó: Houssam Shbaro / ANADOLU / Anadolu via AFP

Az izraeli hadsereg szóvivője azt írta az X közösségi oldalon, hogy likvidálták Haszan Naszrallahot, aki "többé nem terrorizálhatja a világot".

A BBC arról ír, hogy a Hezbollah már elismerte, hogy meghalt a robbanások során a 64 éves sejkjük, aki 32 éve vezette a libanoni militáns síita iszlamista mozgalmat. A lap szerint 

a Közel-Kelet egyik legismertebb és legbefolyásosabb személyisége volt.

Naszrallah a halála előtt éveken keresztül nem mutatkozott a nyilvánosság előtt, mert attól tartott, hogy Izrael likvidálhatja. Szoros kapcsolatokkal rendelkezett Iránnal, támogatta őket a regionális felsőbbrendűségre irányuló törekvéseikben.

Irányítása alatt nőtt meg a Hezbollah politikai, valamint katonai ereje és befolyása. A mozgalmát még a Libanont megszálló izraeli csapatok elleni harcra alapította, majd ez fejlődött fel odáig, hogy már a libanoni hadseregnél is erősebb katonai erővé váltak. 

Vezetése alatt segített kiképezi a Hamász palesztin fegyveres csoportot, valamint az iraki és jemeni milíciák harcosait is. 

Az 1960-ban született Hasszán Naszrallah Bejrút egyik negyedében nőtt fel, ahol apja egy kis zöldségesüzletet vezetett. Kilenc gyermek közül ő volt a legidősebb. Már fiatalon csatlakozott az Amal nevű radikális siíta mozgalomhoz, miután Libanon 1975-ben polgárháborúba süllyedt, ám 1982-ben másokkal együtt elszakadt a csoporttól, nem sokkal azután, hogy Izrael megszállta Libanont. 

1985-ben a Hezbollah hivatalosan bejelentette megalakulását, majd az Egyesült Államokat és a Szovjetuniót az iszlám legfőbb ellenségének nevezte, és Izrael „elpusztítására” szólított fel, amely szerinte muszlim földeket száll meg.

Naszrallah a Hezbollah ranglétráján végigjárta az utat, ahogy a szervezet növekedett. Elmondása szerint a szervezet vezetője lett Baalbekben, majd az egész Bekaa régióban, ezt követően pedig Bejrútban.

A teljes mozgalom vezetője pedig 1992-ben, mindössze 32 évesen lett, miután elődjét, Abbász al-Muszavit meggyilkolták egy izraeli helikoptercsapásban. Egyik első intézkedése az volt, hogy megtorolja elődje megölését: rakétatámadásokat rendelt el Észak-Izrael ellen, egy izraeli biztonsági tisztet a törökországi izraeli nagykövetségen autóbomba ölt meg, valamint egy öngyilkos merénylő csapott le az argentínai Buenos Airesben lévő izraeli nagykövetségre amely 29 ember halálát okozta.

Naszrallah egy háborút is vezetett az izraeli erőkkel szemben, amely azzal ért véget, hogy 2000-ben kivonultak Dél-Libanonból. Ezt követően mégis azt hirdette, hogy a Hezbollah elérte az első arab győzelmet Izrael ellen. Azt is megfogadta, hogy a Hezbollah nem fogja lefegyverezni magát, mondván, hogy szerinte minden libanoni területet vissza akar csatolni. 2006-ban a fegyveresei újabb támadást indítottak, mely izraeli válaszlépéseket váltott ki. 

A 34 napos konfliktus során több mint 1125 libanoni, többségükben civil halt meg, valamint 119 izraeli katona és 45 izraeli civil.


2013-ban a Hezbollah harcosokat is küldött Szíriába, hogy segítsen az Irán által támogatott szövetségesének, Bassár el-Aszad elnöknek a lázadás leverésében. Libanoni szunnita vezetők viszont azzal vádolták meg, hogy belerángatta az országot a szíriai háborúba, és a felekezeti feszültségek drámaian súlyosbodtak. 2019-ben Libanonban gazdasági válsággal egy időben tömeges tüntetéseket törtek ki a politikai elit ellen. Naszrallah kezdetben szimpátiáját fejezte ki a reformok követelésével kapcsolatban, de a hozzáállása megváltozott, amikor a tüntetők a politikai rendszer teljes átalakítását kezdték követelni.

Miután 2023 októberében a Hamász terrorszervezet megtámadta Izraelt, a Hezbollah és Izrael között is kiéleződtek a harcok. A csoport több mint 8000 rakétát lőtt ki Észak-Izraelre és az Izrael által megszállt Golán-fennsíkra.

Naszrallah utolsó beszédjeinek egyikében

 Izraelt hibáztatta a Hezbollah tagjai által használt több ezer csipogó és rádiókészülék felrobbantásáért, amely 39 ember halálát okozta és több ezer embert megsebesített, és azt mondta, hogy azzal Izrael „minden vörös vonalat átlépett”.

Ezután Izrael nagy mértékben kezdte bombázni a Hezbollah állásait, amelyekben közel 800 ember halt meg.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!