Kevesebb vendégmunkás kell Spanyolországba

Vágólapra másolva!
A spanyol kormány változtatni kíván bevándorlási politikáján. A jövőben nem lesz lehetőség olyan munkakörökbe külföldieket (elő)szerződtetni, mint például pincér, takarító vagy raktári kisegítő munkás, mivel ezekre az állásokra a hazai és a már Spanyolországban tartózkodó bevándorló munkanélküliek körében is találnak jelentkezőt - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A növekvő munkanélküliség következtében a spanyol szocialista kormány részben visszalép 2004-es emblematikusnak számító intézkedésétől, amely alapján a vendégmunkások még a saját hazájukban kötött előszerződés alapján vállalhattak legálisan munkát Spanyolországban. Akkor zakatolt a gazdaság, nem tudták betölteni az üres álláshelyeket, ám azóta fordult a kocka: 2,5 millió spanyol állampolgárnak nincs munkája.

Rövidebb lesz a hiányszakma-katalógus

A nehezen betölthető munkahelyek katalógusa - amely a külföldiek számára nyitott állásokat sorolja fel - a jövőben sokkal rövidebb lesz, ígéri a miniszter, csak a különleges szakképzettséget igénylő szakmák maradnának a listán. Beletekintve a munkaügyi intézet honlapján található listába, a madridi régióban jelenleg 52 külföldiekkel betölthető munkahelyet sorolnak fel, olyan szakmákban, mint optikus, informatikus, orvos, nyomdász, kamionsofőr, gépésztechnikus, férfifodrász, kerékpárműszerész, de keresnek adóbehajtót és krupiét is. Mezőgazdasági idénymunkára viszont valószínűleg a jövőben is toboroznak külföldieket, ugyanis ezen a területen még most is van hiány.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!