A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Munkatárstípusok: nagyító alatt a munkahelyi csapat

Vágólapra másolva!
Munkastílusban, a feladatokhoz való hozzáállásban sokféle kolléga dolgozik a munkahelyen. A "hiszem, ha látom" beállítottságú realistától a szervező-irányító vállalkozón át a kötöttséget és a merev szabályokat nehezen viselő művészig széles a skála. A munkatársak hat alaptípusát mutatjuk be.
Vágólapra másolva!

A munkahelyi teamekben dolgozókat általánosításokból nehéz feltérképezni. A velünk együtt dolgozókról a Holland-féle elmélet hat alaptípusából tájékozódhatunk"- magyarázza Szatmáriné dr. Balogh Mária szakpszichológus, a Convictus-Consult tanácsadó cég ügyvezető igazgatója.

A "realisztikus": megfogható célok, tényközpontúság

A realisztikus ember kőkemény racionalista, nem tartja fontosnak a megérzéseket: igazi "hiszem, ha látom" típus. Mindig két lábbal áll a földön, a célokra, tárgyakra, tényekre koncentrál. A realisztikus ember tevékeny: a tárgyiasítható, kézzel fogható végeredményű feladatokat kedveli. Intuícióról, megérzésekről azonban felesleges vele beszélgetni a munkafolyamatok kapcsán. Ezek többnyire felbőszítik, mert felesleges időpazarlásnak tartja.

A "kutató": elemez, modellez, a miérteket kutatja

A kutató típusú kollégát nagyon érdeklik a végeredmény hátterében meghúzódó folyamatok, az összefüggések. Szívesen kísérletezik, érdeklik a miértek is, elemzőképessége kiváló. Aki jó viszonyra törekszik vele, szánjon időt arra, hogy alaposan áttárgyalja vele a munka alatt felmerülő dilemmákat, és együtt modellezze le vele a világot. Szívesen veszi, ha a kollégái az iránt érdeklődnek: mit tudott meg az adott jelenségről, milyen pozitív megoldás várható tőle az adott problémára.

A "társas": egyedül képtelen dolgozni, igényli a társaságot

A társas típusú kolléga minden mennyiségben igényli az emberi kapcsolatokat. Lételeme a közösség-ha nincs elég kapcsolata, "elvonási tünetei" lehetnek. Az ilyen kollégához leginkább illő "használati utasítás": nem szabad elszigetelni, magára hagyni. A kizárólag egyedül megoldandó feladat nem az ő műfaja. A társas típusú kolléga örül, ha a munka során számítanak a segítségére, bevonják a feladatokba: többnyire szívesen vesz részt mások problémáinak aktív megoldásában is.

A "vállalkozó": lételeme a szervezés, új lehetőségek keresése

A vállalkozó típust mindenekelőtt az foglalkoztatja: hogyan tud különböző - emberi, anyagi erőforrásokat megmozgatni a kitűzött célok irányába. Lételeme a szervezés, az irányítás, szüntelenül új lehetőségek keresésén, vállalkozásokon töri a fejét. A vállalkozó típus erős egyéniség: többnyire irányít, így kisebb munkahelyi csapatban kettőnél több ilyen munkatárs komoly versengésbe kezdhet. Ám a vállalkozó típus a szokványos munkahelyi teamekben nagyon ritkán fordul elő. Ez alól csak kereskedelem kivétel. Amennyiben épp nem saját vállalkozásában, hanem munkáltatónál dolgozik, előbb-utóbb vezető, felső vezető válik belőle.

A "művész": kreatív, esztétikafelelős, kontrollt nehezen viselő

A művész típus önkifejező készsége alkotásain keresztül jut érvényre. Ő rendszerint zárkózott, ugyanakkor kreatív, gazdag fantáziájú, mégis nehezen besorolható személyiség. Amennyiben hagyományos munkahelyen dolgozik, gyakran a team esztétika - és harmóniafelelőse: virágot hoz az irodába, képpel díszíti a kopár falakat, esetleg süteménnyel kedveskedik kollégáinak. Ám a merev szabályokat, a kötöttségeket, a kontrollt, az utasításokat nehezen viseli. A művész típusú kollégával úgy a legkönnyebb együttműködni, ha munkatársai tudomásul veszik: akkor teljesít a legjobban, ha teret engednek neki és a megadott keretekhez alkalmazkodva hagyják kicsit szabadabban dolgozni.

A "konvencionális" - kiszámítható munka, szabálykövetés

A hagyománytisztelő típus kedveli a rendet, az aprólékosságot, a rendszeres, jól körülhatárolt munkát, a rutinfeladatokat. Munkáját pontosan, precízen végzi. A főnökök álma, mert ritkán okoz csalódást, munkája kiszámítható. A konvencionális típus szabálykövető, de ő maga is betartatja másokkal az előírásokat. Az ilyen beállítottságú kolléga nagy előnye, hogy egy személyben kiváló háttértámogató és végrehajtó: a már félkészen odaadott munkát is képes tökéletesen befejezni. A konvencionális kolléga akkor a leghatékonyabb, ha a munkatársak figyelembe veszik adottságait: nem emelik vezetői pozícióba, vagy nem hagyják magára új, számára ismeretlen feladatokkal. Alkatából adódóan inkább végrehajtó típus - az ismeretlen kihívások megijeszthetik.

A sokszínűség jó hajtóerő lehet a csapatban

Szatmáriné dr. Balogh Mária mindenesetre óv a túláltalánosításoktól. "A legtöbb ember személyisége a fenti típusokból minimum kettőt-hármat elegyít magában más jellemzőkkel együtt, amely színezi egyéniségét" - teszi hozzá. Jó azonban tudni: mindenki különböző módon működik, ám ennek előnyei kiválóan kamatoztathatóak a csapatban.

Takács Gabriella

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!