A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Kényes témák az irodában - amit jobb nem említeni

Vágólapra másolva!
A szexuális orientációt, az egészségügyi problémákat célszerű irodán kívül megvitatni. A munkahelyi politizálás, a kollégák hátuk mögötti kitárgyalása, fizetésük elemzése ugyancsak kényes téma-ellentéteket szülhet és a teljesítményt is rontja. Ám a szakértő úgy látja: a magánközléseknek semmilyen teret nem adó munkahely épp olyan káros, mint az egész napos "klubéletet" lehetővé tevő.
Vágólapra másolva!

A munkakapcsolatok túl személyessé válása természetszerűleg a szűkebb, alacsonyabb létszámmal működő munkahelyi közösségek, kisvállalkozások jellemzője. "Egy 5-6 fővel működő szervezet munkatársai között hamarabb jön létre családias munkahelyi légkör. A több társosztállyal működő, nagyobb létszámot foglalkoztató multinacionális vállalatoknál kisebb az esélye az elmélyültebb, személyesebb munkakapcsolatok kialakulásának "-magyarázza Salamon Csilla pszichológus, az APT Vezetési Tanácsadó Iroda ügyvezető igazgatója.

Szexuális orientáció, egészségügyi problémák: irodán kívül

A szakember azonban azt javasolja: amennyire megoldható, ne vigyük be privát szféránkat a munkahelyre. "A kollégákra nem tartozó, magánjellegű információk kifecsegése nem csak pletykaáradatot indíthat be, hanem a csapat és az egyén teljesítményére is negatívan hat. A szexuális életet és -orientációt megvitatását például jó az iroda falain kívülre hagyni. Az egészségügyi problémák megbeszélése sem munkahelyi téma. "Említés szintjén szóba hozható a probléma: ám felesleges az elfoglalt kollégákat a megengedhetőnél többször feltartani panaszainkkal. A kérdés kezelésénél itt is az arányérzék a legfontosabb.

A kollégák fizetése is kényes téma

Az adott munkahelyen uralkodó bérviszonyok, a kollégák fizetése megkerülhetetlenül felmerül a közös munka során. A szakember azonban mindenkit óva int attól, hogy kollégái anyagi helyzetét, kereseti viszonyait feszegesse. "Az egyes munkatársak fizetése közti eltérések kiélezhetik a kollégák közti ellentéteket, hatalmi harcokat robbanthatnak ki a teamben. A keresetek, ezek jogosságának megvitatása így kerülendő a munkahelyen."

A munkahelyi politizálás ellentéteket szülhet

A politikai hovatartozás, elkötelezettség megvitatása - különösen a jelenlegi politikai helyzetben - szintén nem ajánlatos az irodában." Az irodai politizálás ellentéteket szülhet, előítéleteket alakíthat ki az együttdolgozók között - ez pedig akadályt gördíthet a sikeres együttműködés elé."

Etikátlan a kollégák háta mögött beszélni

A kollégák között feszülő ellentéteket sem etikus kitárgyalni, beszédtéma tárgyává tenni a "célszemély" háta mögött. Salamon Csilla azt javasolja: a felmerülő problémákat célszerű megfelelő stílusban, szemtől-szemben közölni munkatársunkkal, akivel konfliktusba keveredtünk. "Egy jó főnök sokat segíthet a helyzet rendezésében" -teszi hozzá.

"Munkamániás" és "kaszinózó" munkahely: mindkettő egyformán káros

Azonban nem szabad elfelejteni: a munkahelyi közösségekben számtalan kérdés, téma felmerülhet. "Az esetek többségében az emberi kapcsolatok mélységétől, minőségétől függ, mi engedhető meg. Ám a tálalás, a közlés módja, formája mindig felülírja a tartalmat -nem mindegy ezért, mit, hogyan közlünk a munkahelyen. A privát közléseknek semmilyen teret nem adó munkahely azonban épp olyan káros, mint az érdemi munkával keveset foglalkozó, egész napos klubéletet lehetővé tévő csapat. A helyes egyensúly megtalálása, biztosítása azonban a vezetők feladata.

Takács Gabriella

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!