Cseh megfigyelők szerint a választás törvényes volt, Magyarországon lehetetlen csalni

Választás 2022, 2022-es magyarországi országgyűlési választás,szavazatszámlálás, szavazat, számlálás, Mesevár Óvoda
Vágólapra másolva!
A magyarok megfelelően gyakorolhatták szavazati jogukat és választhatták meg képviselőiket az Országgyűlésbe - közölte a cseh Pro Rodinu szervezet, mely választási megfigyelőkkel vett részt a választásokon.
Vágólapra másolva!

Magyarországon a parlamenti választásokat 2022. április 3-án, vasárnap tartották a gyermekvédelemről szóló országos népszavazással egyidőben.

A cseh Pro Rodinu megfigyelői misszió tagjai folyamatosan figyelemmel kísérték a választási kampány megfelelő lebonyolítását, beleértve a választási reklámokat és a média általános helyzetét. A választási kampány során a megfigyelők megállapították, hogy jelentős számú választási plakátot rágalmazó feliratokkal vagy az ábrázolt személyeket gúnyoló matricákkal csúfítottak el.

Egy cseh szervezet szerint is rendben volt a voksolás Fotó: Koncz Márton - Origo

A magyarországi médiapiac meglehetősen kiegyensúlyozott, bár polarizált, egyes médiumok nyíltan kiállnak az egyik vagy másik párt mellett. Mindazonáltal mind az ellenzéki, mind a kormánypárti erők szabadon hozzáférhetnek a médiához, és a sajtó piaci részesedése nagyjából egyenlően oszlik meg a politikai vonalak mentén - tették hozzá. A médiapiacon számos nagy szereplő van jelen, amelyek a sajtótermékek széles portfóliójával rendelkeznek, emellett számos kis, független médiaszolgáltató is létezik.


A választások napján a misszió tagjai körülbelül 15 szavazóhelyiséget látogattak meg Magyarország különböző területein. A választási folyamattal kapcsolatos megállapításaikat a következőképpen lehet összefoglalni:

  • Minden törvényes eljárást szigorúan betartottak.
  • A választási eljárás minden egyes lépését a választási bizottság legalább két tagja végezte, akik így egymás tevékenységét ellenőrizték.
  • A fent említetteken túlmenően a bizottság tagjai egy előre meghatározott idő után helyet cseréltek, ami tovább erősítette a szavazási folyamat biztonságát.
  • Minden szavazónak legalább két dokumentumot (személyi igazolványt és lakcímkártyát) kellett bemutatnia, ami biztosította, hogy csak a választásra jogosultak szavazhassanak.
  • Továbbá minden szavazónak alá kellett írnia a választási névjegyzéket, és csak ezt követően kapta meg a szavazólapokat.
  • A szavazatszámlálást a választási bizottság valamennyi tagja végezte, ami tovább korlátozta az esetleges szabálytalanságok előfordulását.
  • A választás napján nem találkoztak olyan szabálysértéssel vagy eseménnyel, amely a szabályos választási eljárás megsértését jelentette volna.


A megfigyelők értékelése szerint a magyar politikai-, választási-, jogi- és médiakörnyezet lehetővé teszi valamennyi politikai párt és mozgalom tisztességes és szabad versenyét.


Ezek a következtetések a népszavazásra is vonatkoztathatók - zártul az értékelés-

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!