Ismeretlen szabály szedi áldozatait az utakon: sok autós fizet, de nem kéne

Az M2-es gyorsforgalmi út építése, 2018
Göd, 2018. november 14. A fejlesztés alatt álló M2-es autóút épülő gödi szakasza 2018. november 14-én. Az M2-es Budapest-Vác déli csomópont közötti szakaszát gyorsforgalmi úttá fejlesztik, a kivitelezés várhatóan 2019-ben fejeződik be. A fejlesztést követően Budapest és Vác között végig óránként 110 kilométerrel lehet majd haladni. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Könnyen repülhet a büntetés, ha valakit a fizetős utakra terelnek át, mondjuk, egy lezárás miatt. Bár a törvény szerint ilyen esetekben nem kell útdíjat fizetni, sokan befizetik a később érkező büntetést.
Vágólapra másolva!

Útlezárás miatt fizetős útszakaszra terelték át a Pénzcentrum.hu egyik olvasóját, akinek nem volt érvényes matricája, így megbüntették.

A vonatkozó szabályok szerint ezt egy terelés miatt nem tehetnék meg a hatóságok.

Pető Attila Kreszprofesszor szerint a hatósághoz kell fordulni jogtalan büntetés esetén.

- fogalmazott Pető.

A szakember által emlegetett rendelet valóban tartalmazza azt a passzust, hogy nem kell díjat fizetni a közút lezárásának vagy forgalma korlátozásának, elterelésének az időtartama alatt azon az egyébként díjköteles útszakaszon, amelyet a szervek - a közút kezelőjének és a díjfizetés ellenőrzésére jogosult szervezetnek előzetes vagy szükség esetén egyidejű tájékoztatása mellett - terelőútként jelöltek ki.

De akkor miért jön sokszor csekk? Pető szerint

sokan nem tudják, hogy amennyiben fizetős útra terelik a forgalmat, a díjmentesség csak az első lehajtóig érvényes.

Onnantól fizetni kell, vagy lehajtani az útról, ha ezt nem akarjuk" - húzta alá a Kreszprofesszor.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!