Te gondoltál rá? Kulcsfontosságú teendő utazás előtt

Vágólapra másolva!
Amikor autóval indulunk nyaralni, hajlamosak vagyunk elfeledkezni olyan fontos dolgokról, mint például maga az autó – hiszen egyértelműnek vesszük, hogy ott áll a garázsban/ház előtt, és minden esetben a szolgálatunkra áll. Belegondoltál már, mi lenne veled egy külföldi nyaraláson, ha elhagyod vagy tönkreteszed a kocsikulcsod? Mi gondolkoztunk a problémán, el is áruljuk, mire jutottunk!
Vágólapra másolva!

A nyári hónapokban a csapból is az folyik, hogy mielőtt hosszabb útra indulsz a gépjárműveddel (legyen az autó, vagy motor) nézd át alaposan, a kopó alkatrészeket, ha régiek, cseréld le, ügyelj az autó megfelelő műszaki állapotára, mielőtt elindulsz, és mindig legyen nálad szerszámkészlet. Ezzel csak az a gond, hogy a kulcsfontosságú, ám apró részletekre senki nem hívja fel a figyelmedet.

Mostanáig.

Hány kulcsot viszel magaddal?

Te is az a típus vagy, akinek a pótkulcsa „valahol otthon” van? Esetleg, a biztonság kedvéért van egy a munkahelyeden is? Remek! Azonban amikor elindulsz nyaralni, te is csak azt az egyet viszed magaddal, amivel éppen beindítod? Na, ez már baj.

A baj bárhol beüthet, főleg egy nyaraláson, ahol a fel se tűnik, ha esetleg két napig nincs meg a kocsikulcs, hiszen gyalog 5 perc a strand. Csak, amikor messzebb mennétek, akkor derül ki, hogy hiánycikk…
Jobb felkészülni a legrosszabbra, mint akkor kapálózni segítségért, amikor már megtörtént a baj!

Bízd a párodra!

Az, hogy nálad van egy kocsikulcs, nem garancia semmire, de két ember viszonylag nehezebben hagy el két különböző tárgyat, így jó, ha a párodnak is másoltatsz egy kulcsot az autóhoz. Így nem csak otthon lesz egy biztos pontod, de bármelyik másik országban is, és nem kell attól tartanod, hogy a kocsikulcs váratlan eltűnése tönkreteszi az egész nyaralást. Hiszen, ha nincs kulcs, nincs autó, amivel nem csak a nyaralás alatt, de hazafelé sem tudtok közlekedni, így vagy bérelni kell, ami plusz költség, vagy hazaszállítani a kocsit, ami szintén nem várt kiadás. A kulcs eltűnése vagy elromlása után ezért általában a hátralévő napjaid nem a kikapcsolódásról, hanem a probléma megoldásáról szólnak majd – és ezt senkinek nem kívánjuk.

Vigyázz a kulcsokra a szárazföldön…

Akár hotelban, akár apartmanban, tenger- óceán- vagy strand közelében nyaraltok, a kocsikulcs biztonsága legyen ugyanolyan fontos, mint a pénztárcád és az irataid. Ha strandra mész, és nem szükséges hozzá a kocsi, ne vidd magaddal a kulcsot csak azért, mert megszoktad. Használd a hotel mini széfjét, vagy helyezd biztonságos, megjegyezhető helyre az apartmanban. Ha mégis magaddal kell vinned, és tudod, hogy nem fog egyikőtök folyton vigyázni a dolgaitokra, érdeklődj értékmegőrző szekrények iránt. Amennyiben erre nincs lehetőséged, még mindig beszerezhetsz egy saját, kóddal ellátott tárolót, amibe az értékeidet teheted, majd elrejtheted szem elől, míg vidáman pancsolsz a családdal.

…és a vízben is

Ha tudod, hogy messze leszel a parttól, vagy éppen hajóval, vízibiciklivel vagy motorcsónakkal indultok felfedezőútra, készülj fel a fontos dolgaid védelmére. Amennyiben a kocsikulcsot is magaddal kell vinned, gondoskodj a megfelelően vízálló tokról is, hiszen hiába a legtöbb előkészület, az óvatlan pillanatokban hamar megtörténik a baj.

Nincs pótkulcsod?

Akkor azonnal másoltass egyet, ne ezen múljon a felhőtlen utazás! De ne felejtsd el, hogy a kulcsmásolók is emberek, így ők is nyaralhatnak, vagy éppen el lehetnek havazva munkával. Ne az indulás előtti nap jusson eszedbe, hogy szükséged van pótkulcsra, és annak betanítására is, ha immobiliseres.

Ha nincs pótkulcsod, akkor csináltass mindenképp, hogy felhőtlen legyen az utazásod! Kattints ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!