Kilenc év után jött egy rejtélyes autós büntetés külföldről, mit lehet tenni?

jelentősen nőnek a közlekedési bírságok összegei, Bankkártyával is fizethető a szabálysértési bírság
Vágólapra másolva!
Kilenc év után próbálnak behajtani egy állítólagos horvátországi parkolási bírságot egy magyar autóson. A szakértő válasza szerint nincs könnyű helyzetben.
Vágólapra másolva!

A Vezess olvasója egy kilenc év után kézbesített külföldi parkolási bírsággal kapcsolatban kért segítséget. Az ügy nem egyértelmű, lehet, hogy nem évült el a követelés, bármit bizonyítani pedig elég nehéz lenne ennyi év után.

Így szólt az eredeti levél:

A napokban találtam a postaládámban egy Horvátországból érkezett ajánlott levelet. Ebben egy 2011.07.14-i parkolási bírságról értesítettek.

A levélben van egy kép az akkori autóm rendszámáról. Másról nincs. Akkor volt még érvényes rokkant parkolási kártyám. (Egy üzemi balesetben csonkolták a bal lábfejem.) Ez jól látható helyen el is volt helyezve a szélvédő mögött. Erről és a büntetés kihelyezéséről nincs fénykép.

Pakson lakom, de van egy felújítás alatt álló (lakatlan) házam Kalocsán.

Ezt a levelet Kalocsára dobták be. Nemzetközi ajánlottként. Papíron nem vettem át, csak bedobták. A postahivatal telefonos érdeklődésemre közölte, hogy 07.21-én dobták be a ládámba. A levélben a kézhezvételtől 8 napom van bírságot fizetni, mielőtt H.országban bírósági eljárást kezdenek az ügyben. Érdeklődnék: Jogos a büntetés? 9 év után ez behajtható? Szabályszerű volt a kézbesítés és így a határidők? Ha nem járok a háznál, nem is "találok" rá a levélre...

Ez pedig a válasz:

Ön valószínűleg pótdíj követelésről kapott értesítést. Az összeg töredékét teszi ki maga a pótdíj, nagyobb részt eljárási költségekből tevődik össze a követelés. Minden követelés az elévülési idején belül érvényesíthető jogi úton, így van ez Horvátországban is.

Információink szerint a horvát polgári jog sajátságosan értelmezi egy követelés elévülését. Addig ugyanis, amíg a pótdíjazott gépjármű üzembentartójának adatai nem válnak ismertté a jogosult számára, úgy tudjuk, nyugszik az elévülés, és csak az adatok megismerésétől veszi kezdetét. Az elévülés nyugvását a magyar jog is ismeri, de ilyen abszurd eljárás nálunk nem alkalmazható.

Amennyiben a bírósági pert valóban megindítják Önnel szemben, az több száz euró plusz költséget jelent az Ön számára, ezért lehetséges, hogy még mindig a kisebbik rosszat jelenti, ha megfizeti az összeget. A jogerős horvát bírósági ítélet végrehajtható Magyarországon (és fordítva), a végrehajtás az Ön bármilyen vagyonát érintheti.

Üdvözlettel:
D.A.S. JogSzerviz

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!