Elromlott a részecskeszűrőd? Ne cseréltesd ki!

Vágólapra másolva!
A legtöbb szerviz egyből az alkatrész cseréjét javasolja a telített részecskeszűrők láttán. Nyilván ez is egy járható út, azonban autótól függően a csere akár a milliós javítási költséget is megugorhatja. Van olcsóbb megoldás!
Vágólapra másolva!
Forrás: dpfking.hu

Egyre gyakoribb probléma a részecskeszűrők meghibásodása. Ez nem véletlen, hisz gyakorlatilag néhány kivétellel az összes 2009 után gyártott dízel és 2018 után gyártott benzines autóban van részecskeszűrő, vagy más néven katalizátor. Dízel autók esetében DPF-nek, míg a benzinesek esetében OPF-nek is nevezhetjük az alkatrészt.

A szerepéről és működéséről hosszú oldalakon keresztül lehetne írni. Röviden az a feladata, hogy a motorból származó károsanyagokat megszűrje, hogy azok egy sokkal tisztább formában kerülhessenek a természetbe.

De, mint a legtöbb szűrő, ez is képes eltömődni. Habár van egy ún. regenerációs folyamat - ami kvázi egyfajta öntisztításnak felel meg -, az alkatrész nem örökéletű.

Mi a teendő, ha túltelítetté vált a részecskeszűrő?

Ha a részecskeszűrő túltelítetté vált, az autó rendszere automatikusan végrehajtja a regenerációs folyamatot, vagyis „kiégeti” a benne található kormot és egyéb káros anyagokat.

Ezt néhány száz kilométerenként megismétli az autó, azonban minden egyes regenerációval egyre több és több korom marad a szűrőben.

Ha már több tízezer kilométert futott autóról beszélünk, sok esetben már semmit sem használ az automatikus regeneráció. Ekkor jön szóba sokaknál az alkatrész cseréje.

Alkatrész csere helyett tisztítás

A legtöbb szerviz egyből az alkatrész cseréjét javasolja a telített részecskeszűrők láttán. Nyilván ez is egy járható út, azonban autótól függően a csere akár a milliós javítási költséget is megugorhatja.

Természetesen nem kell több százezer vagy akár milliós összegeket elköltened ahhoz, hogy újra egészséges legyen a járműved. Egy részecskeszűrő tisztítással sokkal olcsóbban is újjászülethet a szeretett autód.

Mentsd meg a részecskeszűrődet!

Az esetek nagy részében elég egy részecskeszűrő tisztítás ahhoz, hogy még akár további 150-200 ezer kilométert is levezethess gondmentesen az autóddal.

Egy professzionális részecskeszűrő tisztítás során eltávolítanak minden lerakódott szennyeződést a részecskeszűrőből, így az szinte olyan lesz, mint új korában. Mindamellett, hogy sokkal költséghatékonyabb ez módszer, még a környezetet is kevésbé károsítod vele.

Ha lehet, mentsd meg a részecskeszűrődet!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!