Váratlan fordulat történt a magyar autópálya-matricáknál

autópálya m70
Vágólapra másolva!
Stabil emelkedés látszik a hazai e-matrica értékesítésben, az idei évre eladott autópálya-matricák száma meghaladta az egy évvel korábbit.
Vágólapra másolva!

A koronavírus-járvány hatására egy évvel ezelőtt csökkenni kezdett az e-matrica vásárlások száma, az értékesítést befolyásolta és jelenleg is befolyásolja a külföldi vásárlók hiánya. Ezzel együtt mégis fordulat állt be az elmúlt év azonos időszakához képest az értékesítésben.

Az elmúlt hét hétben stabil emelkedést mutatott a vásárlások száma mindegyik matricatípus,

továbbá a magyar és a külföldi felségjelzésű járművek esetében is. A NÚSZ Zrt. adatai szerint a 2021. évre érvényes e-matricákból április 30-ig mintegy 4,3 millió darab kelt el. Éves országosból 482,5 ezer, megyeiből 1,83 millió, a haviból 429 ezer, a heti matricából pedig 1,54 millió darab fogyott. Egy évvel korábban - ugyanezen időszakban - mintegy 4,16 millió darab e-matricát vásároltak az úthasználók.

Az éves - országos és megyei - e-matricák népszerűsége a pandémia ellenére is töretlen,

az idei évre április 30-ig értékesített éves vignetták száma nemcsak a 2020-as, hanem még a 2019-es vásárlási adatokat is meghaladta.

A 2021. évre érvényes megyei matricák közül a legtöbb a Pest megyeiből fogyott, mintegy egymillió darab kelt el, míg a Fejér megyeiből mintegy 200 ezer, a Győr-Moson-Sopron megyére érvényes vignettából pedig mintegy 131 ezer darab fogyott. Az előző évi adatokhoz képest a Pest megyei esetében ez mintegy 4 százalékos, míg a Fejér és a Győr-Moson-Sopron megyei esetében mintegy 10 százalékos növekedést jelent.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!