Autót vett egy magyar házaspár, duplán kellett fizetniük, és meg is büntették őket

autókereskedés,
Budapest,2016.
Vágólapra másolva!
NAV-bírsággal ért véget egy hazai autóvásárlási történet. Az adóhatóság tisztázta az ügyet.
Vágólapra másolva!

A Vezess történetének szereplői Hollandiából importált Skoda Octaviát vásároltak, de előre eldöntötték, hogy lízingelni fogják.

- idézte a lap a tulajdonost.

Kitöltötték, majd aláírták az összes dokumentumot, kifizették a regadót és a vagyonszerzési illetéket. Nem sokkal később a házaspár levelet kapott az adóhatóságtól, amelyben arról tájékoztatták őket, hogy

állapítottak meg.

Vagyis a határozat szerint kétszer kellett kifizetnünk a 71 500 forint vagyonszerzési illetéket, és még tízezret azért, mivel a második 71 500 elmaradt a megadott határidőn belül.

A NAV állásfoglalása szerint

a kétszeres illetékfizetés oka nem maga a lízing, hanem az, hogy a vásárló egymást követően kétszer is azonos gépjármű tulajdonjogának megszerzésére kötött két különböző szerződést.

Az elsőben a külföldről behozott gépjárművet a kereskedőtől adásvételi szerződéssel megvásárolta, amely után a törvény alapján visszterhes vagyonátruházási illetéket kell fizetni. A másodikban a korábban értékesített gépjárműre a bankkal lízingszerződést kötött. A lízingszerződéssel létrejött tulajdonszerzés szintén visszterhes vagyonátruházási illetékkötelezettséget keletkeztet.

A NAV szerint hasonló helyzetben

lényegesen elterjedtebb és javasolhatóbb megoldás, hogy a lízingbeadó bank vásárolja meg közvetlenül a kereskedőtől

a lízingbevevő által kiszemelt gépjárművet, és úgy adja lízingbe számára.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!