Fénysorompórendszert telepítettek az Árpád hídra

fénysorompó
Vágólapra másolva!
A kék fényű lámpák különleges feladatot látnak el szerdától, a rendszer működését a rendőrség felügyeli.
Vágólapra másolva!
Forrás: Budapest Közút

Augusztus másodikától az Árpád hídon üzemkész állapotban várja a dunavirágok rajzását a kérészvédő fénysorompórendszer. Kék fényű lámpák fogják segíteni a fehér kérészek, azaz a dunavirágok következő hetekben várható rajzását a Duna budapesti szakaszán. A Budapest Közút koordinálása mellett az Árpád híd négy pillérén nyolc darab lámpát helyeztek el.

Ezek a világítótestek a hídhoz érkező rovarokat a vízfelszín közelében tartják,

így megakadályozzák azt az elmúlt években jellemző problémát, hogy a hidak közvilágítása miatt a kérészek felrepüljenek a hídra és petéiket az úttestre rakják le a Duna vize helyett.

Az egykor Európa-szerte elterjedt faj ma már csak hazánkban él Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Augusztus 1-jén este megtörtént a próbavilágítás, és beállították a lámpák dőlésszögét úgy, hogy a fény ne legyen zavaró a Dunán közlekedő hajósok számára, de még a kérészek tájékozódását is segítsék. A dunavirágok rajzásának pontos idejét megfigyelések alapján lehet megállapítani, Budapestre érkezésük azt követően várható, mikor már megjelennek a Duna felsőbb szakaszán.

A rajzás általában 10-14 napon keresztül minden este megtörténik,

ha nem esik az eső. A fénysorompót csak a rajzás idején működteti a Budapest Közút Zrt.

40 évig hiányoztak

2012-ben, több mint 40 év után jelentek meg a fehér kérészek a Dunán, miután a korszerűtlen szennyvíztisztítás és a kedvezőtlen táplálékviszonyok miatt szinte teljesen eltűntek a folyóról. A kérészek visszatérése ökológiai jelzés volt arra, hogy a modern szennyvíztisztító berendezések beváltak, és a Duna vize egészséges mértékben megtisztult.
Forrás: Csüllög Zsolt/Budapest Közút

Az erős fényű hídlámpák az elmúlt években megzavarták a kérészek esti rajzását. A rovarok a vízfelszínről tükröződő poláros fényt követték, ám amikor elértek egy hídhoz, az árnyékot vetett a vízre, a kérészek pedig elveszítették tájékozódó képességüket. A vizet keresve felemelkedtek az őket vonzó, erős fényű hídlámpák felé, és meglátták a következő poláros fényt visszaverő felületet, az úttestet, és

az aszfaltra rakták le petéiket, mely óriási természetvédelmi kárt jelentett,

valamint közlekedési szempontból is veszélyes helyzetet teremtett. A kék ultraibolya fény azonban megoldást jelent erre a problémára, mivel jobban vonzza a kérészeket, mint a közúti lámpák fehéres, sárgás fénye.

A BRFK is felügyeli a rajzást

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a dunavirágzás megzavarását ellenőrizni és szigorúan büntetni fogja. A BRFK támogatta az Árpád hídra tervezett fénysorompók felszerelését, ami a rovarok védelmét szolgálja, és a folyamatosan járőröző Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság értesíteni fogja a területén észlelt kérészrajzásokról a természetvédelmi szolgálatokat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről