A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNPóta Georgina
22:20AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Webber az élen, Alonso Ferrarija motorhiba miatt megállt

mark webber red bull
Vágólapra másolva!
Az ausztrál csak ezredeket vert Buttonra az idényzáró Brazil Nagydíj első szabadedzésén, míg Vettel csak negyedik lett, de a többiekkel ellentétben a tesztgumikat használta. Alonso Ferrarijában elromlott a motor.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül32 bejegyzés
13:48
november 25, 2011
Vágólapra másolva!

A várakozásoknak megfelelően a Red Bull és a McLaren csatájával vette kezdetét az idényzáró Brazil Nagydíj hétvégéje, amikor Mark Webber alig néhány ezredet vert a McLaren párosára.

A szép, napsütéses ég alatt átmenetileg Lewis Hamilton is állt az élen, de néhány perccel a leintés előtt hármas incidensbe keveredett Felipe Massával és egy Hispaniával a célegyenesben, s bár nem ütköztek össze, ő a hajrában már nem tért vissza a pályára. Így 0,136 másodperccel csapattársa, Jenson Button mögött végzett, aki egészen addig vezetett, amíg Webber meg nem előzte. Ekkor húsz perc volt hátra az edzésből.

A világbajnok Sebastian Vettel ugyan csak negyedik lett, az időeredménye azonban nem volt reprezentatív, mert - Sergio Pérezhez és Jean-Eric Vergne-hez hasonlóan - a Pirelli kemény keverékű tesztgumijaival érte el, míg a többiek mind a hétvégére szánt közepes slickekkel futották a legjobb körüket. Vettel így is csupán 64 ezreddel maradt le Hamiltontól a versenynaptár második legrövidebb pályáján.

Forrás: AFP

Mögötte a két Ferrari végzett, a Brazil Nagydíjat már kétszer megnyerő Felipe Massával az élen. Fernando Alonso tette meg utolsóként első mért körét, mivel sokáig csak aerodinamikai teszteket végzett, de hamar véget ért számára az edzés, amikor hat perccel leintés előtt elromlott a motor Ferrarijában. Miután leparkolta az autóját a 2-es kanyar mellé, a pálya széléről figyelte a többieket.

Műszaki probléma vonta ki a forgalomból a Vitalij Petrov Renault-ját vezető Romain Grosjeant is, neki a kuplungjával akadt valamilyen probléma, amikor a rajtot akarta gyakorolni a bokszkijáratnál. Emellett történt néhány kisebb megpördülés, de egyik sem járt súlyos következményekkel.

Az év utolsó edzésnapját több csapat arra használta ki, hogy lehetőséget adjon a vezetésre a tesztpilótájának. A Hispania a cseh Jan Charouzt szerepeltette, míg a Lotus a helyi Luiz Raziát, a Toro Rosso a már említett Vergne-t, a Force India pedig Nico Hülkenberget, aki tavaly, a Williamsszel megszerezte itt a pole pozíciót.

Az edzésről élőben készült, részletes összefoglalónkat az eredménytáblázat alatt olvashatják.

http://www.origo.hu/s/partners/f1/html/session_2011_19_1.html
13:58
november 25, 2011
Vágólapra másolva!

Azonnal kezdődik az edzés

Köszöntjük kedves olvasóinkat az idényzáró Brazil Nagydíj péntek délelőtti szabadedzéséről élőben készülő tudósításunkban! Sao Paulóban jelenleg délelőtt 10 óra van, 23 fok, szépen süt a nap.

14:02
november 25, 2011
Vágólapra másolva!

Az első autók a pályán

Szokás szerint sorban hajtanak ki az autók a pályára, hogy megtegyék az ellenőrző köreiket. A Hispaniánál új tesztpilóta mutatkozik be: a cseh Jan Charouz, aki a múlt heti teszten már vezette a csapat egyik autóját. Most Tonio Liuzziét kapta meg. A Lotus a brazil Luiz Raziának adott egy esélyt, ő Trulli helyett vesz részt az edzésen. A Toro Rossónál a fiatalok tesztjének győztese, Jean-Eric Vergne vezet.

14:06
november 25, 2011
Vágólapra másolva!

Schumacher máris az élen

A német kint marad a pályán, és azonnal megtesz egy mért kört, 1:19.730-cal kezdve. Rajta kívül Rosberg is teljesített egyet, egyelőre azonban lassabb.

14:08
november 25, 2011
Vágólapra másolva!

Sisakkamera van Vettelen

Nagyon látványos bepillantást enged abba, hogy mit lát a versenyző a pilótafülkéből, ez a futamon különösen izgalmas lehet. Igaz, Anthony Davidson úgy véli, a kamera még így is túl magasan van, ezért nem reális a látószög.

14:10
november 25, 2011
Vágólapra másolva!

Schumacher javít, aztán visszatér a bokszba

1:16.778-nál állítja meg a stoppert. Csapattársa 4,5 másodperccel lassabb volt nála, mert amikor javított volna, megcsúszott. Fernando Alonso a bokszutca korlátjának támaszkodva, félig levetett overallban élvezni a brazíliai napsütést.

14:12
november 25, 2011
Vágólapra másolva!

Kísérleti kemény gumit kaptak a csapatok

Ma a két garnitúra közepes és egy szett lágy slick mellé kaptak két szett új, kísérleti kemény keverékű Pirellit is a versenyzők, a két Mercedes az imént ezzel járt kint a pályán. Most D'Ambrosio is ezzel tért vissza. Button szintén kihajtott a bokszból.

14:18
november 25, 2011
Vágólapra másolva!

Grosjean megközelíti Schumachert

47 ezreddel marad el a német idejétől, Petrov Renault-ját vezetve. Az év utolsó pénteki edzésnapján sok csapat ragadja meg az alkalmat, hogy gyakorlási lehetőséget biztosítson a tesztpilótájának.

14:19
november 25, 2011
Vágólapra másolva!

Senna átveszi a vezetést

1:16.774 alatt teljesíti a körét, 4 ezredet verve Schumacherre. A Renault nem vár sokat Interlagostól, mert a lassabb kanyarokban az autója egész évben nem működött jól, és az előrevezetett kipufogónak nem kedvez a hepehupás aszfalt sem.

14:21
november 25, 2011
Vágólapra másolva!

Button a kalocsai mintás overallt viseli

Bár nem volt könnyű elérni az internetes szavazással kapcsolatos felfordulás miatt, Button végül a magyar srác által tervetett ruhát kapta meg az idényzáró egész hétvégéjére. Hamilton ezzel szemben a németországi overallt hordja. A McLaren emlékeztet rá, hogy érdekes módon mindketten megnyerték az adott versenyt, ahonnan az overalljuk származik: Button a hungaroringit, Hamilton a nürburgringit.

14:24
november 25, 2011
Vágólapra másolva!

Grosjean a leggyorsabb

Futott egy 1:16.069-es kört, 6 tizedet verve Sennára, aki a célegyenesre vezető kanyarkombináció bejáratánál megcsúszott, majd visszatér a bokszba. Már Alonso és Massa is a pályán van.

14:27
november 25, 2011
Vágólapra másolva!

A csapatfőnökök Ecclestone-nal tárgyalnak

Szokatlan módon az edzés közben sincsenek a csapatuk bokszutcai irányítóközpontjában, mert elhúzódott a megbeszélésük az F1 nagyurával. Sok téma van napirenden, mert az istállók szövetsége, a FOTA a szétesés határára került a költségkorlátozással kapcsolatos nézeteltérések miatt. Az új Concorde Agreementről is zajlanak a tárgyalások.

14:30
november 25, 2011
Vágólapra másolva!

Már Hamilton áll az élen

Az edzés harmadánál átvette a vezetést, a körideje 1:15.078. Utána Massa, majd a nemrég ismét javító Schumacher következik a tabellán. Még mindig csak 13 versenyzőnek van mért köre.

14:33
november 25, 2011
Vágólapra másolva!

Hamilton alatt

1:14.296-ra faragja le az idejét, bár még ez is jóval lassabb annál az 1:12.328-nál, amivel Vettel nyerte tavaly ilyenkor nyerte az első edzést. Vettel közben visszatért a pályára, és a sisakkamera jóvoltából kapunk némi izelítőt abból, hogy milyen rázós élmény egy F1-es autót vezetni. A Senna S előtti féktáv hihetetlen rövidsége ebből a szemszögből nézve sokkal megrázóbb, mint a többi kameraállásból.

14:39
november 25, 2011
Vágólapra másolva!

Grosjean túlkormányzottságra panaszkodik

Miután visszatér a bokszba a legutóbbi etapja után. Jelenleg a 8. helyen áll, míg Vettel 0,149 másodpercre közelítette meg Hamiltont. A Red Bull új oldalsó légterelőt tesztel.

14:42
november 25, 2011
Vágólapra másolva!

Vettel megelőzi Hamiltont

1:14.025 az edzés új leggyorsabb köre. Vettel és Hamilton mögött Button, Massa, Hülkenberg, Alguersuari, Rosberg és Schumacher van.

14:44
november 25, 2011
Vágólapra másolva!

Már csak Alonsónak nincs mért köre

Eddig ki-be köröket teljesírett, a Ferrari aerodinamikai méréseket végez a segítségével. Eddig Ricciardo tette meg a legtöbb kört, 17-et.

14:48
november 25, 2011
Vágólapra másolva!

Már a két Red Bull áll az élen

Webber 15 ezredre megközelítette csapattársát, beférkőzve Hamilton és Massa elé. Jelenleg csak négy autó köröz a pályán. Az aszfalt hőmérséklete a szép napsütéstől időközben 37 fokra nőtt.

14:49
november 25, 2011
Vágólapra másolva!

Charouz meglepően tiszta visszajelzéseket ad

Újonc létére nagyon pontosan írja le a gumik viselkedését, cseh létére amerikai akcentussal, de tökéletes angolsággal magyarázva el a Hispania mérnökeinek a rádión, hogy három-négy kör után a hátsó slickek kopása miatt romlik a tapadás a kigyorsításoknál.

14:51
november 25, 2011
Vágólapra másolva!

Titkolózik a Red Bull

Ahogy valamelyik autójuk visszatér a garázsba, öt szerelő azonnal elé áll, hogy eltakarja a kíváncsi tekintetek elől - a paravánok használata évek óta tilos. Webber kis híján el is üt egy arra kószáló fotóst, aki a Red Bullhoz akart befényképezni éppen. A csapat állítólag egy új padlólemezt tesztel; idén is abból eredt az előnyük egy része, mert feltételezések szerint lehajlik az eleje.

14:57
november 25, 2011
Vágólapra másolva!

Kobajasi megpördül

Szép piruettet mutat be Bico de Patóban, majd egy kövér gázzal visszafordítja Sauberjét a helyes irányba. Egyelőre a 11. helyen áll, míg Button megelőzte Hamiltont, így immár ő a harmadik.

14:59
november 25, 2011
Vágólapra másolva!

Button az élre repíti a McLarent

1:14 alá szorítja a lécet, 1:13.950 alatt tette meg a körét.

15:01
november 25, 2011
Vágólapra másolva!

Alonso immár hatodik

Végre ő is tett meg mért kört, egyelőre 6 tizeddel lassabb Massánál, aki előtte van a teballán. Charouz közben megpördült az első kanyarban, pedig már csak 6 tizedre van csapattársától, Ricciardótól.

15:04
november 25, 2011
Vágólapra másolva!

Grosjean Renault-ja megáll

Úgy tűnik, a bokszkijáratnál lefulladt. Lehet, hogy egyszerűen elrontotta a rajtprocedúrát, amit gyakorolni akart.

15:07
november 25, 2011
Vágólapra másolva!

Trulli jövőre mégsem versenyezhet?

A BBC-n azt mondják, egy ma reggeli híresztelés szerint Trulli szerződése nem garantálja, hogy jövőre versenyezhet is a Lotusnál. Lehet, hogy Ricciardót ültetik a helyére, az elspanyolsodó Hispaniánál pedig Alguersuarit lesz Pedro de la Rosa csapattársa, míg a Toro Rossónál Jean-Eric Vergne kap pilótaülést. Igaz, az is benne van a pakliban, hogy Alguersuarit és Buemit is lecserélik.

15:10
november 25, 2011
Vágólapra másolva!

Grosjeannak a kuplunggal akadt gondja

A Renault megerősítette, hogy emiatt állt meg az imént, bár az okát még nem tudják. Alguersuari közben besokallt a 4-es kanyarban, és inkább kiengedte az autóját a bukótérbe, ahonnan simán visszatért.

15:12
november 25, 2011
Vágólapra másolva!

Webber a leggyorsabb

1:13.811-es kört fut, összesen 14 ezredet verve az eddig vezető Buttonra. Hátrébb Alonso 34 ezredre közelítette meg Massát, Schumacher pedig feljött hetediknek Hülkenberg és Rosberg elé.

15:15
november 25, 2011
Vágólapra másolva!

Vettel is lesodródik a 4-es kanyarban

Ugyanazt játssza el, amit az imént Alguersuari. Mindezt a sisakkamera jóvoltából szokatlan szögből nézhetjük végig.

15:16
november 25, 2011
Vágólapra másolva!

Kobajasi és Glock majdnem ütközik

Az első kanyarban félreértették egymást, de megússzák.

15:21
november 25, 2011
Vágólapra másolva!

Vettel autóját átállítják

Az első keresztstabilizátorát cserélik. Ő és Webber jelenleg eltérő első szárnyat használnak.

15:24
november 25, 2011
Vágólapra másolva!

Alonso motorhibával megáll

A célegyenes végén lelassul, majd a Senna S után leparkolja az autóját a pálya mellé. Lassan gurul lefelé, a fű felé, aztán kiszáll. Előzőleg a rádión szólt a Ferrarinak, hogy szerinte motorproblémája van, nézzenek utána. A csapat a BBC-nek azonnal megerősítette, hogy a motor valóban elromlott.

15:29
november 25, 2011
Vágólapra másolva!

Csak Hamilton nincs a pályán

Az utolsó percekben mindenki más próbálkozik még. Alonso mogorva ábrázattal, a 2-es kanyar mellett ácsorogva figyeli a többieket. Az edzést leintették, de a körét még mindenki befejezheti.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!