A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

A Force India volt a leggyorsabb Barcelonában

Események

Forma-1, Nico Hülkenberg, Force India
Vágólapra másolva!
Szerdán Nico Hülkenberg és Sergio Pérez is beférkőzött a Red Bull elé a teszten, igaz, ehhez a szuperlágy gumikra volt szükségük. Fernando Alonso az utolsó pillanatban kapaszkodott fel a 4. helyre.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül105 bejegyzés
09:56
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

Szerdán, a tesztelés második napján megdőlt a Red Bull uralma a spanyolországi Barcelonában, amikor Nico Hülkenberg és Sergio Pérez a szuperlágy gumik előnyét kihasználva beférkőzött Sebastian Vettel elé.

Akárcsak kedden, ma is sokáig Vettel állt az élen, de röviddel az ebédszünet előtt, nagyjából egy időben a Force India és a Sauber is úgy döntött, beveti a legharapósabb Pirelliket. Bár Vettel később maga is kipróbálta az egy fokozattal gyengébb lágy keveréket, és javított is vele, a 3. helyről nem tudott elmozdulni.

Hülkenberg már kedden is dicsérte a Force Indiát, miután második lett, és ma ismét csak jót tudott mondani róla. "Aerodinamikai munkával, egyenletes sebességű tesztekkel és adatgyűjtéssel kezdtük a napot" - magyarázta. "Később az autó balanszával foglalkoztunk, és kipróbáltuk mind a négyféle gumit. Megtettem néhány rövid, majd hosszú etapot, és igyekeztem ráérezni a különböző gumik tulajdonságaira, hogy megtanuljam, az autó hogyan viselkedik velük. Egész nap könnyen vezethető volt, és az alapbeállításaink jó kiindulópontnak bizonyultak a különféle gumikeverékek tesztjéhez."

Forrás: Force India
További képekért kattintson a fotóra!

A Saubernek ismét nem alakult zökkenőmentesen a napja, mert délután elromlott a C31 kipufogója, így Pérez csak néhány perccel a leintés előtt térhetett vissza a pályára. A csapatnál mégis úgy érezték, elvégeztek sok "magas prioritású" feladatot, és nem mellesleg ők is kipróbálták mind a négyféle gumit. Péreznek emellett jutott ideje aerodinamikai összehasonlításokra és mechanikai tesztekre is.

A Red Bull többféle akadállyal is szembesült ma. Délelőtt annyira hideg volt, hogy több bokszutcai célszerszám befagyott, ezért nem tudták rendesen gyakorolni a bokszkiállásokat, majd egy szabadedzés-szimuláció során felfedezett műszaki probléma miatt vesztettek két órát. Vettel azonban délután teljesíteni tudott egy csaknem teljes versenyszimulációt, útközben a pályán üldözve, sőt meg is előzve a hasonló programot követő Hamiltont.

"Azt hiszem, jó úton haladunk az autóval" - mondta Vettel, aki csütörtöktől átadja az RB8 volánját Mark Webbernek. "Már az előző teszten is jók voltak róla az első benyomásaink. Mindenre úgy reagált, ahogy vártuk. Igaz, hogy folyamatosan a tavaly óta elvesztett leszorítóerőt emlegetem, de ezen a téren mindenki egy cipőben jár. Le fogjuk küzdeni ezt a nehézséget, a következő napokat azzal töltve, hogy előrelépjünk, és gyorsabbá varázsoljuk az autót. Eddig azonban minden klappol."

Bár Fernando Alonso nem csatlakozott a több mint száz kört teljesítők exkluzív klubjához, a Ferrarinál azt mondták, befejezte a mára tervezett programot, amely a fejlesztés mellett elsősorban továbbra is "adatgyűjtésből" állt, hogy a csapat megértse az F2012 viselkedését. Alonso a többséggel ellentétben délután futotta a leggyorsabb körét, a 4. helyre kapaszkodva fel. Később megkapta a szuperlágy gumikat is, de nem próbálkozott sprintelni velük. Csütörtöktől már Felipe Massa váltja őt a volánnál.

Az 5. helyen Daniel Ricciardo végzett, de a Toro Rosso a nap folyamán kétszer is megállt a pályán. Először szándékosan kifogyasztották belőle a benzint, hogy leellenőrizzék az üzemanyag-szintjelző működését, másodszor azonban nem adtak felvilágosítást a probléma okáról. Amely elég súlyos volt ahhoz, hogy a nap utolsó két és fél órájára a garázsban tartsa az STR7-et.

A Ferrarival ellentétben a McLaren nem próbált meg javítani a nap végén. Lewis Hamilton ehelyett lebonyolított egy versenyszimulációt, és összesen mindenkinél több, 120 körrel a háta mögött zárta a napot.

Forrás: Ferrari

A Michael Schumachert váltó Nico Rosberg ma egyáltalán nem teljesített sprinteket az új Mercedesszel, és csak 7. lett, a csapat azonban elégedett volt az elvégzett munkával. Annak ellenére, hogy Rosberg délután, a váltóolaj szivárgása miatt alig tíz kört tudott megtenni. "Ez nem rontja el a tesztprogramunkról szerzett általános, pozitív benyomásaimat, mert egy új autóval kezdetben előfordulhatnak ilyen gondok" - mondta. A Mercedes kedden egy hidraulikai hibába futott bele.

A Williamsnél ma a tesztpilóta, Valtteri Bottas állt munkába, akire ráfért a gyakorlás, mert várhatóan legalább tizenöt nagydíj edzésnapján fogja vezetni a csapat autóját. Éppen ezért olyan programot bonyolított le, amely egy péntek délelőtti szabadedzésre jellemző, és közben foglalkozott a beállításokkal is. A Williams főmérnöke, Mark Gillan elégedett volt a finn munkájával.

A Caterhamnél ma mutatkozott be a Jarno Trulli helyére szerződtetett Vitalij Petrov, ezért a nap első fele azzal telt a csapat számára, hogy megpróbálták komfortosan elhelyezni az autóban az oroszt. Főleg a fékekre fordítottak nagy figyelmet, de Petrov végül 69 kört tett meg, és 6 tizedmásodpercen belül megközelítette a CT01-et már alaposabban ismerő Heikki Kovalainen keddi időeredményét. A Caterham ezért elégedett volt vele, ő maga azonban megjegyezte: "Észrevettem, hogy ez az autó kicsit másképp viselkedik, mint megszoktam, ezért valószínűleg változtatnom kell majd a vezetési stílusomon, hogy ki tudjam hozni belőle a maximumot. Eddig elég agresszívan bántam az autóval, ez viszont jobban szereti a finomabb mozdulatokat. Valamit tehát tennem kell, lehetőleg a mérnökök segítségével."

A Marussia újonca, Charles Pic ismét a tabella legalján végzett, de 7 tizedmásodpercet javított keddi időeredményén.

Ma már csak tíz csapat dolgozott Barcelonában, mivel a Lotus tegnap olyan szerkezeti hibát fedezett fel az E20-as kasztnin, amelyről kiderült, hogy csak a gyárban lehet orvosolni. Ezért összepakoltak, hogy hazatérjenek Enstone-ba, és a héten már nem folytatják a tesztelést. Pedig csütörtökön és pénteken Kimi Räikkönen lett volna soron.

http://www.origo.hu/s/partners/f1/html/session_2012_22_2.html
10:00
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

Azonnal kezdődik a tesztelés

Jó reggelt mindenkinek! Azonnal kezdetét veszi a hét második tesztnapja Barcelonában, a Caterham új szerzeménye, Vitalij Petrov már az autójában ül. Sőt, e pillanatban már ki is ment a pályára, akárcsak Vettel, Rosberg és Ricciardo.

10:03
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

A Lotus feladta a tesztet

A tegnap este negatív szenzációja, hogy Kimi Räikkönen csapata, a Lotus úgy döntött, egész hétre feladja a tesztelést, és hazautazik. Romain Grosjean kedden már az első körök után érezte, hogy valami nem stimmel, és egy vizsgálat során kiderült, hogy valamilyen strukturális probléma van a kasztnijával. A Lotus azt remélte, hogy ha szerdára elhozza Barcelonába a már Jerezben is használt vázat, megoldódik a helyzet, de az enstone-i főhadiszálláson kiderült, hogy azzal is ugyanolyan gond van. Mivel több kasztnijuk egyelőre nincs, és több napig tart építeni egyet, nem volt más választásuk, mint bedobni a törölközőt. Ez súlyos csapás a felkészülési programjukra, legalább négy tesztnapot elbuknak vele az összesen tizenkettőből.

10:08
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

A motor bekötési pontjaival lehet a baj

Bár a csapatnál nem hozták nyilvánosságra, hogy pontosan mi baja van a kasztninak, Gary Anderson, a Jordan egykori technikai igazgatója arra gyanakszik, hogy a motor bekötésénél kell keresni a probléma forrását. Ezt látszik megerősíteni, hogy a Renault Sport a Twitteren néhány perccel ezelőtt éppen ennek a résznek a fontosságáról értekezett, rámutatva, hogy az is a kasztni része. Jerezben valószínűleg azért nem jelentkezett a gond, mert ott nincsenek olyan gyors kanyarok, amelyek úgy próbára teszik a kasztni torziós merevségét, mint pl. a barcelonai 3-as. Feltehetően nem tervezési, hanem gyártási hibáról lehet szó, mert a motor nem változott tavaly óta, ezért a csapatnak a bekötési módján sem kellett változtatnia. Viszont a probléma kellően súlyos ahhoz, hogy ne lehessen ragasztással a helyszínen orvosolni, ami igencsak rossz hír a Lotus számára.

10:13
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

Tegnap Vettel volt a leggyorsabb

Egyébként kedden a Red Bull kezdte az élen a tesztet, ráadásul Sebastian Vettel a kemény keverékű Pirelliken érte el a legjobb időeredményét. A napról készült összefoglalónkat itt olvashatják el.

Forrás: Red Bull
Az első napról készült galériáért kattintson a fotóra!

10:15
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

Melegebb van, mint tegnap

Kedden ilyenkor a levegő és az aszfalt hőmérséklete is csak 0,5 fok volt, de az előbbié már 2,4, az utóbbié 10. A Saubernél így is irigyek a gumikra, amelyek a kényelmes melegítőpaplanokba burkolózhatnak. A legtöbben már megtették az ellenőrző körüket, de most csendes a pálya. A Williamsnél ma a tesztpilóta, Valtteri Bottas váltja Bruno Sennát.

10:22
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

Hülkenbergé az első mért kör

1:31.881-gyel nyit, aztán 1:29.362-re szépít, de Sergio Pérez azonnal megelőzi 1.25.288-as körével. Vettel legjobb ideje tegnap 1:23.265 volt.

10:27
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

Brawn szerint továbbra is a Red Bull az etalon

A Mercedes csapatfőnöke tegnap azt mondta, a Red Bull nem túl meglepő módon idén is az élen maradt. "Azt hiszem, láthatjuk, hogy a Red Bull nem esett vissza egyik napról a másikra, úgyhogy biztosan nagyon jó autójuk lesz" - mondta. "A McLaren is gyors lesz, a Ferrari viszont egyelőre nehéz helyzetben van, de nincsenek kétségeim afelől, hogy össze fog állni az autójuk, mert nagyon erős és tapasztalt csapatuk van. Szerintem hasonló lesz az élboly, mint tavaly. Nekünk kell betörnünk közéjük valahogy."

Brawn hozzátette, hogy "viszonylag elégedett" az új Mercedes első igazi tesztnapjával: "Az autó rendesen viselkedik, nem produkált semmi furcsát. A pályán is hozta a várt adatokat, úgyhogy most elkezdhetünk ismerkedni vele, és a versenyzők is megtanulhatják, hogyan kell használniuk." Ma Nico Rosberg váltotta Michael Schumachert a W03 volánjánál.

10:31
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

Máris piros zászló!

Úgy tűnik, Ricciardo Toro Rossója állt meg a pályán, mégpedig a 6-os kanyarnál. Ez tegnap is előfordult velük egyszer, de nem árulták el, milyen okból.

10:37
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

Wurz is a helyszínen van

Megkezdte a munkát, mint a Williams "versenyzőmentora." A Twitteren elmagyarázta, hogy ez a feladatkör "nem fenyegeti a hagyományos menedzseri munkát, mert sokkal inkább a személyes teljesítmény optimalizációjáról szól."

10:40
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

Zöld zászló!

A Toro Rossót felrakták a trélerre, amely gyorsan ki is hajtott a szervizútra. Egyelőre senki nem rohant ki a pályára.

10:44
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

Alonso, Hamilton és Vettel a pályán

A Ferrari egyelőre lassan cirkál a célegyenesben, alighanem folytatják "az adatgyűjtést." A Sauber azt közölte, hogy Pérez aerodinamikai teszteket és beállítási munkát fog végezni, közepes hosszúságú etapokat teljesítve a közepes keverékű gumikon.

10:46
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

Periszkóp a Ferrarin és a Force Indián

Ahogy Jerezben is, a két csapat megint felszerelte a függőleges áramlásmérő műszert a bukókeret tetejére. Vettel közben a rajtolást gyakorolta a bokszkijáratnál, már hét versenyzőnek van mért köre. Egyelőre mindenki a közepes Pirelliket használja.

10:48
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

Egy videó Petrov első napjáról a Caterhamnél

Itt látható néhány egészen friss, ma reggeli (facebookos) fotó is róla.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=NaaQSRFxhhonVQOn
10:55
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

Rosberg megtette az első köröket

Mármint az első nyilvános köröket az új Mercedesszel. 1:27.601-es eredményével egyelőre harmadik Pérez és az éppen hosszú etapot teljesítő Hülkenberg mögött.

10:56
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

Vettel szerint gyors a McLaren

A címvédő tegnap este azt állította, a McLaren tempója - különösen a hosszú etapokon - kifejezetten jó benyomást tett rá. "Én közvetlenül természetesen csak azt tudom megítélni, hogy a saját autóm jónak tűnik, de hogy a többiekéhez mérten jó-e, arról fogalmam sincs" - mondta. "Ugyanakkor szerintem a McLaren ütőképes. Úgy láttam, nem mentek egyetlen gyors körre, hanem főleg hosszú etapokat teljesítettek, és gyorsnak tűntek, ezért arra számítok, hogy már a szezon elejétől kezdve erősek lesznek." Vettel hozzátette: "A Ferrari egyelőre rejtély, senki nem tudja, hogy valójában erősek vagy gyengék-e."

11:00
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

Alonso az élen

1:24.698-as köre hat tizeddel marad el tegnapi legjobbjától. Petrov óvatosan, egy 1:39-es körrel kezdett.

11:04
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

Az eredmények az első óra után

1. Alonso (Ferrari F2012)  1:24.644 - 10 kör
2. Pérez (Sauber C31)  1:24.747 - 17 kör
3. Hülkenberg (Force India VJM-05)  1:26.585 - 18 kör
4. Rosberg (Mercedes W02)  1:27.307 - 11 kör
5. Hamilton (McLaren MP4-27)  1:27.937 - 14 kör
6. Ricciardo (Toro Rosso STR7)  1:28.122 - 7 kör
7. Bottas (Williams FW34)  1:29.321 - 12 kör
8. Pic (Marussia MVR-02)  1:35.060 - 9 kör
9. Vettel (Red Bull RB8)  1:37.366 - 10 kör
10. Petrov (Caterham CT01)  1:39.651 - 4 kör

11:06
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

Hülkenberg etapja

Így festettek a körei:

1:28.618
1:26.585
1:31.593
1:39.170
1:34.304
1:32.537
1:34.237

11:07
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

Vettel átveszi a vezetést

Ez nem tartott sokáig... Az ideje 1:24.370.

11:10
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

Alonso befejezte az etapját

A közepes keverékű Pirelliken hat mért kört tett meg:

1:24.706
1:24.698
1:24.659
1:24.644
1:33.800
1:37.287

11:15
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

Bottasé az egyetlen autó a pályán

Vettel visszatért a bokszba ilyen körök után:

1:24.370
1:24.562
1:25.814
1:29.440

11:22
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

Petrovhoz állítják a Caterhamet

Az orosz eddig 4 kört tett meg a CT-01-gyel, amit most a csapata tájékoztatása szerint átállítanak úgy, hogy Petrov "kényelmesen érezze magát az irodájában." Azt ígérik, rövidesen visszatér a pályára, ahol most Vettel, Hülkenberg és Ricciardo van kint. Ezek szerint a Toro Rosso hibája nem volt súlyos.

11:26
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

Senna: A lassú kanyarokban kell fejlődnie a Williamsnek

A brazil, aki a héten csak tegnap kapott lehetőséget az FW34 vezetésére, elismerte, hogy a Williamsre még hosszú út vár. "Azt hiszem, még tanuljuk az autót" - mondta. "Szerintem ma nem sikerült annyit előrelépnünk, mint kellett volna. Még sokat kell fejlődnünk. Az autónk a közepes tempójú és gyors kanyarokban következetesen viselkedik, a lassúakban viszont még dolgoznunk kell rajta."

11:29
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

Vettel megfutja a hét legjobb körét

Az ideje 1:23.056, ez durván 2 tizeddel jobb a tegnapi eredményénél. Hamilton is javított, felkapaszkodva a 2. helyre, de csak 1:24.455-re futotta a McLaren erejéből. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Vettel egy egykörös sprintben ugrott az élre.

11:31
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

Miért adta fel a tesztet a Lotus?

Itt olvasható hosszabb cikkünk arról, hogy Räikkönen csapata miért távozott Barcelonából már 7 kör után.

11:36
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

Hamilton tovább javít

Már 1:24.275-nél jár, a 2. és 3. szektorban vesztett időt Vettelhez képest. A legjobb idejét az etap utolsó körében érte el:

1:24.455
1:24.472
1:36.822
1:34.109
1:24.275

11:45
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

Bottas javít

1:26.363-mal felkapaszkodik az 5. helyre a Williamsszel. Alonso is visszatért a pályára.

11:49
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

Alonso megelőzi Hamiltont

A Ferrari versenyzője a lelátón ülő helyi közönség nagy örömére felkapaszkodik Vettel mögé, 1:23.640-es körével fél másodpercet verve saját tegnapi legjobbjára. A következő körét 1:24.826 alatt teljesíti, majd visszatér a garázsba.

11:52
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

Hülkenberg is felgyorsul

1:24.075 alatt tette meg a legutóbbi körét, ezzel ő is Hamilton elé kerül. Hülkenberg a tegnapi tesztnap után azt mondta, kellemesen meglepte a Force India balansza. "Talán ez a pálya jobban illik hozzánk, mint Jerez" - vélte. "Ez volt a második napom at autóban a hosszú szünet után. Ilyenkor minden kilométer jól jön." A Force Indiát sokan az év titkos esélyesének tartják.

11:55
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

Ricciardo újra megtesz egy mért kört

A Toro Rosso reggeli problémája után ismét futott egy gyors kört, amivel jelenleg az 5. helyen áll.

11:59
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

Petrov gyorsul, de marad utolsó

1:29.865-re faragta le a köridejét, ezzel még mindig kereken egy másodperccel lassabb Charles Picnél.

12:01
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

Az eredmények két óra után

1. Vettel (Red Bull RB8)  1:23.056 - 20 kör
2. Alonso (Ferrari F2012)  1:23.640 - 17 kör
3. Hülkenberg (Force India VJM-05)  1:24.075 - 33 kör
4. Pérez (Sauber C31)  1:24.118 - 26 kör
5. Hamilton (McLaren MP4-27)  1:24.160 - 24 kör
6. Ricciardo (Toro Rosso STR7)  1:24.446 - 19 kör
7. Rosberg (Mercedes W02)  1:25.582 - 26 kör
8. Bottas (Williams FW34)  1:26.363 - 33 kör
9. Pic (Marussia MVR-02)  1:28.803 - 17 kör
10. Petrov (Caterham CT01)  1:28.812 - 10 kör

12:06
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

A Ferrari továbbra is az adatgyűjtésre koncentrál

Alonso ennek ellenére jó köridővel áll a második helyen. A legutóbbi köre is gyors volt, 1:24.077.

Forrás: Ferrari
Kattintson a képre!

12:09
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

Kifogyatták a benzint a Toro Rossóból

Az Autosport utánajárt, és azt derítette ki, hogy Ricciardo alatt reggel emiatt állt meg az autó. A csapatok így próbálják ellenőrizni az üzemanyagszintjelző megbízhatóságát, hogy a versenyen ne érje őket kellemetlen meglepetés.

12:11
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

Rosberg befejezte a hosszú etapját

Tíz kört tett meg a közepes keverékű Pirelliken, közben egyenletesen visszalassult, ahogy koptak a gumik:

1:25.913
1:25.582
1:25.666
1:26.709
1:26.294
1:26.476
1:26.545
1:26.665
1:27.220
1:27.056

12:16
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

Hamilton már harmadik

Futott egy 1:24.040-es kört, a pálya első szektorában abszolút legjobb részidőt ért el. Az előző körét is gyorsan, 1:24.160 alatt teljesítette, a következőhöz viszont 1:34.693-ra volt szüksége.

12:21
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

Alonso 9 körös etapja is véget ért

Lényegesen gyorsabb volt közben, mint az imént Rosberg:

1:24.077
1:24.453
1:25.044
1:25.089
1:25.132
1:25.629
1:25.762
1:25.988
1:26.935

12:23
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

Hamilton visszatért a bokszba

Neki zsinórban öt mért köre volt, az egyik kirívóan lassú. Az első szektort rendre jó részidővel teljesítette, de a másik kettőben nem tudta tartani a lépést Vettellel.

1:24.040
1:34.693
1:24.844
1:26.626
1:25.279

12:27
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

Két évre hosszabbítana Schumacherrel a Mercedes

Tegnap mi is megírtuk, hogy a Mercedes hosszabbítana a hétszeres világbajnokkal, de a Bild azt is tudni véli, hogy további két évre, 2014 végéig kínálnak neki szerződést. Ő szűkszavúan tegnap is annyival elintézte a kérdést, hogy majd "ha eljön az idő", meghozza a döntését.

Az új W03-ból pedig "viszonylag pozitív" benyomásokkal szállt ki. "Az a fő, hogy az aerodinamikai értékek stimmelnek. A szabályokat többféleképpen lehetett értelmezni, majd kiderül, melyik út a helyes" - mondta. "Velünk eddig nem történt semmi különös. Az számít, amit a stopperen látunk, úgyhogy azt is fogjuk figyelemmel követni."

12:31
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

A bokszkiállást gyakorolja a Toro Rosso

Ricciardo megáll a garázs előtt, a szerelők elvégzik, amit kell, aztán ő nagy gázt adva távozik - de néhány méterrel később megállt, hogy az autóját visszatolhassák a garázsba. Közben Pic a mérnökeivel tanulmányozza az eddigi adatokat.

12:33
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

Hülkenberg felzárkózik Vettelhez

Egy 1:23.244-es körrel kezdi, majd egy 1:23.721-essel folytatja az etapját. Utána viszont lelassít 1:30-ra.

12:38
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

Hülkenberg visszatért a garázsba

Egy ilyen etap során kapaszkodott fel másodiknak:

1:23.244
1:23.721
1:30.846
1:24.531

Most csak Rosberg és Petrov van a pályán.

12:41
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

Brawn a FOTA szétesésén kesereg

Szerinte az egész F1-es közösség meg fogja bánni, hogy a Ferrari és a Red Bull a költségkorlátozási egyezmény kapcsán kialakult feszültség miatt kilépett a csapatok szövetségéből. "Úgy látom, hogy amikor krízis volt, és külső nyomás nehezedett ránk, az összekovácsolta a FOTA-t. Most viszont, külső kényszer híján, a csapatok természetes versengési hajlama széthúzáshoz vezet" - vélte. "Pedig azt hiszem, nagyon rövidlátóak vagyunk, ha nem ismerjük fel, hogy a FOTA-nak milyen fontos szerepe van. Szerintem a Forma-1 balszerencsés tulajdonsága, hogy nehezen tartunk össze. Én hiszek a FOTA-ban, ezért természetesen csalódott vagyok az elmúlt hónapokban történtek miatt." Brawn hangsúlyozta a költségkorlátozási egyezmény, az RRA fontosságát, amit a Mercedes úgy is betartott, hogy tavaly olyan neves szakembereket sikerült igazolnia, mint Aldo Costa vagy Geoff Willis.

12:51
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

A Marussia nem tart bemutatót

Az Autosport értesülései szerint a csapat új autóját a következő teszt első napján, azaz március 1-jén egyszerűen kitolják majd a garázs elé egy fotózás erejéig. A Virgin-utód ezen a héten még a tavalyi modelljével tesztel.

12:53
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

Így alakult Rosberg legutóbbi etapja

Ez is 10 körös volt, akárcsak az előző, de lényegesen gyorsabb. Ez már összemérhető Alonsóéval.

1:24.730
1:25.219
1:25.063
1:25.491
1:25.536
1:25.611
1:25.698
1:28.106
1:26.398
1:26.405

12:55
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

Petrov az első komoly etapjára készül

Mike Gascoyne a Twitteren azt írja, a Caterham sok időt szánt rá, hogy Petrov kényelmesen elhelyezkedjen az autóban, a kormány, a pedálok és az ülés is stimmeljenek számára, de most el kell kezdenie az érdemi munkát. Picet már nemrég megelőzte, már csak 6 tizedre van Kovalainen tegnapi legjobbjától.

12:58
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

Pérez megelőzi Alonsót

Ebben az etapjában már volt 1:23.541-es és 1:23.600-as köre is. Mindkettő a Sauber eddigi legjobbja.

13:02
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

Az eredmények három óra tesztelés után

1. Vettel (Red Bull RB8)  1:23.056 - 20 kör
2. Hülkenberg (Force India VJM-05)  1:23.244 - 46 kör
3. Pérez (Sauber C31)  1:23.541 - 38 kör
4. Alonso (Ferrari F2012)  1:23.640 - 28 kör
5. Ricciardo (Toro Rosso STR7)  1:23.986 - 32 kör
6. Hamilton (McLaren MP4-27)  1:24.040 - 36 kör
7. Rosberg (Mercedes W02)  1:24.730 - 43 kör
8. Bottas (Williams FW34)  1:26.250 - 45 kör
9. Petrov (Caterham CT01)  1:26.605 - 19 kör
10. Pic (Marussia MVR-02)  1:28.092 - 33 kör

13:04
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

Vettelnek nyoma veszett

Több mint egy órája nem járt a pályán, a Red Bull nem közölte, hogy miért.

13:07
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

Pérez megközelítette Vettelt

1:23.062-es körének köszönhetően már csak 6 ezred a hátránya a Red Bullhoz képest. Hülkenberg is javított, az ő ideje 1:23.141.

13:11
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

Pérez két mért kört ment

A másodikat is jó idővel, 1:23.504-gyel teljesítette, majd visszatért a bokszba. Hülkenberg viszont úgy érte el az eredményét, hogy már négy kört tett meg, és még mindig kint van a pályán.

13:13
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

A Ferrari a kipufogókkal foglalkozik

"Ismét a különféle kipufogó-megoldásokkal kísérletezünk. Érdekes munka, csak kissé időigényes..." - írják a Twitteren. A csapatok az új szabályokra reagálva többféle geometriát kipróbálnak a tesztidőszakban. Elvileg nem lehet a gázt a padlólemez felé tovább irányítani, de vannak, akik találnak kiskapukat.

13:16
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

Elégedett a Mercedes

Az Autosport értesülései szerint összesen már csaknem 1000 km-t tettek meg a W03-mal, és pozitívak róla a benyomásaik. Akárcsak tegnap, ismét kb. 11 óráig vártak a komoly munka megkezdésével, hogy a jéghideg aszfalton ne pazarolják el a gumikat.

13:18
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

Ismét állítottak a Caterhamen

A hátsó keresztstabilizátort és a nyomatékgörbét állították át, mielőtt Petrovot ismét útnak indították az imént.

13:26
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

Hülkenberg átveszi a vezetést

Mégpedig a hét legjobb köridejével: 1:22.608. Utána ment még két kört, mielőtt visszatért a garázsba. Közben Pérez is megelőzte Vettelt, ő 1:23.011-es kört futott.

13:29
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

Alonso a lágy gumikon próbálkozott

De egy hosszabb etapot ment, és nem javított. Ezek voltak a körei:

1:24.177
1:24.943
1:25.682
1:25.554
1:25.771

13:34
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

Szépen süt a nap

A levegő már 13 fokos, az aszfalt 32. Ez már a gumiknak is megfelel.

13:38
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

A Renault motor jobb a Cosworth-nél

A Williams tesztpilótája, Valtteri Bottas szerint a csapat minden szempontból jó cserét csinált. "A Renault motor erősebb" - mondta a finn MTV3-nak. "Méretre is kisebb, ami aerodinamikailag előnyös, és alacsonyabb a fogyasztása." 1:25.858-as idejével Bottas jelenleg a 8. helyen áll.

13:42
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

Vettel visszatért a pályára

Majdnem két órás szünet után. Nem tudjuk, miért, mert a Red Bull magyarázat helyett csak ezt a bájos képet közölte az imént.

13:47
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

Button Rihannának adott át egy díjat

Most már útban van Barcelonába, ahol holnap leváltja Hamiltont, de tegnap este még az O2 Arenában, a Brit Awards gáláján adta át a legjobb nemzetközi előadónőnek járó díjat Rihannának.

13:49
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

A szuperlágy gumikon előzték meg Vettelt

A Sauber most meg is erősítette, hogy Pérez azokat használta iménti gyors köréhez, és az Autosport szerint Hülkenberg autóján is a szuperlágy keverék volt. Vettel ellenben a közepes Pirellikkel érte el az idejét.

13:54
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

W-csatornának nevezték el a Mercedes újítását

Régóta lehetett hallani, hogy a Mercedes egy F-csatorna szerű, de passzívan működő (tehát legális) rendszerrel kísérletezik, a tavalyi Japán Nagydíj szabadedzésén már ki is próbálták. Ez a paddockban egyelőre a "W-csatorna" nevet kapta, mert amikor az autó egyenes vonalban halad, a W03 első szárnya állítólag W-alakban oszlatja el a hátrafelé tartó áramlást. Kanyarodás közben viszont úgy működik, hogy a terhelt oldalra irányítja a levegő nagy részét, ezzel javítva a balanszot. A Red Bull tanácsadója, Helmut Marko elismerte: "Számomra rejtély, hogy ez hogyan működik, de a Mercedesnél biztosan tudják, mit csinálnak."

13:58
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

Vettel a lágy gumikon javít

1:22.891-re faragja le a köridejét, de ezzel is marad a 3. helyen, bár az utolsó szektorban abszolút legjobb részidőt ér el. Nemrég Ricciardo is feljebb kapaszkodott a tabellán 1:23.639-es körének hála, megelőzve Alonsót és Hamiltont.

14:00
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

Ebédszünet!

Rövid szünet következik, a pályát délután 2-ig lezárták, a csapatok elmennek ebédelni. A délelőtti eredmények:

1. Hülkenberg (Force India VJM-05)  1:22.608 - 63 kör
2. Pérez (Sauber C31)  1:22.648 - 51 kör
3. Vettel (Red Bull RB8)  1:22.891 - 30 kör
4. Ricciardo (Toro Rosso STR7)  1:23.639 - 45 kör
5. Alonso (Ferrari F2012)  1:23.640 - 52 kör
6. Hamilton (McLaren MP4-27)  1:24.040 - 45 kör
7. Rosberg (Mercedes W02)  1:24.555 - 74 kör
8. Bottas (Williams FW34)  1:25.858 - 69 kör
9. Petrov (Caterham CT01)  1:26.605 - 35 kör
10. Pic (Marussia MVR-02)  1:28.092 - 47 kör

14:58
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

Rövidesen vége az ebédszünetnek

A Williams versenyzői közben a csapat vendégeit is szórakoztatták a motorhome-ban.

15:03
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

És zöld zászló!

Megkezdődött a délutáni turnus. Egyelőre senki nem töri magát, hogy első legyen a pályán...

15:04
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

A Toro Rossónál is elégedettek

Az STR7 az eddigi tesztelés során jól szerepelt, és Daniel Ricciardo szerint rendben is haladnak a felkészüléssel. "Szerintem reálisan nézve ugyanazok ellen fogunk küzdeni, mint tavaly. Már az is óriási eredmény lenne, ha egy helyet javítanánk a konstruktőri összetettben" - mondta. "Úgy érzem, jó úton haladunk, ha előre akarunk lépni."

15:12
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

Rosberg és Hamilton veri fel a szieszta csendjét

Úgy tűnik, még nem mindenki fejezte be az ebédjét, de a Mercedesnél és a McLarennél aktivizálták magukat. Rosbergnek a szünet előtt volt egy nagyon hosszú, 18 mért körből álló etapja:

1:24.750
1:25.015
1:25.107
1:25.314
1:25.305
1:25.831
1:28.000
1:26.048
1:26.233
1:28.307
1:27.122
1:27.518
1:28.005
1:31.892
1:28.447
1:28.770
1:28.857
1:29.215

Ez alighanem a leghosszabb, amit bárki teljesített eddig Barcelonában.

15:18
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

Hamilton ki-be járt a bokszba

A kemény gumik vannak az autóján, mért kört az ebédszünet óta nem tett meg. Rosberg öt 1:27-es kört teljesített a közepes keveréken, de már visszatért a garázsba.

15:23
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

Alonso szerint még mindig sok munka vár a Ferrarira

Erről ezt mondta a tegnapi tesztelés után. A Ferrari a délelőtti programjáról kevéssé szószátyár módon csak annyit közölt, hogy Alonso befejezte.

15:28
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

Íme a nap hőse

Egy mai kép Hülkenbergről, aki a szuperlágy gumikon kormányozta az élre az ígéretes Force Indiát:

Forrás: Force India
Kattintson a képre!

15:29
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

Hamilton javít

A lágy gumikon 1:23.806-os kört fut, amivel megközelíti Alonsót, de marad a 6. helyen. A következő köre 1:35-ös, majd bemegy a garázsba.

15:34
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

Piros zászló!

A jelek szerint a Toro Rosso miatt szakították meg az edzést. Ejnye, ez a két nap alatt már harmadszor fordul elő. Az STR7 ezúttal a bokszutca végén robbant le. Reggel csak a benzint fogyasztották ki belőle.

15:37
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

A Ferrari még szerel

Épp most közölték, hogy a szokásosnál hosszabb ebédszünetet tartanak, mert időigényes állítást végeznek az autón. A Saubernél is átvariáltak egy pár részletet, az újraindítás után rövid etapok sorozatát tervezik.

15:46
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

Zöld zászló!

A Toro Rossót visszajuttatták a csapathoz, a tesztelést újraindították. Pérez, Vettel, Bottas és Pic azonnal lecsaptak a lehetőségre.

15:54
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

Pérez lassú köröket fut

Valóban rövid, 2-3 körös etapokat megy, ahogy a Sauber ígérte, de nem sprintel: 1:26-os tempóban körözget.

15:57
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

Egy videó tegnapról

Addig is, amíg a pályán nem történik semmi izgalmas, itt egy szurkolói videó tegnapról. A bokszépület tetejéről készült, egész sokminden látszik rajta:

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=j3CtYuNS43rkONE2
15:59
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

Vettel es tempóban cirkál

Szemlátomást nem a köridőre hajt. Pérez, Hamilton, Bottas és Pic is a pályán van.

16:01
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

Petrovnak egyre jobban fekszik a Caterham

Az imént egy 7 körös etapot teljesített. A csapatnál azt mondják, az ebédszünetben elvégzett változtatások óta elégedettebb a fékekkel.

16:04
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

Az eredmények hat óra után

1. Hülkenberg (Force India VJM-05)  1:22.608 - 71 kör
2. Pérez (Sauber C31)  1:22.648 - 61 kör
3. Vettel (Red Bull RB8)  1:22.891 - 43 kör
4. Ricciardo (Toro Rosso STR7)  1:23.639 - 45 kör
5. Alonso (Ferrari F2012)  1:23.640 - 52 kör
6. Hamilton (McLaren MP4-27)  1:23.806 - 57 kör
7. Rosberg (Mercedes W02)  1:24.555 - 82 kör
8. Bottas (Williams FW34)  1:25.858 - 89 kör
9. Petrov (Caterham CT01)  1:26.605 - 43 kör
10. Pic (Marussia MVR-02)  1:28.092 - 67 kör

16:07
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

Eközben a GP3-ban...

Tegnap megkezdődött a GP3 tesztje is Estorilban, és Kiss Pál Tamás az előkelő 8. helyet szerezte meg a 25 tagú mezőnyben. A leggyorsabb a tavalyi 3. helyezett, Nico Müller volt, a magyar versenyző 0,428 másodperccel maradt le tőle, pedig ő tette meg a legkevesebb kört: 21-et.

16:12
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

Vettel lágyról közepes gumikra váltott

Egy 10 körös, meglehetősen lassú etapon van túl. Versenyszimulációhoz túl gyenge:

1:29.165
1:29.334
1:29.591
1:29.643
1:29.889
1:29.911
1:30.409
1:30.480
1:30.431
1:30.568

16:21
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

Alonso visszatért a pályára

A Ferrarinál befejezték az autó átállítását. Hamilton pedig egy 9 körös etapon van túl, érdekes módon hasonlón, mint amit Vettel teljesített nemrég:

1:29.626
1:29.503
1:29.360
1:29.459
1:29.506
1:29.729
1:30.936
1:30.532
1:31.793

16:29
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

Vettel: A Red Bull is lassabb lesz, mint tavaly

Bővebben itt lehet olvasni, hogy mit mondott erről a kétszeres világbajnok.

16:31
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

Vettel újabb hosszú etapot fejezett be

Most szinte mindenki hasonló programon dolgozik, jellemzően 1:28-as körökkel indítva, és 1:29-esekkel zárva az etapjait. Az üzemanyagszinteket persze nem tudjuk. Vettelé így alakult:

1:32.688
1:51.152
1:49.523
1:29.329
1:28.673
1:28.703
1:28.853
1:28.900
1:29.063
1:29.480
1:29.251
1:29.607
1:29.586

16:41
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

Hülkenberg 15 kört tett meg

A kemény keveréken futotta ezt az etapját, míg Vettel az előbbit a közepesen. Ezek voltak a Force India körei:

1:28.974
1:28.699
1:28.804
1:28.500
1:28.750
1:28.687
1:28.859
1:28.875
1:29.069
1:28.662
1:28.965
1:28.935
1:29.159
1:28.886
1:28.465

A kiegyensúlyozottsága és maga a tempó is elég jónak tűnik.

16:43
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

Hamilton etapja

Ugyancsak a kemény gumikon teljesítette:

1:28.817
1:28.694
1:28.875
1:28.922
1:29.056
1:29.198
1:29.350
1:29.531
1:30.353
1:30.770
1:30.490
1:47.205

16:48
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

Senna magasabb pályahőmérsékletre vágyik

Szerinte a hideg torzítja az erőviszonyokat. "Nagyon alacsony volt a hőmérséklet, itt sokkal több gumitörmelék halmozódott fel a pályán, mint Jerezben, máris tele van velük" - mondta a GPUpdate.net-nek. "Ezért a gumik valószínűleg nem működnek igazán jól, ami nagyobb előnyhöz juttatja a nagy leszorítóerőt előállító autókat, mint más pályákon megszokott." Bottas már átlépte a 100 körös határt az imént, de csak a 8. helyen áll, 1,3 másodperccel lemaradva Rosbergtől.

16:53
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

Hamilton és Vettel egymást kergetik

Mindketten hosszú etapban járnak éppen. alig 3 másodperces különbséggel köröznek. Rajtuk kívül nincs is más a pályán.

17:01
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

Vettel megelőzte Hamiltont

Szép lassan levadászta, és elment mellette. A Red Bullon kemény, a McLarenen használt közepes gumik vannak.

17:03
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

Az eredmények egy órával a teszt vége előtt

1. Hülkenberg (Force India VJM-05)  1:22.608 - 88 kör
2. Pérez (Sauber C31)  1:22.648 - 75 kör
3. Vettel (Red Bull RB8)  1:22.891 - 82 kör
4. Ricciardo (Toro Rosso STR7)  1:23.639 - 45 kör
5. Alonso (Ferrari F2012)  1:23.640 - 65 kör
6. Hamilton (McLaren MP4-27)  1:23.806 - 92 kör
7. Rosberg (Mercedes W02)  1:24.555 - 82 kör
8. Bottas (Williams FW34)  1:25.858 - 101 kör
9. Petrov (Caterham CT01)  1:26.605 - 60 kör
10. Pic (Marussia MVR-02)  1:28.092 - 85 kör

17:07
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

Hamilton a bokszban

Miután Vettel faképnél hagyta, Hamilton befejezte az etapját, amely a közepes Pirelliken így alakult:

1:28.808
1:28.635
1:29.437
1:28.818
1:28.856
1:28.589
1:28.507
1:28.871
1:28.967
1:29.096
1:31.724
1:29.689
1:29.985

17:13
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

Vettel folytatja a versenyszimulációt

Nem nyugszik, és a bokszban tett rövid látogatás után azonnal visszarobog a pályára. A legutóbbi etapjában ilyen köröket futott:

1:26.065
1:26.947
1:28.384
1:28.923
1:29.032
1:28.380
1:27.377
1:27.607
1:28.168
1:27.948

17:16
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

Egy újabb érdekes adat

A DHL emlékeztet rá, hogy egy F1-es autó első szárnya mintegy 500 kg-os függőleges terhelést is kibír: ez olyan, mintha legalább hat ember ráállna!

17:20
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

Pérez 6 körös etapokat teljesít

4-5 mért kör után mindig bemegy a bokszba, már négy ilyen menetet lenyomott.

Forrás: Sauber
További képekért kattintson!

17:31
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

Bottas javít

Ilyen már órák óta nem történt: 1:25.738-ra faragja le a köridejét. Ez csak 27 ezreddel rosszabb, mint amire Senna tegnap ugyanezzel az autóval képes volt.

17:33
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

Hamilton is befejezte a versenyszimulációját

Ez lett az utolsó etapja:

1:28.990
1:27.737
1:28.133
1:28.117
1:28.342
1:28.615
1:28.409
1:28.742
1:29.128
1:29.525

Vettel legutóbb már egy rövidebb menetet tett meg, láthatóan alacsonyabb üzemanyagszinttel:

1:23.806
1:24.036
1:24.443
1:24.395

17:35
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

Kipufogó-hibával küzd a Sauber

A csapat tájékoztatása szerint a szerelők lázasan dolgoznak rajta, hogy elhárítsák a problémát. Nemrég többen észrevették, hogy Pérez autójának furcsa hangja volt.

17:45
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

Már öten lépték át a 100 körös határt.

Hülkenberg, Vettel, Hamilton, Bottas és Pic. Szép eredmény! Nemrég Hülkenberg is befejezte következő hosszú etapját, amely így festett:

1:29.172
1:28.259
1:28.446
1:28.543
1:28.192
1:28.327
1:28.299
1:28.673
1:28.843
1:29.007
1:28.846
1:28.814
1:28.839
1:28.977

17:47
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

Alonso feljön a 4. helyre

Szokatlan módon késő délután éri el mai legjobb eredményét: 1:23.180. Ez nem is egy rövid etap volt, mert még 3 körig a pályán maradt, azokat 1:24.174, 1:24.875 illetve 1:25.380 alatt teljesítette.

17:55
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

Pic is javít

1:27.343-as körével 7 tizedet javít tegnapi legjobbján, de így is utolsó marad. Alonso még visszatért a pályára a szuperlágy gumikon, de már alig 5 perc van hátra a tesztnapból. Vajon megpróbál az élre ugrani?

17:58
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

Alonso egyelőre nem vitézkedik

Egy 1:27.782-es körrel nyitotta - vélhetően utolsó - etapját.

17:59
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

Az utolsó pillanatban javították meg a Saubert

A csapat a Twitteren dicséri a szerelőit, Pérez a leintés előtt még kimehetett egyszer a pályára. Alonso következő köre is csak 1:27-es volt.

18:01
február 22, 2012
Vágólapra másolva!

A tesztnapnak vége

Már nem változott a sorrend, szép sorban mindenki visszagurul a bokszba. Köszönjük az egész napos figyelmet! Szokás szerint hamarosan bővítjük a cikket a teljes eredménylistával, aztán a csapatok reakcióival.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!