A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Hamilton az élen, Alonso megrongálta a Ferrarit

Események

hamilton mclaren brit nagydíj
Vágólapra másolva!
A Brit Nagydíj péntek délutáni szabadedzése az eső miatt vontatottan indult, de eseménydúsan zárult. A leggyorsabb Lewis Hamilton volt, Bruno Senna csúnyán összetörte a Williamst.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül41 bejegyzés
16:43
július 06, 2012
Vágólapra másolva!

Lewis Hamilton vette át a vezetést a Brit Nagydíj péntek délutáni szabadedzésén, amely az eső miatt még a délelőttinél is vontatottabban kezdődött, végül mégis izgalmasabbnak bizonyult.

A nézők az első háromnegyed órában hiába áztak bőrig, mert az esőgumikkal spórolva szinte senki nem merészkedett ki a pályára. A csendet ismét Kamui Kobajasi törte meg, akinek számtalan új fejlesztést kellett kipróbálnia a Sauberen, ezért nem volt választása: a veszélyes körülmények között is vezetnie kellett. Sokáig az élen is állt, ám aztán be kellett érnie a 2. hellyel, Lewis Hamilton ugyanis átvette a kezdeményezést, amint kigurult a garázsból, és negyedórával a leintés előtt beállította az 1:56.345-ös végeredményt.

Az edzés utolsó húsz perce volt igazán mozgalmas. A Mercedes párosa is aktivizálta magát, és Michael Schumacher a 3., Nico Rosberg pedig a 4. helyre jött fel, mögöttük Sergio Pérez azonban már csaknem egy másodperccel elmaradt. A nehéz pályaviszonyok lehetőséget adtak rá Heikki Kovalainennek, hogy az élmezőnybe tornázza a Caterhamet.

Forrás: Andrew Yates/AFP
Kattintson galériához!

Mivel a versenyzők a szabályok szerint egész hétvégére kapnak három szett esőgumit, és a következő két napra is rossz idővel fenyegetnek a meteorológusok, sokan spórolni próbáltak az abroncsokkal. Mark Webber például emiatt meg sem tett mért kört, Sebastian Vettel pedig Fernando Alonsóhoz hasonlóan az intermediate-eket nyúzta egy ideig, ám azokhoz az aszfalton túl sok tócsa állt.

Ezt Alonso a saját kárán tanulta meg, amikor már az edzés leintése után, a bokszba tartva megcsúszott a Stowe kanyar kijáratánál, és a vizes füvön tehetetlenül átbucskázva orral a szemközti gumifalnak ütközött, letörve a Ferrari első szárnyát. Ő Vettellel ellentétben végig intereket használt, amiket az edzés során egyébként még néhányan - köztük Kobajasi és Felipe Massa - kipróbáltak.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=YT7K0JiS4PFNcXG5


A tréning legnagyobb vesztese Bruno Senna volt. Ő kereken fél órával a leintés előtt a Brooklandsben vesztette el az uralmat a Williams fölött, és háttal csapódott a szalagkorlátba 7 g-s lassulással. Az autó fara csúnyán összetört, sőt az egyik első futóműve is kiszakadt.

Az edzésről élőben készült részletes beszámolónkat a tabella alatt olvashatják. Elindult új Twitter-csatornánk is, amit a https://twitter.com/#!/origof1hirek címen lehet elérni.

http://www.origo.hu/s/partners/f1/html/session_2012_9_2.html
16:48
július 06, 2012
Vágólapra másolva!

Hamarosan kezdődik a második edzés

Köszöntjük kedves olvasóinkat a Brit Nagydíj péntek délutáni szabadedzéséről élőben készülő tudósításunkban! A délelőtti edzést jóformán elmosta az eső, a versenyzők csak annyi kört tettek meg, amennyit muszáj volt. Végül Romain Grosjean volt a leggyorsabb.

16:53
július 06, 2012
Vágólapra másolva!

Továbbra is esik

Az idő az előrejelzéseknek megfelelően még mindig mostoha. Itt egy kép arról, hogy a sportbírók kempingjében mekkora dagonya van. Az egyikük megpróbált autóval kikecmeregni a parkolóból, vesztére.

16:58
július 06, 2012
Vágólapra másolva!

Új fejlesztések mindenhol

Az ismert technikai szakíró, Craig Scarborough kiposztolt egy rakás képet a silverstone-i bokszban látható új fejlesztésekről. Ezen és ezen a képen látható például a McLaren bokszkiállások során állítható fékhűtő-csatornája, amely hidraulikával működik.

17:01
július 06, 2012
Vágólapra másolva!

Elkezdődött az edzés

Illetve csak elkezdődött volna, mert a körülményekre való tekintettel egyelőre senki nem strapálta magát, hogy kimenjen a pályára. Petrovval most közli a mérnöke a rádión, hogy mivel azt remélik, az eső később csillapodni fog, egyelőre kivárnak.

17:04
július 06, 2012
Vágólapra másolva!

Hárman már kimentek a pályára

Glock, Alonso és Räikkönen vette hozzá a bátorságot, természetesen az esőgumikon. Délelőtt is mindenki azokat használta. A levegő és az aszfalt is 17 fokos, akárcsak délelőtt. Alonsónak az imént nagyot kellett ellenkormányoznia.

17:07
július 06, 2012
Vágólapra másolva!

Glocké az első mért kör

2:11.964 alatt teljesíti, reggel is kb. ilyen lassúak voltak az első körök. Az eső most épp még jobban rákezdett.

17:09
július 06, 2012
Vágólapra másolva!

Megint túl nedves a pálya

Sennának szóltak a rádión, hogy Räikkönen azonnal visszatért a bokszba, mert túl veszélyesek a körülmények. A brazil ennek ellenére átvette a vezetést Glocktól, az ideje 2:10.215. Aztán viszont szólt, hogy nincs értelme kint maradnia, erre be is hívták. Megint a régi mese!

17:12
július 06, 2012
Vágólapra másolva!

Komoly dilemmában a csapatok

Megint üres a pálya, pedig az autókkal meg kell tenni egy bizonyos távolságot, hogy legalább ellenőrizzék az új alkatrészek működését. A Force India például délelőtt bekente a hátsó szárnyát neonzöld áramlásjelző festékkel, lásd itt. Itt meg egy szép kép a Force India motorburkolat alatti részleteiről. Az aranyszínű réteg hővédő fólia.

17:16
július 06, 2012
Vágólapra másolva!

Schumacher jól érzi magát

Mosolyogva beszélget a szerelőivel a garázsban. Miután egy perccel ezelőtt Glock is feladta a hiábavaló erőlködést, most senki nincs a pályán.

17:18
július 06, 2012
Vágólapra másolva!

Már működik a Twitterünk

Addig is, amíg nem történik semmi, hadd reklámozzuk egy kicsit ma elindult Twitter-csatornánkat! Itt fogunk csiripelni mostantól: https://twitter.com/#!/origof1hirek.

17:20
július 06, 2012
Vágólapra másolva!

Button is viseli a csillagot de Villotáért

Ezen a képen lehet látni a csillagot a sisakon; a legtöbb versenyző felfestette ezt a kedden súlyos balesetet szenvedett tesztpilótanő iránti együttérzése jeléül. De Villota továbbra is kritikus állapotban van, amint azt itt megírtuk.

17:23
július 06, 2012
Vágólapra másolva!

Szegény nézők!

Sokan annyira beragadtak a dugóba, hogy még mindig nem értek oda a pályára, aki viszont odaszenvedte magát, az hiába erőlködött, mert a pályán nem történik semmi. Az aszfaltozott parkolók ráadásul megteltek, a többi pedig annyira sáros, hogy használhatatlan. Silverstone menedzsmentje igyekszik kezelni a válságot, de egyelőre nincs jó ötletük. Félő, hogy Bernie Ecclestone gúnyosan ismét falusi vásárhoz fogja hasonlítani a versenyt, mint néhány évvel ezelőtt...

17:27
július 06, 2012
Vágólapra másolva!

25 perc múlva javulhatnak a körülmények

Legalábbis Kovalainent ezzel biztatják a rádión. Jake Humphrey, a BBC moderátora pedig arra buzdítja a csapatokat, hogy ne spóroljanak a gumikkal, hanem szerezzenek egy kis örömet az értük szenvedő közönségnek, és húzzanak ki végre a pályára. Érthető álláspont.

17:33
július 06, 2012
Vágólapra másolva!

Hamilton a bokszutcában korzózik

A fotósok örömére egy szép McLaren-es esernyővel flangál a garázsok előtt, éppen elég lassan ahhoz, hogy az unatkozó fotósok kényelmesen tartsák vele a lépést, miközben kattintgatnak.

17:35
július 06, 2012
Vágólapra másolva!

Petrovval hőállósági tesztet végeztetnek

Egy percen át járó motorral kell vesztegelnie, miközben a váltója üresben van, aztán rükvercet kell kapcsolnia. Ezzel azt akarják ellenőrizni a Caterhamnél, hogy a motor nem melegszik-e túl.

17:37
július 06, 2012
Vágólapra másolva!

Egy varjú kekszet lopott

Kínjában már a tévés rendező is egy szemfüles varjút mutogat a pálya mellett, amely valamelyik óvatlan néző elemózsiáskosarából elcsent egy kekszet, és most büszkén tartja a csőrében, hogy kiélvezze a diadalmas pillanatot, mielőtt elfogyasztja. Ilyen egy Forma-1-es szabadedzés!

17:39
július 06, 2012
Vágólapra másolva!

Elállt az eső?

A HRT szerint igen, bár a Méteo France a radarkép alapján azt jósolta az előbb, hogy csak 15.50 körül fog elállni. Tulajdonképpen majdnem mindegy, mert az még biztosan beletelik egy időbe, amíg az aszfalt legalább egy kicsit felszárad. Vigasztalásul annyit mondhatunk, hogy az edzés vége biztosan kellően akciódús lesz.

17:45
július 06, 2012
Vágólapra másolva!

Éljen Kobajasi!

Egyértelműen ő a nap hőse: délelőtt is ő tette meg a legtöbb kört, és most is ő mentette meg az F1 becsületét, amikor kimerészkedett a vizes pályára. A közönség őrjöng. Most már Pic is a pályán van. Vége a tétlenségnek?

17:47
július 06, 2012
Vágólapra másolva!

Megváltozott a fejlesztések jellege

Ross Brawn azt mondja, a gumik szűk hőmérsékleti tartománya miatt a csapatoknak idén teljesen más szemlélettel kell gondolkodniuk a fejlesztésekről. Erről itt olvasható a cikkünk.

17:47
július 06, 2012
Vágólapra másolva!

Alonso intereken van

Meglepő, de a Ferrari azokon küldte ki a pályára. Ma ő az első, aki ezekkel próbálkozik - valószínűleg spórolni akar az esőgumikkal. Massa továbbra is azokat használja. Már öt autó van a pályán. Kész csúcsforgalom!

17:50
július 06, 2012
Vágólapra másolva!

Kobajasi átveszi a vezetést

2:04.198 alatt teljesíti az első körét. Alonso visszatért a bokszba, de aztán elgurult a bokszkijáratig, hogy megint gyakorolja a rajtot.

17:52
július 06, 2012
Vágólapra másolva!

A két Sauber egymással versenyez

Pérez futott egy 2:00.395-ös kört, de Kobajasi 1:59.405-tel visszavág. Räikkönen morcosan figyeli a fejleményeket. Délelőtt egyébként 1:56.552 volt Grosjean legjobb eredménye.

17:55
július 06, 2012
Vágólapra másolva!

Már hat versenyzőnek van mért köre

A sorrend Kobajasi, Pérez, Petrov, Hülkenberg, Senna, Glock. Kobajasi 1:58.894-gyel szállt ki a buliból.

17:57
július 06, 2012
Vágólapra másolva!

A Pirelli tudna több esőgumit hozni

Alapesetben négy szett inter és három szett esőgumi áll a versenyzők rendelkezésére a hétvégén, de ha pénteken valamelyik edzésen esik, akkor interből kapnak egy extra szettet. De ha egész hétvégén esik, ez sem elég. Paul Hembery az előbb azt mondta a BBC-nek, hogy tudnak további esőgumikat hozni Silverstone-ba, ha a versenyirányítás engedélyezi.

17:59
július 06, 2012
Vágólapra másolva!

Senna ripityára töri a Williamst

Piros zászló! A brazil versenyző a Brooklandsben felúszott a víztükörre, és tehetetlenül megpördült, hátrafelé nagy sebességgel a szalagkorlátnak csapódva a Williamsszel. "Bocs, srácok!" - mondta a rádióba. Az autónak a teljes hátulja és az egyik első kereke letört. Sennának semmi esélye nem volt a vizen.

18:04
július 06, 2012
Vágólapra másolva!

Button instabilitásra panaszkodik

A rádión azt mondja, az autó eleje és a kormányzás valamiért "sokkal könnyebbnek" tűnik, mint a délelőtti edzésen, emiatt viszont a McLaren fara nem stabil. Pedig a körülmények nagyon hasonlóak. Button mostanában olyan sokat panaszkodik a rádión, hogy nemrég védekeznie kellett emiatt, hangsúlyozva, hogy ez nem "rinyálás" a részéről.

18:06
július 06, 2012
Vágólapra másolva!

Rosberget távirányítják

A rádión elmagyarázták neki, hogy majdnem mindenki a szokásos száraz ívet követte az 1-es kanyarban, egyetlen versenyzőt kivéve, aki kb. 1 méterrel az ideális ív mellett fordult. Hogy ki volt az, nem tudjuk. A vizes pályán gyakran érdemes a szokásostól eltérő íveket követni: kicsit beljebb fékezni, és kívül fordulni, ahol nincs sok gumi az aszfalton.

18:09
július 06, 2012
Vágólapra másolva!

Újraindították az edzést

Kobajasi, Alonso és Rosberg mindjárt ki is hajtott a pályára. Mihez kezdenénk a japán versenyző nélkül?!

18:11
július 06, 2012
Vágólapra másolva!

Massa jobbnak érzi a Ferrarit

A délelőttihez képest jobb a balansz, nagyobb a tapadás az első tengelyen, és a gyors kanyarokban kevésbé alulkormányzott az autója, de a 4-es kanyarból kifelé továbbra is kipörög a kereke.

18:13
július 06, 2012
Vágólapra másolva!

Kobajasi tovább javít

1:27.613 az új ideje. A Sky Sport kiderítette, hogy azért van ilyen sokat a pályán, mert a Sauber rengeteg fejlesztést hozott, és mindegyiket ki kell próbálni legalább minimális szinten. De Kobajasi egész nap ugyanazzal az egy szett esőgumival körözött eddig!

18:14
július 06, 2012
Vágólapra másolva!

Schumacher a 2. helyen

De Rosberg azonnal visszaelőzi. A két Mercedes feljött, miközben Alonso továbbra is az intermediate gumikon köröz - a többiek az esőgumikkal. Nemrég a két Toro Rosso is kipróbálta az intereket, de ők most a garázsban vannak.

18:16
július 06, 2012
Vágólapra másolva!

Hamilton átveszi a vezetést

Az első két szektorban Kobajasi futott lila részidőt, Hamilton összességében mégis gyorsabb volt, és 1:56.345-tel a nap eddigi leggyorsabb körét teljesítette.

18:19
július 06, 2012
Vágólapra másolva!

Di Resta 2-esben rajtol

A vizes, csúszós pályán érdekes módon úgy gyakorolta a rajtolást, hogy 2-esben indult el. Előzőleg állítottak az első szárnyán és a hátsó keréknyomáson.

18:21
július 06, 2012
Vágólapra másolva!

Hamilton semmit sem lát

A sisakkamerájából látszik, ahogy Hamilton üldöz, aztán megelőz egy HRT-t, de a felverődő vízben gyakorlatilag semmit sem lát.

18:23
július 06, 2012
Vágólapra másolva!

Az intermediate sokkal lassabb

Vettel és Alonso is intereken köröz, 1:59.4, illetve 2:00.8 a legjobbjuk, vagyis 3-4 másodperccel rosszabb, mint azoké, akik az esőgumikat használják. A sorrend Hamilton, Kobajasi, Rosberg, Pérez, Schumacher, Button, Kovalainen, Räikkönen.

18:25
július 06, 2012
Vágólapra másolva!

Vettel feltartja Glockot

Nem volt szép jelenet: a Marussia az esőgumikon sokkal gyorsabb volt, de hiába üldözte a Red Bullt, Vettel kanyarokon át nem húzódott le előle. Most Buttonnal játssza el ugyanezt.

18:27
július 06, 2012
Vágólapra másolva!

Schumacher feljött harmadiknak

Mindhárom szektorban egyéni legjobb részidőt ért el, és kereken 2 tizeddel volt lassabb Hamiltonnál. Räikkönen az intereken lesodródott az aszfaltozott bukótérbe, de csak egy pillanatra.

18:30
július 06, 2012
Vágólapra másolva!

Pérez megpördült

A Luffieldből kigyorsítva a rázókőre csúszott, és bemutatott egy elegáns piruettet. Az edzést leintették.

18:31
július 06, 2012
Vágólapra másolva!

Alonso megrongálta a Ferrarit

A Stowe-ban hiába próbált egyensúlyozni a gázpedállal a levezető körében, a Ferrari fara megúszott, s bár nem forgott meg, orral a szemközti gumifalba ütközött, és letört az első szárnya. Ráadásul utána azonnal gellert kapott, megpördült, és a farával is a falnak csapódott. Nagy kár azért nem esett.

18:34
július 06, 2012
Vágólapra másolva!

Köszönjük a figyelmet!

Hamarosan bővítjük a cikket a szöveges összefoglalóval és a teljes eredménylistával. Addig is kövessenek minket a Twitteren: https://twitter.com/#!/origof1hirek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!