Hús-vér emberek a természet ellen: filmek megtörtént katasztrófákról

Titanic Titanic paquebot affiche POSTER
Titanic 1997 Real James Cameron Leonardo DiCaprio Kate Winslet. Collection Christophel © Twentieth Century Fox / Paramount Pictures / Lightstorm Entertainment
Vágólapra másolva!
A katasztrófafilm és a túlélőthriller töretlenül népszerű hollywoodi műfajok: érkezett egy a magyar mozikba néhány hete is, ez a Greenland - Az utolsó menedék Gerard Butler és Morena Baccarin főszereplésével. Ebben a filmben egy üstökös fenyegeti pusztulással a bolygót és az emberiséget, de Hollywoodban számos földhözragadtabb, sőt igaz történetből is készült hasonló műfajú film, ezekből válogattunk össze tízet.
Vágólapra másolva!

Életben maradtak (1993)

Frank Marshall rendező (Arachnophobia - Pókiszony, Kongó) Ethan Hawke főszereplésével készült filmje egy 1972-ben történt tragédiát elevenít fel: az uruguayi rögbicsapat repülőgépe 45 fővel ütközött egy hófödte hegyoldalnak az Andokban. A zuhanást 27 ember élte túl, végül 72 nap után találtak meg 16 túlélőt, akik halott társaikból is ettek.

Apollo 13 (1995)

Ron Howard rendezésében immár egy űrrepülés sül el balul: Tom Hanks, Bill Paxton és Kevin Bacon játsszák a három asztronautát, akik 1970-ben túlélték a Holdra tartó űrhajójuk meghibásodását. Az űrben játszódó túlélőfilm annyira népszerű műfajnak bizonyult, hogy még két nagyon sikeres installációja is készült az elmúlt években, a hétszeres Oscar-díjas Gravitáció és a Matt Damon nevével fémjelzett Mentőexpedíció.

Titanic (1997)

Az 1912-ben jéghegynek ütközve elsüllyedt, legendás óceánjáró történetét James Cameron egy tragikus románcként képzelte el más-más társadalmi osztályból származó szerelmesekkel (Kate Winslet és Leonardo DiCaprio), és a történelem őt igazolta: a filmje a kilencvenes évek egyik legsikeresebb alkotásaként vonult be a filmtörténetbe, kétszázmilliós büdzséjéből kétmilliárd dollár körüli bevételt forgalmazott és elnyert 11 Oscar-díjat.

Viharzóna (2000)

A George Clooney, Mark Wahlberg és Diane Lane nevével fémjelzett film egy 1991-es esetet dolgoz fel, amikor az Andrea Gail nevű halászhajó keveredett egy hurrikán által kavart tengeri viharba az Atlanti-óceánon. A 120 milliós film 300 millió körüli bevételt forgalmazott, de ennél jóval érdekesebb rendezője, a német Wolfgang Petersen vonzalma ember és természet konfliktusához: olyan filmeket rendezett még, mint A tengeralattjáró, a Vírus, Az elnök különgépe és a Poseidon.

A lehetetlen (2012)

Juan Antonio Bayona (Árvaház, Szólít a szörny, Jurassic World: Bukott birodalom) rendezése María Belón és Enrique Álvarez, illetve három fiuk történetét eleveníti fel, akik Thaiföldön nyaralva túlélték a 2004-es indiai-óceáni cunamit, amiben körülbelül 200 ezer ember halt meg. A film kedvéért persze amerikanizálták a karaktereket: Ewan McGregor, Naomi Watts és Tom Holland szerepeltek a filmben, Naomi Watts az Oscar-jelölésig is eljutott alakításával.

Cikkünk folytatódik, lapozzon!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!