Vágólapra másolva!
A Premier Legue 9. fordulójának a bajnoki címvédő Manchester City lett a legnagyobb győztes. Pep Guardiola csapata egygólos győzelmet aratott az újonc Southampton felett és a tabella éléről várhatja a folytatást, miután a Szoboszlai Dominiket foglalkoztató Liverpool 2-2-es döntetlent játszott az Arsenal otthonában. A forduló negatív szenzációját a Manchester United okozta, amely sorozatban harmadszor kapott ki a West Ham United otthonában, ezzel pedig Erik ten Hag együttese a 14. helyre zuhant le a tabellán, a holland edzőt pedig kirúgták.

A forduló nyitómérkőzésén a Nottingham Forest 3-1-re nyert az újonc Leicester City otthonában. A Forest ezzel már a 7. helyen áll a tabellán, a meccs után mégis mindenki Jamie Vardyról, a Leicester veteránjáról beszélt. A Rókák legendája 37 évesen és 288 naposan talált be a Forest elleni meccsen, ezzel Teddy Sheringham (39/350), Ryan Giggs (39/86) és Graham Alexander (38/28) után a Premier League történetének legidősebb gólszerzője lett.

Jamie Vardy (jobbra) a Leicester City legendás támadója
Fotó: AFP/Darren Staples

A Forest sikere kapcsán ki kell emelni a csapat támadóját, Chris Woodot is. Nuno Espírito Santo vezetőedző tavaly decemberben vette át a csapat irányítását, azóta Erling Haaland mögött az új-zélandi támadó lőtte a legtöbb gólt (16) a Premier League-ben – ha a 11-eseket nem számítjuk. 

Szombat délután a bajnoki címvédő Manchester City pont a norvég Erling Haaland újabb elképesztő góljával 1-0-ra legyőzte az újonc Southamptont. A City norvég csatára a héten a Sparta Praha elleni Bajnokok Ligája-meccsen is akrobatikus mozdulattal lőtt gólt, így néhány napon belül ez a második különleges találata volt. A City a győzelmével szombat estére a tabella élére ugrott, és továbbra is veretlen a Premier League-ben. 

Haaland 11 találattal vezeti a góllövőlistát
Fotó: AFP/Oli Scarff

A szombati meccseken elképesztő drámák voltak. A Brighton két góllal is vezetett a Wolverhamton Wanderers ellen, azonban a Farkasok a 88. percben szépítettek Rayan Ait-Nouri révén, majd a 93. percben a brazil Matheus Cunha találatával egyenlíteni tudtak az Amex Stadionban. Gary O'Neil csapata ezzel továbbra is nyeretlen még a Premier League-ben, de ez a feltámadás hitet adhat a Wolverhamptonnak a folytatásra. 

A szombati nap másik szenzációját a Brentford okozta, amely az év egyik legjobb meccsén 4-3-ra legyőzte az Ipswich Town csapatát. Az újonc az első fél órában kétgólos előnyre tett szert, azonban a Brentford a félidő lefújása előtt egyenlíteni tudott. A fordulás után a góllövőlista második helyén álló Bryan Mbeumo 11-esből fordítani tudott, azonban a 86. percben Liam Delap révén egyenlített az Ipswich. A slusszpoén mégis a Brentfordé volt, ugyanis a 96. percben Mbeumo ismét megvillant, ezzel Thomas Frank együttese behúzta a meccset és már a 9. helyen áll a tabellán. 

Brentford FC v West Ham United FC - Premier League
Bryan Mbeumo üldözi Haalandot a góllövőlistán
Fotó: NurPhoto via AFP/MI News
  • A találkozó érdekessége, hogy Harrison Clarke 79. percben történt kiállítása miatt emberhátrányban fejezte be a meccset az Ipswich. Clarke ezzel beállította a lengyel Jan Bednarek 2021 februárjában összehozott rekordját, ugyanis ő lett a Premier League történetének második játékosa, aki öngólt lőtt, csinált egy tizenegyest és piros lapot is kapott egy meccs alatt. 

A vasárnapi napon mindenki az Arsenal-Liverpool rangadót várta, előtt azonban a Manchester United játszott a West Ham United otthonában. Erik ten Hag együttese ezúttal is pocsékul futballozott, a találkozót végül a Kalapácsosok nyerték az angol válogatott Jarrod Bowen 92. percben értékesített tizenegyesének köszönhetően, ezzel a Manchester United sorozatban harmadszor szenvedett vereséget a West Ham United otthonában bajnoki mérkőzésen. 

West Ham United FC v Manchester United FC - Premier League
Erik ten Hagot bármelyik pillanatban kirúghatják a Manchester Unitedtól
Fotó: NurPhoto via AFP/MI News

A Manchester United ezzel kilenc fordulót követően csak a 14. helyen áll a Premier League-ben, Erik ten Hag pedig az újabb kudarc után ismét elkezdte keresni a kifogásokat. A holland szakember tisztességtelennel ás igazságtalannak nevezte a West Hamnek befújt tizenegyest Matthijs de Ligt belépője után.

Ez a harmadik alkalom a szezonban, hogy igazságtalanságot érzek, és ez nagy hatással van a csapatunkra és a pontszámunkra, valamint arra, hogy hol vagyunk a tabellán. Ez nem helyes. A futballban nem mindig a jobb csapat nyer. Egyértelmű és nyilvánvaló, hogy VAR nem jól működött. Nem kritizálok egyetlen személyt sem, az eljárást kritizálom.

 A szezon előtt elmagyarázták a folyamatot, és hangsúlyozták, hogy csak akkor kell beavatkozni a játékba, ha egyértelmű és nyilvánvaló hiba történt” – mondta Ten Hag, aki kiemelte, hogy akkor is óriásit hibáztak, amikor a Tottenham elleni meccsen kiállították a csapatkapitány Bruno Fernandest. 

A holland szakember folyamatos kifogásait megunta a Manchester United vezetősége, hétfőn délután kirúgták Ten Hagot, a helyét pedig ideiglenesen a segédedzője, Ruud van Nistelrooy veszi át, aki korábban 219 meccsen 150 gólt lőtt a klub színeiben. 

West Ham United FC v Manchester United FC - Premier League
Ruud Van Nistelrooy lesz a beugró
Fotó: NurPhoto via AFP/MI News

A forduló rangadóján az Arsenal a játéknap előtt listavezető Liverpoolt fogadta. A találkozón az Ágyúsok szereztek vezetést Bukayo Saka góljával, ezzel kilenc forduló alatt már tíz gólban vállalt főszerepet – három góllal és hét gólpasszal. Ezt követően Virgil Van Dijk fejesgóljával egyenlített a Liverpool, azonban az Arsenal-szurkolók szerint Van Dijknak pályán sem kellett volna már lennie, ugyanis a meccs elején sunyi módon kétszer is odarúgott törlesztésként Kai Havertznek, amiért piros lap járt volna. Az első félidő hajrájában a spanyol Európa-bajnok Mikel Merino góljával ismét előnybe került az Arsenal, azonban a második félidőben többet támadt a Liverpool és a 81. percben Mohadmed Szalah révén egyenlíteni is tudott. 

  • Az egyiptomi támadó a 15. Premier League-meccsen a 11. gólját szerezte az Arsenal ellen. Ennél csak Harry Kane (14) és Wayne Rooney (12) szerzett többet az ágyúsok ellen PL-ben. 
Mohamed Szalah rendre parádézik az Arsenal ellen
Fotó: AFP/Adrian Dennis

A találkozó Szoboszlai Dominik ezúttal a kispadon kapott helyet, de a 63. percben Alexis Mac Allister helyére beküldték a magyar válogatott csapatkapitányát. A Liverpool egyenlítőgóljában nagy szerepet játszott a 24 éves középpályás, aki felcipelte a labdát mielőtt Trent Alexander-Arnold kiosztotta volna a kulcspasszt. 

A Premier League másik magyar válogatott játékosa, a a Bournemouth csapatában futballozó Kerkez Milos ezúttal is kezdőként lépett pályára. Csapata ezúttal a Bajnokok Ligájában parádézó Aston Villa otthonában ért el értékes 1-1-es döntetlent. A 20 éves balhátvéd 7.1-es osztályzatot kapott a mérkőzés után, nála jobbat csak az argentin Marcos Senesi (7.4) és a csapat kapusa, az ír Mark Travers (7.8.) kapott. 

Premier League, 9. forduló:
Arsenal-Liverpool FC 2-2 (2-1)
Chelsea-Newcastle United 2-1 (1-1)
Crystal Palace-Tottenham Hotspur 1-0 (1-0)
West Ham United-Manchester United 2-1 (0-0)
Everton-Fulham 1-1 (0-0)
Aston Villa-Bournemouth 1-1 (0-0)
Manchester City-Southampton 1-0 (1-0)
Brentford-Ipswich Town 4-3 (2-2)
Brighton-Wolverhampton Wanderers 2-2 (1-0)
Leicester City-Nottingham Forest 1-3 (1-1)

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!