Az MVM NET új fejlesztése az IoT világában kaphat nagy szerepet

Vágólapra másolva!
Az MVM NET - az MVM csoport tagjaként – 2012 óta van jelen a hazai távközlési piacon. Tevékenységének fókuszában az MVM Csoporton belüli, állami, illetve nagykereskedelmi szegmens igényeinek kiszolgálása áll. A vállalat az LTE 450-es hálózatán 2016-ban indította el kereskedelmi szolgáltatásait, ekkor még elsősorban a kormányzat és a villamos iparág igényeinek kiszolgálására. Azonban ahogy az IoT (Internet of Things – Dolgok Internete) mindennapjaink részévé válik, úgy az MVM NET is felkészítette hálózatát az ilyen jellegű igények kiszolgálására.
Vágólapra másolva!
Forrás: MVM

Valószínűleg kevesen tudják, de Magyarországon nem csak a nagy telekommunikációs cégek foglalkoznak országos vezetékes és mobil hálózatok kiépítésével, hanem az MVM Csoport is, azon belül konkrétan az MVM NET.

És hogy miért nem találkozunk napi szinten ezzel a névvel? Ennek viszonylag egyszerű az oka: az általuk kiépített nagykapacitású gerinchálózat, vagy a már említett LTE mobilhálózat nem közvetlen lakossági felhasználás miatt jöttek létre. Nem fizethetünk elő náluk egy mobilos csomagra, és internetet sem fognak adni ahhoz, hogy vidáman nézegessük a YouTube-videókat.

2014-ben a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság pályázatán elnyerte a 450 MHz-es frekvenciasáv használati jogát.

Mindazonáltal az MVM NET nagyon fontos eleme a kormányzati és villamosenergetikai rendszerek működőképességének, és ha a vállalatcsoport tervei beigazolódnak, akkora a jövőben hálózatuk egyre inkább segítheti majd mindennapi életünket.

Az MVM csoport hosszú ideig biztosította a villamoshálózati rendszer üzemirányításához a távközlési alapinfrastruktúrát. Majd 2011 végén érkezett hozzájuk egy felkérés Magyarország Kormányától a meglévő optikai hálózatuk kibővítésére, és a kormányzati rendszerek számára történő alkalmassá tételére. Így jött létre - már az MVM NET égisze alatt - a Nemzeti Távközlési Gerinchálózat (NTG), mellyel lehetőség nyílt a kormányzati távközlési igények kiszolgálására.

2013-ban az MVM egy energiatakarékossági programot indított azzal a céllal, hogy a lakosság minél szélesebben körben kezdjen el okosmérőket használni. Ennek keretében az MVM NET 2014-ben a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) pályázatán 10 évre elnyerte a 450 MHz-es frekvencia használati jogát.

A csoportkommunikációs és kormányzati célokat (kormányzati elektronikus hírközlési infrastruktúra, e-közigazgatás, elektronikus útdíjhálózat) támogató rendszer megvalósítása mellett, a cél továbbra is az volt, hogy a lakossági okosméréseket is ki tudják szolgálni. Ennek megoldásához optimális választás az LTE technológia illetve a kedvező jelterjedést biztosító 450 MHz-es frekvenciasáv.

Az MVM NET rendelkezik az országban a második legnagyobb optikai gerinchálózattal és a legnagyobb területi lefedettséget biztosító mobilhálózattal. A mobilhálózat esetében a 95%-os országos földrajzi lefedettség azt jelenti, hogy nem csak a nagyobb településeken, de az ország szinte bármelyik pontján - ide értve a nem lakott területeket is - biztosított a szolgáltatás a 450MHz-es sávban.

Forrás: Nemeth Andras Peter

Galambos Tibor, az MVM NET műszaki igazgatója hangsúlyozza, hogy ők nem egy újabb mobilszolgáltató, hanem egy olyan sokoldalú infrastruktúra szolgáltató, amely széleskörű igények ellátását képes biztosítani. Kimagasló megbízhatóságú hálózatukon kritikus rendelkezésre állást igénylő távközlési szolgáltatásokat biztosítanak (elsősorban az MVM Csoporton belüli, állami, illetve nagykereskedelmi ügyfeleik számára.) LTE 450-es mobilhálózatukon például a piaci operátoroktól eltérően garantált le- és feltöltési adatsebességet tudnak biztosítani.

A 450 MHz-es sávban okosmérésre használható eszközök elterjedése a vártnál lassabb ütemben zajlott, ezért keresni kezdték az új lehetőségeket a rendszer kihasználására. Idő közben azonban egyértelművé vált, hogy az IoT jelenti a jövőt a hálózat publikus hasznosítása szempontjából.

A 2020. nyarától bevezetésre kerülő, LTE 450-re épülő, LTE Cat-M1 megoldás egy olyan, sokoldalú IoT technológia, amellyel képes lesz a hálózat a tömeges, kis fogyasztású, akár telepről is évekig üzemeltethető - kommunikációs modulok kiszolgálására.

Ezek országos szintű, nagy megbízhatósággal történő kiszolgálását teszi lehetővé az LTE Cat-M1 megoldás amely az MVM NET által használt LPWA (Low Power Wida Area) technológia. Ez a megoldás képes nagyobb adatforgalmat generáló, akár nem helyhez kötött alkalmazásokat is kiszolgálni, nagyobb adatátviteli kapacitással rendelkezik mind a sebességet, mind a darabszámot tekintve, emellett a késleltetési idő is jóval kedvezőbb a többi LPWA technológiához képest. Fontos hangsúlyozni, hogy az egyidejű kétirányú adatátvitellel az eszközök le- és feltöltésre is képesek.

És hogy ez miként nyilvánulhat meg a mindennapokban? Galambos Tibor elmondta, hogy már egyeztetnek például a MÁV-val, hogy különböző okoseszközökkel felügyeljék a sorompókat, a töltések állapotát, vagy éppen a sínek hőfokát, így ezeket a feladatokat nem kellene embereknek manuálisan ellenőriznie.

Az egészségügyben is rengeteg felhasználási módja lehet az ilyen kis eszközöknek, amik külső erőforrás nélkül, bárhonnan tudnának információkat szolgáltatni, vagy éppen riasztást leadni, ha például a beteg rosszul lesz.

A biztonságtechnikában is nagy jelentősége lehet az IoT technológiának, hiszen például olyan riasztórendszerek építhetők fel a segítségével, melyek a Cat-M1-es hálózaton akkor is tudnak riasztást leadni, ha elmegy az áram - akár kimaradás miatt, akár azért, mert a mondjuk a támadók szándékosan lekapcsolják.

Nem szabad elmenni az okos parkolási rendszerek mellett sem: az aszfaltba épített kis eszköz hosszú évekig tudja biztosítani, hogy a hálózaton keresztül leadja a jelet arról, hogy az adott parkolóhely szabad-e vagy sem. De a mezőgazdaságban is hatékonyan bevethető a technológia a már korábban említett kedvező lefedettségi adatok miatt, így például a talaj különböző tulajdonságait monitorozó eszközök kiszolgálására is kiválóan alkalmas.

Fontos újra megemlíteni, hogy az MVM NET mindehhez a hálózati infrastruktúrát, tehát az adatkommunikáció lehetőségét adja, nem tervez belevágni konkrét eszközök, szenzorok gyártásába, sem pedig azok szoftveres hátterének elkészítésébe. A vállalat műszaki igazgatója úgy véli, ez jóval nagyobb szabadságot ad azoknak az ügyfeleknek, akik igénybe szeretnék venni a szolgáltatásukat. Hiszen így a nekik tetsző eszközöket szerezhetik be, és az adott feladathoz fejleszthetnek vagy vásárolhatnak programokat annak biztos tudatában, hogy rendelkezésükre áll az ország legnagyobb területi lefedettséggel rendelkező, stabil, biztonságos és garantált sebességet nyújtó hálózata.

Forrás: MVM
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!