Már autózáskor is tehetünk a környezetért

Vágólapra másolva!
Literenként 6 forintért tehetnek a klímaváltozás ellen május elejétől a Shell ügyfelei, a fogyasztók szabad döntésén alapuló összeget a cég a szén-dioxid kibocsátását ellensúlyozó, például természetvédelmi- és helyreállítási projektekre fordítja. A Shell Karbonsemlegesítési Szolgáltatása jelentős, de nem egyedüli lépés a vállalat ambiciózus célkitűzésének elérésében, amely szerint a cég 2050-re zéró karbonkibocsátású vállalattá válik igazodva a változó társadalmi igényekhez.
Vágólapra másolva!
Forrás: Shell

Már elérhető a Shell Karbonsemlegesítési Szolgáltatása a cég hazai töltőállomásain is, amelynek keretében a fogyasztók literenként 6 forinttal járulhatnak hozzá a tankolás karbonkibocsátásának ellensúlyozásához.

Komplex stratégia

A Shell stratégiai célkitűzése szerint a társaság 2050-re nettó zéró karbonkibocsátású vállalattá alakul igazodva a változó társadalmi igényekhez. Ezt az ambiciózus célt úgy lehet elérni, ha a társaság eleve tudatosan áll a kibocsátáshoz. A Shell által megfogalmazott hármas jelszó: elkerülni, csökkenteni, semlegesíteni. Vagyis a cég mindenekelőtt igyekszik elkerülni minden olyan karbonkibocsátást, amely nem elengedhetetlenül szükséges. Ez a tevékenység átgondolásával, a valóban szükséges működés energiahatékonyságának jelentős fokozásával nagymértékben javítható. Termékei nettó karbonlábnyomát 2050-ig mintegy 65 százalékkal, és már 2035-ig megközelítőleg 30 százalékkal kívánja csökkenteni a Shell. Végül pedig a harmadik lépés a semlegesítés. Mindezt egy sor, a karbonkibocsátást ellensúlyozó tevékenységgel éri el. Ennek érdekében a szén-dioxidot megkötő természetvédelmi, illetve -helyreállítási projektekben vesz részt, védelmezi a meglévő zöld területeket, így erdőket, legelőket és mocsarakat, valamint aktív erdősítési projekteket támogat.

Forrás: Shell

Számítanak az autósokra

Ebben a nagyívű, évtizedeket átfogó kezdeményezésben a Shell ügyfelei, vagyis a töltőállomásokat látogató fogyasztók is részt vehetnek. Ennek érdekében indult útjára a Shell Karbonsemlegesítési Szolgáltatása május 4-én, amelynek részeként literenként 6 forintnyi összeget – a saját döntésünk alapján – az autóhasználatból származó szén-dioxid-kibocsátás ellensúlyozására fordíthatunk. Ebből a pénzből a Shell a Természetalapú Megoldások elnevezésű rendszere keretében klímaváltozást fékező, a természetes zöld felületeket támogató projekteket finanszíroz világszerte Perutól egészen Indonéziáig, amelyek alkalmasak arra, hogy a légköri széndioxidot elnyeljék. A literenként befizetett 6 forintos hozzájárulást a tankoláskor hozzáadhatjuk az üzemanyag-költséghez, ha úgy gondoljuk, hogy szeretnénk hozzájárulni a karbonsemlegesítés céljához. Mindez azt jelenti, hogy egy negyven literes tankolás – a legtöbb személyautónál ez egy teli tank benzint jelent – mellé opcionálisan vásárolt 240 forintnyi Karbonsemlegesítési Szolgáltatás ellensúlyozta a teljes tankolás széndioxid-kibocsátását.

Forrás: Shell


Együtt a klímaváltozás ellen

Fontos szempont, hogy a Shell a fogyasztók ilyen irányú döntését támogatja, de nem teszi kötelezővé – vagyis nem drágul az üzemanyag. A Karbonsemlegesítési Szolgáltatás minél szélesebb körű megismertetése érdekében a Shell díjmentesen biztosítja azt a fizetéskor ClubSmart kártyájukat használók számára 2021. június 6-ig. A céges tankolók a Shell töltőállomásain vásárolt üzemanyag használatából származó kibocsátásaikat literenkénti 4,5 forint+ÁFA áron semlegesíthetik.

A Shell már az elmúlt években is nagyon komoly átalakuláson ment át, amely a 2050-ig elérendő zéró karbonkibocsátást szolgálja. A nagymúltú vállalat sorra telepíti az elektromos autók töltésére szolgáló készülékeket több helyszínen – így Magyarországon is, például autópályák mellett található töltőállomásokon vagy a cég székháza előtti téren is. Töltőállomásainak energiaigényét egyre növekvő mértékben fenntartható forrásból származó áramból fedezi és karbonsemleges kenőanyagokat is kínál vásárlóinak. Emellett folyamatosan csökkenti a töltőállomások előtereiben és az üzleteiben használt műanyagok körét. Idetartozik a legtöbb csomagolás, amivel a vevők találkoznak: a táskáktól a poharakon, szívószálakon, villákon és késeken át a tányérokig.

Shell
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!