A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Megállt az amerikai tőzsdék lejtmenete a nagy zuhanás után

Események

Tőzsde, tőzsdepánik, zuhan a tőzsde, usa
Vágólapra másolva!
A tőzsdeindexek csütörtöki zuhanása után pénteken délelőtt is folytatódott a lejtmenet, de a nap végére erősödtek az amerikai tőzsdék, bár így is az elmúlt két év legrosszabb hetét zárták a New York-i értéktőzsde vezető mutatói. A nap végi javulásban annak is szerepe volt, hogy Silvio Berlusconi olasz államfő ígéretet tett a megszorítások felgyorsítására. Közel kétéves mélyponton, 20 ezer pont alatt zárt a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe is. A magyar piac pénteken is együtt mozgott az európai indexekkel, a svájci frank a reggeli, 255 forintot közelítő rekord után újra 250 forint alatt járt. Beszámoló a pénteki tőzsdei mozgásokról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül56 bejegyzés
11:26
augusztus 05, 2011
Vágólapra másolva!

Amerikából indult az eladási hullám

A 2008-as válság óta nem látott eladási hullám alakult ki az amerikai tőzsdéken csütörtökön, ami magyar idő szerint pénteken hajnalban folytatódott az ázsiai piacokon. A New York-i tőzsde a történetének kilencedik legjelentősebb esését produkálta. Hasonló mértékű zuhanásra a válság legrosszabb időszakában, 2008 szeptemberében volt példa.

A vezető gazdasági lapok és hírügynökségek - a Reuters, a Bloomberg, a Wall Street Journal - szerint a befektetők azért sorakoztak fel az eladói oldalon, mert szerintük gyengék az amerikai és az eurózónabeli gazdaságok növekedési kilátásai, ezt pedig tetézi, hogy óriási adósságállományt kell ledolgoznia az Egyesült Államoknak és az eurózóna több országának.

Péntek reggel Európára is átterjedt a pánikhangulat, a magyar tőzsde közel 4 százalékos eséssel nyitott.

11:37
augusztus 05, 2011
Vágólapra másolva!

Újabb rekordot döntött a svájci frank

A rossz hírek hatására újabb rekordot ért el ma hajnalban a svájci frank árfolyama a forinttal szemben a bankközi piacon. Az új rekord 254,6 forint. A svájci jegybank elnöke egy vele készült lapinterjúban esztelenül erősnek nevezte a svájci frankot, ami szerinte már a svájci gazdaság fejlődését is gátolja.

11:44
augusztus 05, 2011
Vágólapra másolva!

Forró nap jön - fotó

Forrás: AFP
Nagyot estek az amerikai tőzsdék csütörtökön, délelőtt az európai kereskedéseken izzadhatnak

11:50
augusztus 05, 2011
Vágólapra másolva!

"Nem nézzük ölbe tett kézzel, ha tovább erősödik a frank"

Philipp Hildebrand, a svájci nemzeti bank elnöke szerint a jegybank minden lehetséges intézkedést megtesz, hogy megállítsa a frank erősödését. A jegybankelnök szerint a frank "abszurd túlértékeltsége" miatt érezhetően lassul a svájci gazdaság növekedése, és defláció fenyeget. "Nem nézzük ölbe tett kézzel, ha tovább erősödik a frank" - szögezte le Hildebrand. Nyomatékosan hozzátette, hogy kijelentése határozott jelzés a piacoknak, és korántsem puszta szimbolikus gesztus. "A veszteségek ellenére készen állunk a cselekvésre" - mondta az elnök. A svájci jegybank tavaly 21 milliárd frankot, az idei első félévben pedig további 11 milliárdot veszített az intervenció miatt.

11:59
augusztus 05, 2011
Vágólapra másolva!

Merkel-Sarkozy megbeszélés jön

Pénteken telefonos tárgyalásokat folytat az eurózóna jelenlegi helyzetéről Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök és Angela Merkel - közölte a német kancellár szóvivője. A Wall Street Journal szerint a téma Olaszország és Spanyolország adóssághelyzete lesz. Sarkozy a spanyol miniszterelnökkel, Jose Luis Rodriguez Zapateróval is tárgyal pénteken.

12:08
augusztus 05, 2011
Vágólapra másolva!

Negatív csúcson a francia államkötvények

Eurótörténeti csúcsra, 91 bázispontra szökött péntek délelőtt a francia 10 éves lejáratú államkötvényeknek a hasonló német papírokhoz mért hozamfelára. Belgiumban 12 bázisponttal, 231 pontra nőtt a hozamkülönbözet. Nyugat-európai elemzők szerint ez intő jel, ami arra utal, hogy az euróövezeti adósságválság a közös valuta térségének központi államait sem kíméli.

A tízéves lejáratú német államkötvények hozama 2,266 százalék volt péntek délelőtt. Olaszországban a 10 éves államkötvények hozama 14 éves csúcsra, 6,39 százalékra nőtt, ami csupán három bázisponttal marad el a hasonló spanyol papírok 6,42 százalékos hozamától.

12:12
augusztus 05, 2011
Vágólapra másolva!

Ebéd után beszél Olli Rehn

Fél egy előtt nem sokkal Olli Rehn pénzügyekért felelős uniós biztos tart sajtótájékoztatót az euróövezet gazdasági helyzetéről.

12:21
augusztus 05, 2011
Vágólapra másolva!

Ötven százalék az esély egy újabb recesszióra az Economist szerint

Az amerikai Economist címlapsztorija szerint W alakú válság van kialakulóban, vagyis az elmúlt időszak növekedése után újabb recesszió következhet. Mint a lap írja, egy gazdaság, ha hirtelen megtorpan, könnyen recesszióba fordulhat, főleg, ha bizonytalanságot keltő hírek érik a piacot, mint most az Egyesült Államok tőzsdéit az amerikai adósságplafon kapcsán. A lap szerint kellemetlenül magas, 50 százalékos esély van egy újabb recesszióra.

12:30
augusztus 05, 2011
Vágólapra másolva!

Csökkent a fogyasztói árindex Svájcban

Svájcban 0,8 százalékkal csökkent a fogyasztói árindex júliusban az egy hónappal korábbihoz képest. A svájci statisztikai hivatal adatai szerint az árszínvonal elsősorban a ruházati cikkek árának 12 százalékos és az olajár 3 százalékos csökkenése miatt süllyedt. Éves összevetésben - tavaly júliushoz képest - 0,5 százalékkal emelkedett az árszínvonal, ami elmarad az egy hónappal korábban mért 0,6 százalékos éves szintű emelkedéstől és az elemzői előrejelzésekben szereplő 0,7 százalékos növekedéstől is. Kommentárok szerint a havi szintű csökkenés ugyan a vártnál nagyobb mértékű, de a frank erejét tekintve nem meglepő. A folyamatok alapján az várható, hogy az infláció az év egészében 0,5 százalékra csökken a tavalyi 0,7 százalékról - vélik elemzők.

12:37
augusztus 05, 2011
Vágólapra másolva!

Lassult a spanyol növekedés

Lassult a második negyedévben a spanyol gazdaság növekedési üteme, a január-márciusi 0,3 százalék után csupán 0,2 százalékkal nőtt negyedéves szinten - közölte becslését a spanyol jegybank. Elemzők 0,1 százalékos negyedéves növekedési ütemre számítottak. A spanyol statisztikai hivatal augusztus 15-én közli első, GDP-adatra vonatkozó becslését. A válság óta jelentősen csökkentek a spanyol ingatlanok árai, a munkanélküliségi ráta pedig 20 százalék fölé szökött.

12:47
augusztus 05, 2011
Vágólapra másolva!

Estek az olasz bankok részvényárfolyamai

A legnagyobb olasz bank, az Unicredit részvényei hatszázalékos eséssel nyitottak pénteken, ezért felfüggesztették a kereskedését. Az Intesa Sanpaolo bankcsoport részvényeit is felfüggesztették a reggeli 7,7 százalékos esés után. Az Intesa Sanpaolo ma közli első féléves eredményét.

12:58
augusztus 05, 2011
Vágólapra másolva!

Júliusban csökkentek az MNB devizatartalékai

Júliusban 897 millió euróval csökkentek az MNB devizatartalékai annak ellenére, hogy a hónap elején a magyar állam kifizette a 21,2 százalékos Mol-részvénycsomag 1,88 milliárd eurós vételárát, ezzel megszerezte a pakett tulajdonjogát a Surgutneftegaz (Szurgutnyeftyegaz) orosz olajipari vállalattól - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken közzétett adataiból.

A tartalékok már júniusban is 634 millió euróval csökkentek a májusban elért 37,637 milliárd eurós rekordszintről, így a múlt hónap végén 36,106 milliárd eurót tettek ki. A devizatartalékot májusban növelte a hónap elején kibocsátott 1 milliárd euró összértékű, hétéves kötvény. A tartalékok júniusi csökkenésében pedig szerepet játszott egy lejáró, 1 milliárd eurós kötvény törlesztése.

A tavaly év végi állományhoz képest július végére a tartalékok 2,432 milliárd euróval nőttek. Az emelkedésben benne van az  összesen 4 milliárd eurónyi, az idén kibocsátott külföldi kötvény, amely az év végéig lejáró, 4 milliárd euró devizaadósság visszafizetésére szolgál fedezetül.

A júniusi kötvénytörlesztés után hasonlóan egymilliárdos kötvény visszafizetése októberben lesz esedékes, és novemberben fizetnek vissza 2 milliárd eurót az Európai Bizottságnak a 2008 végi IMF-EU nemzetközi hitelcsomag első tőkerészleteként.

13:13
augusztus 05, 2011
Vágólapra másolva!

Aggódnak Spanyolországban

Forrás: AFP
Aggódva figyelik az árfolyamok alakulását a spanyol tőzsdén

13:30
augusztus 05, 2011
Vágólapra másolva!

Csökkent az ipari termelés volumene

A Központi Statisztikai Hivatal előzetes adatai szerint júniusban az ipari termelés volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva 1,4 százalékkal csökkent, munkanaphatástól megtisztítva 1 százalékkal nőtt. Az első félévben 8,1 százalékkal bővült az ipari kibocsátás az előző év azonos időszakához képest. Az előző hónappal összevetve júniusban 0,6 százalékkal  csökkent a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelés.

Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője elmondta, hogy a júniusi előzetes adat rosszabb lett a vártnál. A kiigazítatlan adat alapján 4,4 százalékos növekedésre számított az 1,4 százalékos csökkenés helyett, a kiigazított index szerint kimutatott 1 százalékos növekedés helyett 5,9 százalékos bővülést várt, ami megfelelt a piaci konszenzusnak.

Az elmúlt hónapok beszerzési menedzser indexei a lassulás ellenére még a bővülést jelentő 50 pont felett voltak, ezért is jelent kellemetlen meglepetést a júniusi termelési adatok alakulása - tette hozzá.

13:42
augusztus 05, 2011
Vágólapra másolva!

Mérsékelték veszteségeiket a nyugat-európai tőzsdék

Mérsékelték veszteségeiket, ám továbbra is jelentős mínuszban álltak péntek délelőtt az irányadó nyugat-európai tőzsdeindexek. Nem sokkal délelőtt negyed 12 után a londoni FTSE-100 1,95 százalékos csökkenéssel, 5288,02 ponton, a frankfurti Xetra-DAX 2,47 százalékos eséssel, 6256,18 ponton, míg a párizsi CAC-40 1,14 százalékos gyengüléssel, 3282,65 ponton állt.

A gyenge kezdés után késő délelőttre mérséklődött valamelyest a befektetői pesszimizmus, miután egyes kereskedők arról számoltak be, hogy az Európai Központi Bank szakemberei ajánlatot kértek olasz és spanyol államkötvények vásárlására. Csütörtökön a piaci pánikot többek között az okozta, hogy az EKB kizárólag portugál és ír állampapírokat vásárolt a befektetők számára nagyobb aggodalmat keltő olasz és spanyol papírok helyett.

13:52
augusztus 05, 2011
Vágólapra másolva!

Éledő amerikai optimizmus

Némi optimizmusra adhat okot, hogy a brutális csütörtöki árfolyamesés után enyhe pozitív nyitásra, piaci korrekcióra utalnak a határidős New York-i tőzsdeindexek. Ilyen erősödésre azonban a legtöbb múltbeli zuhanás után is volt példa. A nap legfontosabb híre valószínűleg az amerikai munkaügyi minisztérium magyar idő szerint fél háromkor várható adatközlése lesz. Péntek délelőtt az arany ára 21,60 dollárral, 1669,30 dollárra emelkedett. Az északi-tengeri Brent kőolaj hordónkénti ára a kezdeti esés után 85 centes emelkedéssel 108,10 dolláron állt péntek délelőtt, nem sokkal negyed 12 után.

14:07
augusztus 05, 2011
Vágólapra másolva!

Csökkent az olasz ipari termelés

A várakozásokkal ellentétben csökkent az ipari termelés Olaszországban júniusban, elsősorban azért, mert visszaesett a tartós fogyasztási cikkek kibocsátása. A bruttó hazai termék (GDP) viszont a várakozásoknak megfelelően alakult a második negyedévben - derül ki az olasz statisztikai hivatal adataiból. Az euróövezet harmadik legnagyobb gazdaságában 0,6 százalékkal csökkent az ipari termelés májushoz képest, miközben elemzők 0,1 százalékos bővülést vártak. Tizenkét havi bázison is mindössze 0,2 százalékkal bővült a termelés az 1,7 százalékos elemzői várakozásokkal szemben. A termelés minden kategóriában visszaesett - a legnagyobb mértékben, 2,3 százalékkal a tartós fogyasztási cikkeké csökkent -, csupán a beruházási javak esetében nőtt, 0,3 százalékkal. Az ipar kibocsátása már májusban is csökkent a megelőző két hónap erőteljes növekedése után.

A GDP viszont a várakozásoknak megfelelően alakult: a statisztikai hivatal első becslése szerint 0,3 százalékkal nőtt a második negyedévben az első és a tavalyi utolsó negyedévben mért 0,1 százalékos bővülés után. Olasz elemzők szerint az adatok ismeretében komoly veszélybe kerülhet a kormány idei évre kitűzött, 1,1 százalékos növekedési terve, nehezítvén az  adósság csökkentésére irányuló törekvéseik megvalósítását.

14:24
augusztus 05, 2011
Vágólapra másolva!

Paritásba kerülhet az euró és a frank

Paritásba kerülhet az euró/svájci frank árfolyam, ha az európai pénzügyi vezetőknek nem sikerül stabilizálniuk az olasz kötvénypiaci hozamokat - idézi a Deutsche Bank elemzőit a Dow Jones hírügynökség. Ha ez megtörténik, az a Deutsche Bank szerint a dollárral szemben is nyomás alá helyezi majd az eurót. Az euró péntekre virradóra érte el negatív árfolyamrekordját a svájci frankkal szemben 1,0710 frank árfolyamon. Délelőtt tizenegy óra után a jegyzés 1,0870 frankon állt.

14:42
augusztus 05, 2011
Vágólapra másolva!

Lassítja a magyar gazdaságot a frank ereje

A londoni kereskedésben meredeken drágultak a magyar államadósság-törlesztési kockázat biztosítási tranzakciói. A JP Morgan bankcsoport londoni felzárkózó piaci elemzőinek pénteki becslése szerint 2008 vége óta a magyar háztartások svájci frankban denominált jelzáloghiteleinek törlesztési terhei 55 százalékkal emelkedtek, és e hitelek éves tőke- és kamatfizetési kötelezettségei jelenleg a magyar hazai össztermék (GDP) 1,7 százalékát teszik ki.

A JP Morgan elemzőinek számításai szerint a GDP-arányos adósságszolgálati teher 0,6 százalékponttal lenne alacsonyabb, ha a svájci frank nem erősödött volna 2008 óta. A cég mindezek alapján úgy számol, hogy a törlesztési terhek emelkedésének fogyasztási hatása 0,75 százalékponttal csökkenti a magyar gazdaság növekedési ütemét a következő két negyedévben. A JP Morgan londoni szakértői így már csak 2,1 százalékos egész éves magyarországi GDP-növekedést várnak 2011-re.

14:54
augusztus 05, 2011
Vágólapra másolva!

Visszaeshet a magyar export

Az [origo] által megkérdezett közgazdászok úgy vélik, a globális gazdasági visszaesés visszavetné a magyar gazdaságot egyedül fűtő exportot. Szerintük a jövő évi költségvetésnek szigorúan kell bánnia a kiadásokkal ahhoz, hogy a kormány megtartsa a befektetők bizalmát a jövőben.

15:12
augusztus 05, 2011
Vágólapra másolva!

Ausztrália is bajban

Forrás: AFP/Torsten Blackwood
Az ausztrál tőzsde is zuhant

15:21
augusztus 05, 2011
Vágólapra másolva!

A veszteség: ezer milliárd dollár

A brit Guardian napilap szerint a vezető nyugat-európai és amerikai tőzsdék e heti összvesztesége eléri az ezer milliárd dollárt. Csak Nagy-Britannia vezetői részvényei 273 milliárd fonttal érnek kevesebbet, mint egy hete.

15:31
augusztus 05, 2011
Vágólapra másolva!

Rehn: Túl borúlátóak a piacok

Az Európai Unió "éjt nappallá téve" dolgozik a július 21-ei, második görög mentőcsomagról szóló megegyezés részleteinek véglegesítésén, hogy megakadályozza az adósságválság tovaterjedését - mondta Olli Rehn pénzügyi és gazdasági biztos Brüsszelben. "A terv nem hónapokon, de heteken belül kész lesz" - hangsúlyozta Rehn. A biztos megismételte José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének véleményét, amely szerint az euróövezet 17 tagállama által javasolt terv ellenére a piacok indokolatlanul borúsan reagáltak az adósságválságra.

15:46
augusztus 05, 2011
Vágólapra másolva!

Az európai veszteség akkora, mint Svájc és Dánia egyesített GDP-je

A mintegy hatezer globális részvényt magában foglaló tőzsdeindexben, az MSCI World Indexben szereplő vállalatok piaci tőkeértéke a héten 2,5 ezer milliárd dollárral csökkent. Ez nagyjából Franciaország éves hazai össztermékének felel meg. A mutató pénteken nyolchavi mélységbe zuhant, 1189,09 pontra, ezzel nyolc százalékkal van alacsonyabban, mint a múlt hét végén. Az amerikai gazdaság vezető cégeit reprezentáló Standard and Poor's 500-as mutatóban szereplő cégek értéke ugyanezen időszak alatt 840 milliárd dollárral csökkent. Az MSCI Europe index vállalatai 817 milliárd dollárral lettek "karcsúbbak", ez nagyjából Svájc és Dánia egyesített GDP-jével azonos. Csupán Frankfurtban a hét négy napja alatt az értéktőzsdén jegyzett cégek piaci értéke több mint 100 milliárd euróval lett kisebb, ami nagyjából megfelel a Görögországnak megítélt második mentőcsomag nagyságával.

15:57
augusztus 05, 2011
Vágólapra másolva!

Csökkent az olasz államkötvény hozama

Egy pletyka szerint a spanyol és az olasz jegybank a saját államkötvényeit vásárolja - írja a Guardian brit napilap. A 10 éves olasz államkötvény hozama 6,15 százalékra, a 10 éves spanyol államkötvény hozama pedig 6 százalékra csökkent.

16:13
augusztus 05, 2011
Vágólapra másolva!

Kína bízik Európában

Kína meg van győződve arról, hogy Európa kezelni tudja adósságválságát, Peking további európai államkötvényeket akar vásárolni - jelentette ki a kínai külügyminiszter lengyelországi látogatásán. Kína a világ legnagyobb devizatartalékaival nemcsak az Egyesült Államok első számú hitelezője, de az euróövezeti adósságválság kezdete óta intenzíven vásárol európai államkötvényeket is.

16:20
augusztus 05, 2011
Vágólapra másolva!

"A beszéd most nem segít"

Szkeptikusan várják az eurózóna vezetőinek tárgyalásait a piac szereplői. Egy, a Reutersnek nyilatkozó londoni elemző szerint most nincs itt a beszéd ideje. "Minek ilyenkor beszélni? A nap végén, kivéve, ha nem vásárolnak spanyol és olasz kötvényeket, romlani fog a helyzet" - mondta. A világban aggódó brókerek hétköznapjairól itt nézhet fotósorozatot.

16:29
augusztus 05, 2011
Vágólapra másolva!

"A média is hibás"

A BBC brit közszolgálati médium idéz egy olvasói levelet, amely szerint a média is felelős a kialakult helyzetért. "Tényleg azt szeretném, ha a gazdasági újságírók nem beszélnének többet egy esetleges újabb gazdasági válságról. A krízis körüli felhajtás csak felerősíti a félelmeket, amitől rosszabbnak tűnik a helyzet, mint valójában."

16:34
augusztus 05, 2011
Vágólapra másolva!

A vártnál több amerikai kapott munkát

Csökkent az amerikai munkanélküliség, a vártnál több munkahelyet teremtettek júliusban az Egyesült Államokban. A munkanélküliségi ráta 9,2 százalékról 9,1 százalékra csökkent. Júliusban 117 ezer új munkahely létesült Amerikában, az amerikai elemzők előzetesen 85 ezer új munkahelyet vártak.

16:43
augusztus 05, 2011
Vágólapra másolva!

Romániában 4,8 százalékos a munkanélküliség

Romániában 4,8 százalék volt a munkanélküliség júliusban, az érték nem változott júniushoz képest, és ezzel egy folyamatos, egy éve tartó csökkenési trend szakadt meg. Román elemzők korábban a munkanélküliek számának csökkenését azzal magyarázták, hogy sokan kikerültek a munkanélküli-segélyben részesülők köréből, azaz nem arról volt szó, hogy nőtt a foglalkoztatottak száma. 2010-ben még 8 százalékos volt a román munkanélküliség.

16:50
augusztus 05, 2011
Vágólapra másolva!

Jól nyithat az amerikai tőzsde

Egy órán belül nyitnak a tőzsdék Amerikában, az előrejelzések szerint jót tett a hangulatnak a vártnál jobb munkanélküliségi adat, erősödhetnek a tőzsdék - írja a BBC. Robert Preston, a brit közszolgálati médium egyik szerkesztője szerint az elmúlt 24 óra zuhanása után minden pozitív hír üdítő, de az amerikai gazdaság ettől függetlenül még mindig gyenge lábakon áll.

17:00
augusztus 05, 2011
Vágólapra másolva!

"Csordaszellemről" beszélnek Németországban

Túlreagálásának tartják német közgazdászok a világ tőzsdéin végigsöprő pánikszerű eladási hullámot, és "csordaszellemet" vetve a befektetők szemére. Több pénzügyi szakértő szerint az elmúlt napokban bekövetkezett drámai árfolyamesést nem indokolja sem az éves vállalati eredmény-előrejelzések óvatosságból végrehajtott csökkentése, sem az euróövezeti adósságszolgálati válság. Az Allianz vezető közgazdásza, Michael Heise nem tartja indokoltnak az árfolyamokban bekövetkezett csökkenést. Véleménye szerint a piacok eleve nem reagálták le megfelelően sem az amerikai adósságplafon megemeléséről született kompromisszum által, sem pedig a legutóbbi euróövezeti mentőcsomag összeállítása által keltett pozitív impulzusokat. "Az elkövetkező hetekben azonban a piacok szemlélete meg fog változni" - mondta.

17:10
augusztus 05, 2011
Vágólapra másolva!

Hamarosan nyitnak a tőzsdék Amerikában - fotó

Forrás: AFP/Stan Honda
Erősödhetnek az amerikai indexek a vártnál jobb munkanélküliségi adat után

17:24
augusztus 05, 2011
Vágólapra másolva!

Rehn: Nem kell majd kisegíteni Olaszországot és Spanyolországot

Olli Rehn az EU pénzügyi és gazdasági biztosa szerint a piaci aggodalmak indokolatlanok, mivel "a gazdasági fellendülés az euróövezet nagy részében megkezdődött, és Európa-szerte fontos lépéseket tesznek a költségvetési fegyelem megszilárdítása és a szerkezeti átalakítások terén, és különösen igaz ez a piaci feszültségek gócpontjainak számító tagállamokra". A biztos úgy látja, hogy sem Olaszország, sem Spanyolország nem szorul majd az EU pénzügyi segítségére. Az uniós politikus szerint a válság tovagyűrűzésének egyik oka az, hogy a piacok "az eurózóna gazdaságpolitikai szabályozásában mérföldkőnek számító" július 21-ei megegyezés azonnali életbe léptetését várták, nem véve figyelembe, mennyire átfogó, részletes és technikailag bonyolult a művelet.

17:30
augusztus 05, 2011
Vágólapra másolva!

Erősödik a forint, 250 alatt a svájci frank

250 forint alá ment a svájci frank. Egy svájci frankért 249,5 forintot kértek a bankközi piacon délután fél négykor.

17:34
augusztus 05, 2011
Vágólapra másolva!

Pluszban nyitottak az amerikai tőzsdék

Az előző napi súlyos érvágás után erősödő indexekkel indult a kereskedés az amerikai értékpapírpiacokon. New Yorkban a kereskedés kezdetén a DJIA-30 index 0,22 százalék, a S&P-500 index 0,36 százalék, a Nasdaq Composite index 0,95 százalék pluszban állt. A csütörtöki zuhanás után nagy megkönnyebbülést okozott a nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak számának vártnál nagyobb júliusi növekedése, illetve a munkanélküliség csökkenése a várt stagnálás helyett.

17:55
augusztus 05, 2011
Vágólapra másolva!

Rendkívüli ülést tarthat az OPEC

Az OPEC soros iráni elnöke kilátásba helyezte, hogy rendkívüli ülést tartanak a szervezet olajügyi miniszterei, ha tovább tart a nyersolaj árának csökkenése. A bejelentésre az után került sor, hogy csütörtökön záráskor a nyersolaj ára 10 dollárral volt alacsonyabb, mint egy héttel korábban. Mohammad Ali Hatibi ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a piacokon még nem alakult ki az a helyzet, amikor szükség lenne a rendkívüli ülés összehívására. Szavai szerint "az áringadozás a piac természetes velejárója".

18:01
augusztus 05, 2011
Vágólapra másolva!

Most először magasabb az olasz államkötvények hozama a spanyolokénál

Fordulat következett be az olasz államkötvények piacán: először történt meg, hogy a 10 éves államkötvények hozama magasabb volt a hasonló spanyol államkötvények hozamánál. Kora délután a másodpiacon az olasz kötvények referenciahozama 6,17 százalék volt, a spanyoloké 6,03 százalékot tett ki. Pénteken délelőtt az olasz kötvények hozama 14 éves csúcsra, 6,39 százalékra nőtt, ami akkor még három bázisponttal maradt el a hasonló spanyol papírok 6,42 százalékos hozamától.

18:18
augusztus 05, 2011
Vágólapra másolva!

Nem tartott sokáig a lendület a tőzsdéken

Rövid ideig tartott az amerikai munkanélküliségi adat pozitív hatása a világ tőzsdéire. A kezdeti erősödés után a New York-i tőzsde már csak stagnál, de a többi amerikai index is leadott a kezdeti lendületből. A londoni és a frankfurti tőzsde újra a negatív tartományban van (mindkét index 2,3 százalékos mínuszban jár). Párizsban még kitart a lendület, erősödést mutat az index.

18:41
augusztus 05, 2011
Vágólapra másolva!

"Egy igazi válság rosszabb lenne"

"Az elmúlt napok tőkepiaci fejleményei össze sem hasonlíthatók azzal, hogy mi vár ránk, ha valóban beüt a recesszió" - áll a KBC Securities elemzésében. A cég szerint a nyersanyagok leértékelődése még akár jól is jöhet, azonban a bizakodáshoz olyan makroadatok kellenek a meghatározó országokból, amikre legalább elvben lehet pozitív szcenáriót építeni, szerintük ezért is jött jól a jelenlegi körülmények között kielégítőnek értékelhető foglalkoztatási adat az USA-ból.

"A 2008-as válságot követő kilábalás egyik legnagyobb ellentmondása az volt, hogy erősen visszaeső gazdasági teljesítmény ellenére is hamar visszaálltak a válság előtti szintekre a nyersanyagárak. A 100 dollár fölötti olaj, az ehhez igazodó gáz, az ugyancsak drága szén és acél korlátozta az ipari termelőket, hogy a növekedési kilátásokat a foglalkoztatás növelésével nyugtázhassák" - írta Császár Péter, a KBC Securities elemzője.

Mindazonáltal ehhez először az kell, hogy kedvező - de legalábbis az aggodalmakat nem tovább növelő - makroadatok érkezzenek az USA-ból, vagy éppen Németország, illetve Japán háza tájáról. Ha ez nem történik meg, akkor félő, hogy egy negyedév múlva a vállalati eredményeken is megmutatkozik a rossz piaci környezet hatása, és semmi sem ment meg minket a recessziótól" - tette hozzá az elemző.

18:48
augusztus 05, 2011
Vágólapra másolva!

A japán jegybank beavatkozása ellenére is gyengült az euró

A japán Nikkei gazdasági napilap értesülése szerint a japán jegybank csütörtök óta tartó intervenciója során már rekord 4 ezer milliárd jen eladásával interveniált a devizapiacokon. Az euró pénteken egy százalékkal gyengült a jennel szemben a japán jegybanki intervenció ellenére is.

19:06
augusztus 05, 2011
Vágólapra másolva!

Bajban az önkormányzatok

Tömegesen jövőre kell megkezdeniük devizahiteleik törlesztését a magyarországi önkormányzatoknak, ami a rekord erősségű svájci frank miatt komoly gondokat okozhat. Az önkormányzati vezetők állítják: a hitelek az uniós pályázatok önrészéhez kellettek, és egy átmeneti segítség után már tudnák fizetni őket.

A lakáshitelesek mellett egyre nagyobb aggodalommal figyelik az elmúlt két nap tőzsdei zuhanásával együtt járó svájci frank erősödését az önkormányzatok is: szeptember végén, illetve október közepén ugyanis esedékessé válnak a jelentős részben svájci frankban felvett hitelek negyed- és féléves törlesztései. A svájci frank árfolyamának elszabadulása mellett ez is közrejátszott abban, hogy Gémesi György gödöllői polgármester, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke megkongatta a vészharangot, és egy év türelmi időt kért a devizakötvények törlesztésére.

19:15
augusztus 05, 2011
Vágólapra másolva!

Újra 250 forint felett a frank árfolyama

A délutáni gyengülés után ismét erősödni kezdett a frank. Öt óra után nem sokkal 253 forinton jegyezték a nemzetközi devizapiacokon.

19:20
augusztus 05, 2011
Vágólapra másolva!

Kétéves mélyponton zárt a BUX

Közel kétéves mélyponton, 20 ezer pont alatt zárt a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe pénteken: a BUX értéke 334,01 ponttal, 1,66 százalékkal 19 733,14 pontra csökkent. Az index utoljára 2009. november 3-án zárt 20 ezer pont alatt.

Forrás: AFP

20 ezer pont alatt zárt a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe pénteken

19:45
augusztus 05, 2011
Vágólapra másolva!

Közgazdászok módosítottak az amerikai GDP-várakozásaikon

Lefelé módosítottak az év hátralevő részére vonatkozó GDP-várakozásaikon a Goldman Sachs közgazdászai, és várják az amerikai jegybank jövő hétre ígért hivatalos állásfoglalását - írja a Wall Street Journal blogja.

19:50
augusztus 05, 2011
Vágólapra másolva!

Tovább zuhantak a nyugat-európai értéktőzsdék

A nyugat-európai értéktőzsdék pénteken hatodik napja zúdultak lefelé a lejtőn. A kereskedés utolsó percében a londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 2,28 százalékkal, a frankfurti DAX-30 2,45 százalékkal, a párizsi CAC-40 1,01 százalékkal volt a hétfői záró alatt.

20:05
augusztus 05, 2011
Vágólapra másolva!

Londoni közgazdászok túlzottnak tartják az eladási hullámot

Van ok az óvatosságra a lassuló gazdasági kilátások és a munkanélküliségi adatok miatt, de a befektetőknek nem kéne szükségszerűen szabadulniuk kockázatosnak vélt eszközeiktől - idézi a Guardian brit lap gazdasági blogja David List, a londoni Aviva vezetőjét.

20:30
augusztus 05, 2011
Vágólapra másolva!

Obama: A dolgok jobbra fordulnak

Üdvözölte a pénteki kedvező amerikai munkaerő-piaci jelentést Barack Obama amerikai elnök, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy további munkahelyek teremtésére van szükség, és a foglalkoztatás további javulását jósolta. "Ennél jobb eredményt kell felmutatnunk. Kijutunk ebből. A dolgok jobbra fordulnak, és együtt jutunk el oda" - hangsúlyozta az elnök, aki egyúttal meghirdetett egy munkanélküli veteránok foglalkoztatását ösztönző programot.

Az elnök az adósságplafonról folytatott megosztó tárgyalásokat, a japán föld- és tengerrengést, az arab országokban lezajlott felkeléseket és az európai adósságválságot említette meg a gazdasági növekedést gátló tényezők között. Obama hangsúlyozta, szeretné, hogy a nyári szünet után a kongresszus haladéktalanul tegye meg az újabb munkahelyek teremtéséhez szükséges lépéseket, például azzal, hogy meghosszabbítja a munkáltatóknak nyújtott adókedvezményt. Barack Obama szerint a stabil munkaerő-piaci javuláshoz "nem kétséges, némi időre van szükség".

21:05
augusztus 05, 2011
Vágólapra másolva!

Az Európai Központi Bank kész olasz kötvényeket vásárolni

Az euró erősödni kezdett a dollárhoz képest, a forint pedig a svájci frankkal szemben, miután uniós források szerint az Európai Központi Bank (EKB) közölte, hogy kész olasz kötvényeket vásárolni, ha Olaszország elkötelezi magát a gazdasági reformok mellett, csökkentve ezzel az ország államadósságát. Csütörtökön a kereskedők nagy csalódására az EKB portugál és ír kötvényeket vásárolt olasz és spanyol állampapírok helyett. A befektetők most elsősorban Olaszországra és Spanyolországra figyelnek, attól tartanak ugyanis, hogy a két ország mentőcsomagért folyamodik.

A Reuters által közölt értesülésre az addig mínuszban álló amerikai tőzsdemutatók a nyereséges oldalra kerültek. Röviddel 19 óra előtt 60 pont körüli pluszban állt a 30 vezető iparvállalat DJIA indexe.

21:30
augusztus 05, 2011
Vágólapra másolva!

Berlusconi ígéretet tett a megszorítások felgyorsítására

Bruno Waterfield, a Daily Telegraph brüsszeli tudósítója Twitter-üzenetében azt írta, Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök ígéretet tett arra, hogy felgyorsítja a költségvetési megszorításokat, és ha kell, megváltoztatják az olasz alkotmányt is, hogy az Európai Központi Bank hozzájuthasson az olasz államkötvényekhez - adta hírül a BBC online oldala.

Közben Nicolas Sarközy francia elnök és a spanyol miniszterelnök, José Luis Zapatero egyetértettek abban, hogy a jelenleginél is erősebb együttműködésre van szükség ahhoz, hogy reagálni tudjanak a világgazdaság alakulása miatti félelmekre. A két vezető pénteken telefonon tartott megbeszélést - írja a Reuters hírügynökség.

22:15
augusztus 05, 2011
Vágólapra másolva!

Összehívnák a G7-eket

Olaszország és Franciaország az adósságválság miatt a G7-ek pénzügyminisztereinek összehívását sürgeti. Erre napokon belül sor kerülhet - írja a BBC online oldala berlini tudósítójára hivatkozva.

22:20
augusztus 05, 2011
Vágólapra másolva!

Zárás előtt két órával emelkedés a New York-i tőzsdén

Pluszban álltak a vezető New York-i tőzsdemutatók a pénteki kereskedés leállítása előtt két órával. Közép-európai idő szerint este fél kilenckor a 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 1,18 százalékkal emelkedett. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 0,13 százalékkal 2559,80 pontra erősödött. Az S&P 500-as mutató 0,97 százalékkal 1211,66 pontra nőtt.

A New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta ára 20 cent emelkedéssel 86,83 dolláron állt. Ugyancsak röviddel 20 óra előtt az euró 1,4267 dollárra erősödött a csütörtök késő esti 1,4091 dollárról.

23:20
augusztus 05, 2011
Vágólapra másolva!

Emelkedtek a tőzsdeindexek Berlusconi bejelentésére

Berlusconi bejelentésének hatására elkezdtek emelkedni az amerikai tőzsdeindexek. A Dow Jones mutatója például 30 ponttal nőtt.

23:38
augusztus 05, 2011
Vágólapra másolva!

Negatív tartományban maradt a Dow Jones

Bár amerikai tőzsdezárás előtt nem sokkal a Dow Jones 0,16 százalékos emelkedéssel 11 401, 47 pontra erősödött, de negatív tartokmányban maradt. A Standars & Poor's 500 indexe 0,56 százalékkal csökkenve 1 193,40 pontra gyengült.

00:12
augusztus 05, 2011
Vágólapra másolva!

Reménykeltő az amerikai tőzsdezárás

Véget ért a kereskedés a Wall Streeten. A Dow Jones a végén végül 61 ponttal emelkedett a nyitáshoz képest, és 11 444, 68 ponton zárt. A BBC szerint a remény jele, hogy a harminc vezető iparvállalat indexe nem a negatív tartományban zárt.

00:22
augusztus 05, 2011
Vágólapra másolva!

Az elmúlt két év legrosszabb hete

A pénteki nap több fordulata után a Dow Jones index végül 0,54 százalékkal mutatott többet a nyitáshoz képest, az Standard & Poor's 500 és a Nasdaq azonban estek. Az S&P 500-as mutató 0,06 százalék csökkenéssel 1199,34 ponton zárt, míg a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 0,94 százalékkal esett és 2532, 41 ponton zárt. A hét folyamán a DJIA 5,8 százalékkal, az S&P 7,2 százalékkal, a Nasdaq pedig 8,1 százalékkal csökkent. Több mint két év óta a legrosszabb hetüket zárták pénteken a New York-i értéktőzsde vezető mutatói. Percről percre tudósításunk véget ért.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!