A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNPóta Georgina
22:20AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Súlyos hiányosságra figyelmeztet az ÁSZ

Vágólapra másolva!
Az önkormányzatok finanszírozási helyzete nem javult, a nemzeti egészségügyi program nem készült el, a vasút megújulási folyamata az ígéretek ellenére nem kezdődött meg, és hiányoznak a közszolgálati televíziózás és rádiózás szakmai normái - mondta Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke kedden az Országgyűlésben. A kemény bírálatok ellenére a kormány, a kormánypártok és az ellenzék is támogatta az ÁSZ 2002-es tevékenységéről szóló jelentést és az ahhoz kapcsolódó határozati javaslatot.
Vágólapra másolva!

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) arra törekszik, hogy ne pusztán "hibalistát" adjon jelentéseiben, hanem az átfogó összefüggések, az eredmények és a hiányosságok tényei mögött meghúzódó okokat is értékelje - mondta Kovács Árpád ÁSZ-elnök kedden a parlamentben, a számvevőszék 2002-es tevékenységéről szóló jelentés és az ahhoz kapcsolódó határozati javaslat általános vitájának expozéjában.

Kovács Árpád közölte: a tavaly ellenőrzött, közszolgálati feladatokat ellátó társaságok állandósuló pénzügyi egyensúlyhiánnyal küszködtek, amit évek óta az állami finanszírozás bővítésével kívánnak ellensúlyozni.

Kemény kritika a vizsgált területeknek

A számvevőszék elnöke elmondta: a MÁV részvénytársasággá alakulása után az új feltételekhez igazodó állami szerepvállalást nem sikerült kialakítani, a vasút megújítása nem haladt előre.

A számvevők vizsgálatának eredménye szerint a közszolgálati televíziózás és rádiózás problémái a közszolgálatiság egyértelmű szakmai követelményeinek hiányában rejlenek: nincs mérce, amihez hozzárendelhetők lennének a köztelevízió működtetésének pénzügyi feltételei - mondta Kovács Árpád.

Állami Számvevőszékhttp://www.asz.hu

Az önkormányzatokkal kapcsolatosan az ÁSZ-elnök elmondta: a feladatokhoz jobban igazodtak a források elosztása, erősödött a normativitás, de a helyhatóságok feladatai és a megoldásukat támogató források között évek óta fennálló, számottevő feszültségek oldását az elmúlt évben sem biztosította a költségvetés; az önkormányzatok finanszírozási reformjának előkészítésében nem történt előrelépés - közölte a számvevőszék vezetője.

Az egészségügyről szólva az ÁSZ-elnök azt mondta, hogy a nemzeti egészségügyi program eddig nem készült el.

A bíráló megjegyzések ellenére a kormány nevében Kiss Péter kancelláriaminiszter kérte az Országgyűlést, hogy fogadja el a jelentést, amelyet alaposnak és szakszerűnek minősített. A pártok vezérszónokai is azonos véleményen voltak, és valamennyien a dokumentum elfogadását ajánlották.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!