A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A svéd jegybank döntése megfordíthatja a kamatcsökkentési tendenciát 

Vágólapra másolva!
A svéd központi bank, a Riksbank kedden negyed százalékponttal 4 százalékra emelte alapkamatát. Ezzel a fejlett világ első központi bankja, amely kamatot emelt az utóbbi több mint egy éven belül. Elemzők ezzel a közel másfél éves kamatcsökkentési hullám végét, az irányzat fordulását vélték kiolvasni a stockholmi intézkedésből.
Vágólapra másolva!

Általános a várakozás, hogy az amerikai szövetségi jegybank szerepét betöltő Fed - közép-európai idő szerint kedd este - még ugyan változatlanul hagyja alapkamatát, ám indoklásában úgynevezett semleges álláspontot foglal el, azaz jelezni fogja, hogy a tavalyi év első munkanapján kezdett kamatcsökkentési sorozatnak biztosan vége.

A Fed utoljára december 11-én csökkentette, negyed százalékponttal 1,75 százalékra, több mint negyvenéves mélypontra az irányadó egynapos kamatát. Ez volt a Fed tizenegyedik kamatcsökkentése az éven belül, és a negyedik a szeptember 11-i terrortámadások óta. A bank 2001. január 3-án kezdte csökkentő sorozatát az addigi 6,5 százalékos szintről, és többnyire fél-fél százalékpontot engedett. Alan Greenspan, a Fed elnöke február végén, képviselőházi meghallgatásán még igyekezett tompítani azokat a piaci várakozásokat, amelyek szerint a Fed a nyáron, a fellendülés hatására, ismét hozzákezdhet a kamatemelésekhez.

A svéd központi bank a szeptemberi amerikai terrortámadások közvetlen hatására, tavaly szeptember 17-én csökkentette utoljára alapkamatát, fél százalékponttal 3,75 százalékra. A Riksbank kedden - idei első jelentésében - feljebb igazította inflációs várakozását: decemberre 2,2 százalékos maginflációt jelzett előre tizenkét hónapra számítva, a tavaly decemberben jósolt 2,0 százalék helyett.

A bank kissé csökkentette az idei évre vonatkozó GDP-várakozását, és 1,6 százalékos növekedést jósolt a decemberben valószínűsített 1,8 százalék helyett. Jövőre viszont 3,0 százalékra emelte az eddigi 2,4 százalékos prognózist. Tavaly a svéd gazdaság 1,2 százalékkal bővült.

Ha a várakozásoknak megfelelően a gazdasági tevékenység tovább erősödik, akkor ésszerű feltételezni, hogy a kamatok fokozatosan emelkedni fognak - olvasható a Riksbank keddi kamatemelésének indoklásában, amely a korábban vártnál erősebb inflációs nyomást is az indokok közé sorolta.

(MTI)

Ajánlat:

Riksbank

Nem hiányzik a könyvtárából?

Mester Sándor: Multimóka - Nemzetközi cégek alulnézetből


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!