A lengyel adókedvezmények 1,2 milliárd dollárba kerülnek

Vágólapra másolva!
Lengyelországnak 1,2 milliárd dollárjába is kerülhet a külföldi és hazai cégek kártalanítása, miután az EU a lengyel uniós tagság feltételéül szabja az e cégeknek adott adókedvezmények felszámolását - mondta hétfőn a lengyel gazdasági miniszter.
Vágólapra másolva!

A lengyel kormány nagyvonalú adóengedményekkel honorálta azokat a vállalatokat, amelyek a magas munkanélküliséggel küszködő, különleges gazdasági övezetté kijelölt térségekben telepedtek meg. Az Európai Unió versenyszabályai azonban tiltják a Varsó által alkalmazott teljes adómentességet. Lengyelország el is döntötte, hogy egyik-másik adókönnyítési intézkedését visszavonja, de kártalanítania kell az érintett cégeket, ha el akarja kerülni a pereket.

Jacek Piechota gazdasági miniszter azt mondta: a kormánynak erre néhány év alatt 2-5 milliárd zlotyt (485 millió-1,21 milliárd dollárt) kell majd költenie. A miniszter szerint ez hozzávetőleges becslés: a különleges gazdasági övezetekre vonatkozó szabályok EU-normák szerinti kiigazításának végleges költsége a Brüsszellel folytatandó tárgyalásoktól függ - adta hírül a Reuters.

Az 1997-ben létrehozott gazdasági övezetrendszer tíz évre elengedi a társasági adót az itt befektető cégeknek. A rendszer a következő tíz évre is 50 százalékos adókedvezményt nyújt. A kedvezmények olyan neveket vonzottak az országba, mint a General Motors és a Toyota, s az egyik fő elemét képezték a külföldi közvetlen befektetésekért Magyarországgal és Csehországgal vívott versenynek.

A lengyel kormány 2000 vége óta már nem ad ilyen nagyvonalú engedményeket a különleges övezetekben beruházó cégeknek, de folytatni akarja a programot, ezért az EU-val egyeztetni kívánja az új szabályokat.

(MTI)

Korábban:

Hazánk egyre kevésbé vonzza a külföldi tőkét
(2002. március 25.)

Nem hiányzik a könyvtárából?

Mester Sándor: Multimóka - Nemzetközi cégek alulnézetből

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!