Ennyibe kerül most a világ legnagyobb SSD-je

Vágólapra másolva!
Eredetileg sem volt olcsó, a nagy kereslet miatt már dupla áron adják.
Vágólapra másolva!

Most már jó ideje nagyon korrekt áron vásárolhatóak szilárdtest-meghajtók, a fogyasztói piacon olyan 15 ezer forint környékén mennek a többség számára megfelelő 500 GB-os modellek, de a több helyre vágyóknak sem kell bankot rabolniuk, 25 ezer forint alatt több 1 TB kapacitású modell közül válogathatnak.

solidigm ssd
Az USA-ban nagyon drága lett, itthon pedig még annál drágább a Solidigm 61,44 TB-os SSD-je
Fotó: Solidigm

Persze vannak olyan felhasználási területek, amelyek esetében a fenti mennyiségek messzemenőkig elégtelenek, az extrém kapacitást kívánó ügyfelek számára a Solidigm idén januárban piacra dobta a világ legnagyobb kapacitású modelljét. Az adatközpontokba szánt D5-P5336 modellje döbbenetes 61,44 TB helyet kínál, a rengeteg QLC típusú chipje ellenére pedig 2,5"-es formatervben is elérhető, bár a PCI Express 4.0 adatsínes termék a fogyasztói piacon szokatlan U.2 csatlakozót használja.

A termék eredetileg a vártnál messze olcsóbban került piacra, forgalmazótól függően 3600-4000 dollárt kértek érte, így a gigabájtonkénti árát tekintve a 8 TB-s meghajtókkal volt egy szinten. Mostanra nagy csendben drámaian megváltozott a helyzet, az óriási keresletre való tekintettel többé-kevésbé megduplázódott az ára, a kereskedők olyan nettó 2,65 millió forintnak megfelelő 7200 dollárért kínálják.

A termék itthon is kapható egy kereskedőtől, és még ennél is drágább, nettó 3,13 millió vagy bruttó 3,98 millió forint az ára.

A termék elsődleges közönségét képező nagy szerverközpontok jó eséllyel közvetlenül a gyártótól vagy egy nagykereskedőtől rendelik komoly tételben, így jó eséllyel nem kell ennyit kifizetniük a darabjáért. Ettől függetlenül rendkívül szokatlan, hogy rövid idő alatt ennyire elszálljon egy hardver ára, utoljára arányaiban talán a videókártyák piacán történt hasonló, mikor a kriptobányászok világszerte elkapkodták az összes terméket.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!