A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Egyre több konferenciát tartanak Budapesten

Vágólapra másolva!
Majdnem húsz százalékkal több, közel nyolcvan nagy létszámú nemzetközi konferenciát rendeztek tavaly Budapesten. Egyre több az orvosi és az informatikai témájú konferencia, és egyre kevesebb a gazdasági témájú - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Egy év alatt egyötödével több, közel nyolcvan nagy létszámú nemzetközi konferenciát rendeztek tavaly Budapesten. Ezzel Magyarországnak sikerült előrébb kerülnie a Konferenciarendezők Nemzetközi Szövetségének (ICCA) tízes ranglistáján. Budapest Stockholmot maga mögé utasítva Szöullal megosztva a nyolcadik helyen áll, annak ellenére, hogy igazán nagy befogadóképességű rendezvényközpontja még nincs a fővárosnak. (Az ICCA a rendszeresen szervezett, minimum ötvenfős, mindig más országban megrendezett konferenciák alapján készíti el rangsorát.)

A magyarországi nemzetközi konferenciák iránt növekvő érdeklődést mutatja, hogy az államok rangsorában is sikerült előrelépni, így hazánk jelenleg már a 20. helyet foglalja el 97 rendezvénnyel. A 2004-es 80 eseményért még a 24. hely járt - mondta Karikás Eszter, a Magyar Turizmus Zrt. kongresszusi irodájának igazgatója. Szerinte a résztvevők összlétszáma tovább is emelkedhetne, ehhez azonban szükség lenne egy új, legalább ötezer fős kongresszusi központra.

Az állam által is preferált létesítmény várhatóan majd a II. Nemzeti fejlesztési terv keretében valósulhat meg, európai uniós források segítségével. Közben azonban több nagy projekt is elindult. A Hungexpo tulajdonosa, a GL Events nemrég megerősítette, hogy felépítenek egy olyan 8-10 ezer négyzetméteres multifunkcionális kiállítási csarnokot, amely kongresszusok megrendezésére is alkalmas lesz. Ezenkívül az Óbudai-sziget déli részén az Álom Sziget nevű ingatlanfejlesztési projektben is tervbe van véve egy-egy ilyen típusú beruházás.

A konferenciák számának emelkedésével közel hasonló arányban nőtt az eseményre érkezők száma is. Galla Gábor, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója nemrég ezzel kapcsolatban jelezte azt is: jól látható tendencia, hogy amíg az elmúlt években a gazdasági és a kereskedelmi témájú rendezvények domináltak a piacon, addig 2005-ben minden harmadik konferenciát orvosi témában tartották, a gazdaságiak részaránya visszaesett húsz százalékra. A legnagyobb növekedést ugyanakkor az informatikai konferenciák érték el: részarányuk megduplázódott.

Az idei év is jól indult: az első három hónapban 24 százalékkal rendeztek több nemzetközi konferenciát, mint 2005 hasonló időszakában. Ezeken átlagosan több mint 10 ország képviselői vettek részt. Közülük leggyakrabban német vendégek, britek és franciák képviseltették magukat. Az átlagos tartózkodási idő 4,1 nap volt, ez 2001 óta a leghosszabbnak számít. Az év eddig eltelt időszakában jellemzően gazdasági és informatikai tanácskozásoknak adott helyszínt hazánk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!