A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A GVK a tőzsdeélénkítő csomag mellé állt

Vágólapra másolva!
A Gazdasági Versenyképességi Kerekasztal (GVK) keddi ülésén néhány módosítással támogatta Szalay-Berzeviczy Attilának, a BÉT elnökének a tőkepiacot élénkítő javaslatait. A szervezet leszögezte, támogatja a magyar lakosság megtakarításait elősegítő kezdeményezéseket.
Vágólapra másolva!

A gazdasági élet képviselőit tömörítő GVK támogatta azt a javaslatot, hogy vezessenek be hosszú távú befektetési számlát, ám a kerekasztal ezt azzal egészítette ki, hogy a döntéshozók fontolják meg az eredetileg hároméves lekötés időtartamának "átgondolását". A testület támogatta azt az elképzelést is, hogy "nyissák össze" az ingatlan- és a tőkepiacot, de ennek konkrét módját az adórendszeri változtatásoktól tegyék függővé.

Egyhangúlag és módosítás nélkül fogadta el a kerekasztal azt a felvetést, hogy a befektetési jegyek és a részvények adóztatása között ne legyen különbség. Ez egyébként a kormány adórendszer-módosító javaslatai között szerepel - mondta a tőzsde elnöke. A GVK támogatta, és az eredeti javaslathoz képest valamivel határozottabban fogalmazta meg azt, hogy a kormány a privatizációra váró állami cégeket elsődlegesen a tőzsdén keresztül magánosítsa a jövőben.

Szintén változtatás nélkül és egyhangúlag támogatták azt a javaslatot is, hogy a középiskolákban tegyék kötelezővé a pénzügyi ismeretek oktatását. A BÉT elnöke elmondta: alacsony a magyar lakosság aktivitása a tőkepiacon, a magyar vállalatok pedig nem a tőzsdére lépést választják forrásszerzéshez, hanem inkább banki hiteleket vesznek fel. A GVK tagjai egyetértettek abban, hogy minden olyan kezdeményezést támogatnak, amely a magyar lakosság megtakarításának élénkítését célozza.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!