A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Richard Masters, a Premier League vezérigazgatója elárulta, hogy egyelőre nincsenek olyan tervek, hogy a tengerentúlon rendezzenek angol bajnoki mérkőzését. Emellett a sportvezető keményen kritizálta a FIFA-t a jövő nyáron sorra kerülő klubvilágbajnokság lebonyolítási rendszere miatt.

Masters a Premier League részvényesek közgyűlésén elmondta, hogy 2008 óta nem merült fel annak a lehetősége, hogy a tengerentúlon rendezzenek angol bajnoki mérkőzéseket. 

A liga vezérigazgatója a pénteken kezdődő 2024/25-ös szezon előtt hangsúlyozta, hogy az amerikai rendezvényszervező Relevant Sports és a FIFA között folyamatban van egy ügy, amelynek a lezárása azt eredményezheti, hogy a klubcsapatok világszerte engedélyt kaphatnak arra, hogy hivatalos bajnoki mérkőzéseket játszhassanak a saját országukon kívül - amit jelenleg egy FIFA szabályzata tilt.

„Nem egyértelmű, hogy mi is történik valójában a FIFA-nál, valami megváltozott, de ez még nem tiszta. Nem tervezünk külföldi mérkőzéseket játszani a Premier League-ben. A 39. meccs óta (ez egy 2008-as javaslat, hogy a Premier League naptárába egy tengerentúlon játszandó meccset iktassanak be - szerk) soha nem került szóba egyetlen részvényesi gyűlésen sem” – mondta Masters, aki hangsúlyozta, hogy ha bármilyen lényeges változás történne a verseny struktúrájában, akkor azt a szurkolókkal kellene első körben egyeztetni. 

Richard Masters, a Premier League vezérigazgatója
Fotó: Alex Morton/Getty Images

A Premier League vezérigazgatója élesen kritizálta a FIFA-t is, mivel a labdarúgás világszervezete „megfelelő eljárás” nélkül jelentette be a megújult klubvilágbajnokságot, melyet 2025 nyarán rendeznek meg először. 

„Nem tudok semmit a közvetítési megállapodásokról és a rendező városokról sem, nem jelentettek be semmi olyat, amiről tudomásom van, ezt nyilvánvalóan nekik kell megoldaniuk. 

Mi nem feltétlenül a döntésekkel foglalkozunk, hanem azokkal a folyamatokkal, amelyek eredményezik azokat. A ligákkal és a játékosok szakszervezeteivel nem konzultálnak megfelelően, ha egyáltalán konzultálnak az olyan nagyszabású globális naptári döntésekkel kapcsolatban, mint a világbajnokság”

 – folytatta Masters, aki hangsúlyozta, hogy nyitottak arra, hogy megvitassák a kérdéseket a FIFA-val, mert ezzel mindenképpen foglalkozni kell. 

„Jeleztük, hogy mi, a ligák és a játékosok szakszervezeteinek egy csoportja a jövőben jogi lépéseket fogunk tenni.”

Chelsea FC v Manchester City - Pre-Season Friendly
A Manchester City és a Chelsea már megváltotta a jegyét a klub-vb-re
Fotó: Getty Images via AFP

A FIFA által szervezett klubvilágbajnokságot jövő nyáron rendezik az Egyesült Államokban június 15. és július 13. között. A Premier League csapatok közül egyelőre a Manchester City és a Chelsea indulása biztos. 

A FIFA-t már korábban is érte kritika a 2025-ös klubvilágbajnokság megrendezésével kapcsolatban. Májusban a FIFPro és a profi játékosokat és ligákat tömörítő World Leagues Association jogi lépésekkel fenyegetőzött, ha a torna menetrendjét nem írják át. A Premier League az Európai Ligák tagjaként a múlt hónapban csatlakozott a FIFA ellen benyújtott hivatalos panaszhoz.

A FIFA a válaszában közölte, hogy "rutinszerűen széles körű konzultációt folytat az érintett érdekelt felekkel" és kijelentette, hogy a klubvilágbajnokság menetrendjét összehangolták a nemzetközi versenynaptárral, hogy a játékosok jólétének biztosítása érdekében elegendő idő teljen el a torna döntője és az új szezon kezdete között.

Gianni Infantino, a FIFA elnöke folyamatosan próbálja megreformálni a labdarúgást
Fotó: AFP/Frederic J. Brown

Arra a kérdésre, hogy szeretné-e, ha a a klubvilágbajnokságot eltörölnék, Masters a következőket mondta. 

„Nem feltétlenül ezt az eredményt szeretnénk. Amit mi szeretnénk, az egy megfelelő folyamat, amely jobb döntésekhez vezet az ütemezéssel kapcsolatban. 

Ha a klubjaink bejutnak a sorozat döntőjébe, akkor milyen csapatokat tudnak majd kiállítani a Premier League-szezon kezdetén? Tartozunk a játékosoknak azzal a kötelezettséggel, hogy három hét pihenőt adunk nekik, így ez nem áll össze. Egy újabb kiegyezést kell elérni”

 – tette hozzá Richard Masters, a Premier League vezérigazgatója. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!