A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Alig változott a forint

Vágólapra másolva!
A 257-258 közötti sávban hullámzott ma a forint az euroval szemben a bankközi piacon, amely a bizonytalan feltörekvő piaci hangulatot tükrözte. Péntek délután négy órakor az eurót 257,10/20 forinton jegyezték a budapesti bankközi kereskedelemben, szemben a csütörtök délutáni 256,30/40 forinttal.
Vágólapra másolva!

A forint már a nyitáskor jelentősen gyengült, az euró árfolyam 258,00 forint fölé is eljutott. Később valamelyest konszolidálódott a helyzet és az árfolyam beállt a 257,20 forint környékére.

Az átmeneti mélypontot a kereskedők Simor András MNB-elnök egy konferencián az inflációval kapcsolatos - utóbb korrigált - kijelentésének átmeneti hatásával magyarázták, hangsúlyozva, hogy a piacot sokkal inkább a nemzetközi hatások mozgatják. A leggyengébb euró árfolyam 256,40/50 folt a nap folyamán.

A nemzetközi devizapiacokon az ázsiai kereskedési szakaszban az euró újabb árfolyamrekordot ért el a dollárral szemben. Egészen 1,4971-ig erősödött, azaz megközelítette a lélektanilag fontos 1,50-es határt, de utána kissé visszakorrigált. A piacon egyelőre nem látják a végét a dollár gyengülési szakaszának. A pénzpiacok már 25 bázispontos Fed-kamatcsökkentést áraztak be - mondták kereskedők.

Veszélyesen alacsony szintre csökkent az amerikai kincstárjegyek hozama. A 10 éves Treasury Note hozama 4 százalék körül van, azaz elérte azt a szintet amelynél a japán befektetők hagyományosan kiszállnak amerikai befektetéseikből. Nem is lehet azon csodálkozni tehát, hogy a dollár a jen ellenében is éves mélypontot ért el 107,50-es árfolyamon. A svájci frank ellenében pedig árfolyama a lélektani 1,1000-es határ alá lépett.

Mindezek együttesen a befektetők kockázatvállalási hajlandóságának csökkenésével párhuzamosan fokozták a magas hozamú devizákkal szemben kötött hozamelőny ügyletek felszámolását, ami a feltörekvő térségek devizái - így a forint - esetében is az árfolyam gyengülés irányába hat - magyarázták a kereskedők. A hálaadás ünnepe miatt rövidített amerikai kereskedelem csökkentette a piaci forgalmat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!