Veres: fordulóponton a magyar gazdaság

Vágólapra másolva!
A pénzügyminiszter a Költségvetési Gazdálkodási Rendszer (KGR) támogatási szerződése bemutatásának csütörtöki sajtótájékoztatóján kifejtette: érdemben csökkent az államháztartás hiánya, Magyarország az első helyet szerezte meg az egyensúly javulásának mértékét tekintve.
Vágólapra másolva!

Az idei, 4 százalékos GDP arányos államháztartási hiánycél teljesíthető, a folyó fizetési mérleg hiánya is a GDP 4 százalékára csökken, érdemben gyorsulhat a gazdasági növekedés, lassul az infláció, nőnek a beruházások és elérhető, vagy meghaladható a tervezett 0,5 százalékos reálbér növekedési ütem - összegezte.

Veres a forint erősödése mögött nemzetközi okokat lát

Veres János szerint a forint csütörtöki erősödését nem magyar makrogazdasági, hanem nemzetközi hatások idézték elő, a kamatemelés pedig nem okoz automatikusan beárazható többletkiadást a költségvetésnek.

A pénzügyminiszter egy csütörtöki sajtótájékoztatót követően újságíróknak kifejtette: nem osztja azt a véleményt, amely szerint a jegybanki alapkamat emelése automatikusan beárazható többletkiadást jelent a költségvetésnek. Hozzátette: az állampapírok hozamemelkedése okoz többlet terheket, a hozamemelkedés és a jegybanki alapkamat-emelés kapcsolatát pedig szakértői szinten kell elemezni.

A jegybank monetáris tanácsa hétfőn 8,25 százalékról 8,50 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot.

Az augusztusban esedékes inflációs cél meghatározásáról annyit mondott csak: "ebben a kérdésben sem leszek dogmatikus".

Veres János kijelentette, hogy az utolsó kormánydöntés a középtávú inflációs célról még 2005-ben született az MNB-vel közösen, azóta nem változott.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!