A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A vártnál jobban növekedett a GDP

Vágólapra másolva!
A bruttó hazai termék (GDP) 2008 második negyedévében 2,2 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban, a naptári hatás kiszűrésével a gazdaság teljesítménye 2,1 százalékkal bővült - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az előzetes adatok alapján.
Vágólapra másolva!

A szezonálisan kiigazított adatok szerint az előző negyedévhez viszonyítva 0,6 százalékkal emelkedett a bruttó hazai termék - derül ki a statisztikai hivatal és az Ecostat gyorsbecsléséből. Az elemzők a második negyedévre átlagosan 1,9 százalékos GDP-növekedést vártak. A legjobb becslést a Takarékbank adta előzetesen, Suppan Gergely, a társaság elemzője 2,1 százalékos gazdasági növekedést jósolt előre a negyedévre.

A gazdaság növekedése idén az első negyedévében 1,7 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban - a naptári hatással kiigazított bővülés 1,0 százalék volt. Az előző negyedévhez képest a gazdasági növekedés 0,6 százalék volt, naptári és szezonális kiigazítással.

Egy évvel korábban - a tavalyi második negyedévben - negyedévében kiigazítás nélkül és a naptári hatás kiszűrésével egyaránt egyaránt 1,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Gyenge ipar ellenére növekszik a gazdaság

Barcza György, a K&H vezető elemzője az [origo]-nak elmondta, hogy nagyjából megfelel a várakozásoknak a 2,2 százalékos növekedési adat. Ugyanakkor azért némi meglepetést okozott az, hogy a gyenge ipari termelési statisztikák ellenére volt képes a magyar gazdaság ennyire növekedni. Barcza szerint az ipar gyengélkedését valószínűleg a mezőgazdaság ellensúlyozta, illetve az, hogy idén nem voltak olyan kemény kormányzati megszorítások.

Az elemző ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a világgazdaságban erőteljes lassulás észlelhető, így a magyar gazdaság hiába került gyorsuló növekedési pályára, az év végére 3 százaléknál nagyobb GDP-növekedés nem várható.

Nem várható jobb adat a következő negyedévben sem?

Nem volt nagy meglepetés a 2,2 százalékos adat, csak egy kicsit jobb, mint az előző negyedévi - véli Suppan Gergely elemző, aki - mint már említettük - előzetesen a legjobb jóslatot adta a GDP-növekedésre. Mindez annak köszönhető, hogy kiesett az "egészségügyi fék", azaz már nem volt kórházbezázárás, és a vizítdíjat is eltörölték. Az elemző szerint az év második felében is hasonlóan 2-2,2 százalékos adat várható.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője elmondta: nagy meglepetést nem okozott a mutató. A konszenzust meghaladó adat ellenére a kilátások nem javultak, lassul a feldolgozóipar növekedése, romlanak a külpiaci értékesítési lehetőségek és a belső fogyasztás sem nő látványosan. Az elemző szerint a növekedési ütem további, érdemi gyorsulása nem várható, Török Zoltán az év egészében is a második negyedévihez hasonló, 2-2,2 százalék közötti dinamikára számít.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!