Pénteken is bizonytalan a forint

Vágólapra másolva!
Pénteken is bizonytalan a forint iránya, alapjában a dollár erejétől függ a mozgása. Befektetőket csábíthat el tőle az is, hogy a zlotyi kissé javul, mióta a lengyel kormány szerdán céldátumot adott magának az euró bevezetésére, 2011-re, írta elemzők véleményét idézve péntek reggel a Dow Jones hírügynökség. A piacok nem bíznak feltétlenül a lengyel sikerben, azonban biztosra veszik, hogy a cél követéséhez mindenesetre több kamatemelésre lesz szükség, miközben Magyarországon mindinkább a kamatcsökkentés megkezdésére számítanak.
Vágólapra másolva!

Elemzők szerint a felzárkózó piaci valuták nyárig tartott, általában gyorsan emelkedő irányzata megakadt, sőt, egy időre vissza is fordulhat. Mióta a dollár szemlátomást erősödésre van ítélve a javuló amerikai gazdasági kilátások és a még gyengülni várt világgazdasági teljesítmény fáziskülönbsége miatt, a felzárkózó piaci valuták vesztettek népszerűségükből a hozamelőnyre játszó, spekulatív befektetők szemében.

Távozásra inti őket, hogy az amerikai Fed belátható ideig bizonyosan nem csökkenti tovább alapkamatát, a felzárkózó piacokon viszont kamatcsökkentéseket tehet szükségessé a gyenge gazdaság. A gyenge dollár idején a felzárkózó piaci vállalatok jelentős hiteleket vettek fel külföldön, ezek törlesztése most megdrágult, ami árt majd a folyómérlegeknek, és közvetve a felzárkózó valutáknak. A gyengébb valuták adta exportelőny egyelőre nehezen érvényesíthető, a felvevőpiacok beszűkülése miatt.

A londoni bankközi piacon a forint péntek reggel, 239,55-240,05/eurón, 0,15 százalékkal gyengébb volt a kora hajnalinál, és 5,26 százalékkal erősebb az euróval szemben, mint év végén. Csütörtök este 239,20-50/euró volt. Csütörtök reggel 5,28 százalékkal erősebb, szerda reggel 5,03 százalékkal erősebb, kedd reggel 4,49 százalékkal erősebb, hétfő reggel 5,98 százalékkal erősebb, múlt péntek reggel 4,55 százalékkal erősebb volt az euróval szemben, mint tavaly év végén.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!