EKB: 4,25 százalék marad az alapkamat

Vágólapra másolva!
Az Európai Központi Bank (EKB) csütörtökön változatlanul, a jelenlegi 4,25 százalékon hagyta az irányadó kamatot - jelentette be az EKB. A döntés megfelelt a piaci várakozásoknak.
Vágólapra másolva!

Jean-Claude Trichet a kamatdöntést követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy az EKB kamatdöntő ülésén a szinten tartás mellett fontolóra vették a kamat csökkentését is, végül azonban egybehangzóan a szinten tartás mellett döntöttek.

Az EKB elnöke hosszú idő óta először már nem tartja kizártnak az esetleges kamatcsökkentést. Trichet szerint mellette szól, hogy a pénzügyi válság "rendkívüli nagy bizonytalanságot" okozott, csökken az európai gazdaságok növekedése, mérséklődik a lakosság fogyasztása, romlottak a hitelfeltételek, ugyanakkor mérséklődnek az inflációs kockázatok: bár ezek a kockázatok, mint Trichet fogalmazott "csökkentek, de nem tűntek el".

Az EKB eddig éppen az inflációs nyomás erősödésére hivatkozva utasította vissza a kamatcsökkentésre vonatkozó követeléseket. Alacsonyabb kamatok mellett bővülhet a bankok likviditása, mert olcsóbban juthatnak pénzhez a jegybankoktól, ezáltal a vállalatok és a fogyasztók is előnyösebb feltételekkel kaphatnak hiteleket, s ez a fogyasztás és a beruházások bővülését vonná magával.

Elemzők szerint Trichet szavai egyértelműen egy későbbi kamatcsökkentésre utalnak - a csökkentésre már akár novemberben számítani lehet -, sőt egyesek nem zárnak ki egy, a főbb európai jegybankokkal összehangolt EKB-kamatcsökkentési akciót sem.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!