A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Ázsia követi a nagy jegybankokat

Vágólapra másolva!
Dél-Korea, Tajvan és Hong Kong is csökkentette az alapkamatot egy nappal a világ vezető jegybankjainak összehangolt kamatvágása után. A központi bankok egyaránt azzal indokolták lépésüket, hogy a hitelválság elharapózása szükségessé tette a monetáris lazítást. .
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A dél-koreai és a tajvani jegybank 25 bázisponttal mérsékelte az irányadó kamatlábat, Tajvanban így jelenleg 3,25, Dél-Koreában pedig 5 százalékos a ráta. Hong Kongban a jegybankárok 2 százalékra mérsékelték a kamatszintet. Perng Fai-nan tajvani jegybankelnök úgy fogalmazott: "az amerikai és európai hitelkrízis terjedni látszik, így a világméretű recesszió kockázata aggasztóan növekszik."

Ezzel párhuzamosan a japán központi bank (Bank of Japan) csütörtökön, mintegy 30 milliárd euró értékben (4000 milliárd jen) nyújtott rövid távú hiteleket a kereskedelmi bankoknak, hogy javítsa a piaci likviditást. A nap folyamán a kérdéses összeget három sorozatban öntötte a piacra a BoJ, hasonló összegű nyílt piaci akcióra a hitelválság kirobbanása óta nem volt példa Japánban. A BoJ egyébként csütörtöki lépésével sorrendben a tizenhetedik napja avatkozik be.

A japán központi bank szerdán nem csatlakozott a világ hat központi bankjának, köztük az amerikai Federal Reserve-nek és az Európai Központi Banknak összehangolt kamatcsökkentési akciójához, mindössze támogatásáról biztosította ezt a döntést. A BoJ távolmaradását a japán irányadó kamatok rendkívül alacsony, 0,5 százalékos szintjével indokolta - emiatt ugyanis korlátozott a manőverezési lehetősége -, másrészt azzal, hogy a japán pénzpiac más ipari országokhoz képest stabilabb.

Az ázsiai jegybanki intézekdések nem okoztak eufóriát az ottani börzéken. A régió egyik legfontosabb mutatója, a Nikkei a kereskedés során volt jelentős pluszban, a záráskor feljegyzett 9157 pontos eredmény azonban 0,5 százalékos süllyedést jelent szerdához képest. A képet javítja, hogy a tokiói börze Topix-indexcsaládjába tartozó mutatók viszont erősödtek, közülök a félezer papír teljesítményét tükröző Topix 500 0,6 százalékkal került feljebb. Tokió mellett vezsteséget volt kénytelen elkönyvelni a sanghaji és a tajvani index is.

Ugyanakkor Dél-Koreában és Hongkongban a vevők diktálták a tempót, a szöuli mutató 0,6 százalékkal emelkedett, a Hang Seng pedig jelentősen, 2,6 százalékkal került feljebb.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!