Megosztott volt a monetáris tanács

Vágólapra másolva!
Három különböző lépést mérlegelt a magyar jegybank monetáris tanácsa december végén tartott ülésén, amelyen végül 50 bázisponttal 10 százalékra mérsékelték a kamatszintet.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának tavalyi utolsó ülésén a testület 10 százalékra csökkentette az alapkamatot. A tanácskozásról készített - péntek kora délután - publikált jegyzőkönyv szerint a monetáris tanács tagjai egyetértettek abban, hogy faragni kell a kamatból, ám a vágás mértékéről megoszlottak a vélemények.

Az alapkamat 50 bázispontos csökkentését öten támogatták, két tag az alapkamat 75, hárman pedig 100 bázispontos vágására voksoltak. Ennek eredményeként végül 0,5 százalékponttal mérsékődött a kamatszint.

A jegyzőkönyvből egyebek mellett kiderül, hogy a tanácstagok értékelése szerint a monetáris politikai döntések során az inflációs kilátások mellett a pénzügyi stabilitási kockázatokra is hangsúlyt kell helyezni, meg kell őrizni a külső finanszírozás fenntarthatóságát. Ennek kapcsán többen arra hívták fel a figyelmet, hogy további gazdaságpolitikai lépések szükségesek a vállalati hitelezés összehúzódásának mérsékléséhez. Elhangzott olyan vélemény is, hogy a jelenlegi kamatszintek
mellett a banki hitelezésben a morális kockázatok kiküszöbölése egyre nehezebb.

A jegybankárok egyetértettek abban, hogy a korábban végrehajtott, rendkívüli jegybanki műveletek hozzájárultak a pénz- és tőkepiaci helyzet stabilizálódásához. de a piaci működés normalizálódásához várhatóan még hosszabb időre lesz szükség. Magyarország kockázati megítélése nem változott érdemben.

Több tanácstag felhívta a figyelmet arra, hogy az év első hónapjában a portfolióátrendeződések és a gyorsjelentések publikációja miatt a piaci hangulat rövid idő alatt akár jelentős mértékben is megváltozhat, mind pozitív, mind negatív irányban. Elhangzott olyan vélemény is, hogy a devizalikviditási feszültség enyhülése ellenére a bankközi piaci helyzet továbbra sem normalizálódott.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!