A rekord gázár növelte a Gazprom nyereségét

Vágólapra másolva!
Az OAO Gazprom bejelentette, hogy a legutolsó negyedévében a profit 16 százalékkal emelkedett, miután nagyobb gázárat kért európai partnereitől. A Gazprom Oroszország legnagyobb energiatermelője.
Vágólapra másolva!

A cég tiszta nyeresége 132 milliárd rubelre emelkedett, ami 3,65 milliárd dollárt jelent. Ez a 2007-es hasonló periódushoz képest komoly növekedés, hiszen akkor csak 113 milliárd rubel volt a nettó eredmény. Ugyanakkor a mostani nyereség elmarad a Bloomberg elemzői által várt 149 milliárd rubeltől.

Az állami többségi irányítással működő Gazprom tavaly rekord évet zárhatott, miután az olajárak után a gázárak is rekordot döntöttek. (Az olaj júliusban döntötte meg minden idők árrekordját.)

Azóta viszont az olajárak csökkenésnek indultak, így a Bloomberg által megkérdezett elemzők szerint a Gazprom bevételei is apadni fognak a földgáz értékesítéséből. (A földgáz ára hat és kilenc hónap közötti csúszással követi az olaj ármozgását Európában.)

Az utolsó negyedévi eladások mindenesetre 61 százalékkal nőttek, 830 milliárd rubelre, ez hatalmas ugrás az előző év hasonló időszakában realizált 516 milliárdhoz képest.

A Gazprom közlése szerint a cég idén januárban kétmilliárd dollárt vesztett ugyanakkor az Ukrajnával folytatott gázvitában. A két hétre leállított európai szállítások ugyanis érzékenyen érintették az orosz céget is, amely európai exportjának 80 százalékát Ukrajnán keresztül juttatja el a kontinens nyugati felébe.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!