Bírálta az IMF francia vezére az EU-t

Vágólapra másolva!
Bírálta a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója, hogy az Európai Unióban hiányzik a koordináció a gazdasági és pénzügyi problémák megoldásához.
Vágólapra másolva!

Dominique Strauss-Kahn az NPR amerikai közszolgálati rádiónak hétfőn - egy nappal az EU állam- és kormányfőinek brüsszeli csúcstalálkozója után - úgy nyilatkozott, hogy az uniós vezetők szinte képtelenek voltak bármilyen közös megoldást találni.

A volt francia pénzügyminiszter ezért aggódik a "helyes politikák" megvalósítása, és főleg a bankok átszervezése miatt.

A vasárnapi EU-csúcs résztvevői úgy határoztak, hogy a következő, március 19-20-i csúcstalálkozójukon hoznak végleges döntést a bankok kétes követeléseinek kezeléséről, az ezzel kapcsolatos közös politikáról.

Strauss-Kahn helyesnek nevezte, a különféle gazdaságösztönző terveket. Ám szerinte a terv második felének a banki mérlegek megtisztítását kell jelentenie, ez pedig "nem nagyon gyorsan halad előre".

Az IMF-vezető megjegyezte azt is, hogy az euróövezet még nem tökéletes: közös pénzzel rendelkezik ugyan, közös gazdaságpolitikával viszont nem. Strauss-Kahn ezzel magyarázta, hogy az övezet egyes tagországai - a valutaalap vezetője Görögországot név szerint is megemlítette - nehézségekkel küszködnek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!