Tovább esett a kiskereskedelmi forgalom

Vágólapra másolva!
Minden kiskereskedelmi üzlettípusban csökkentek az eladások a KSH most nyilvánosságra hozott augusztusi adatai szerint. Az előző év augusztusához képest több mint 7 százalékos a visszaesés.
Vágólapra másolva!

Augusztusban tovább esett a kiskereskedelmi forgalom: a naptárhatástól megtisztított adatok alapján 7,2 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön. Az előző havihoz képest a kiskereskedelmi eladások volumene 0,7 százalékkal mérséklődött.

Júliusban a havi visszaesés magasabb, 2,4 százalék volt, az egy évvel korábbihoz viszonyítva azonban az augusztusinál kevésbé, 6,7 százalékkal csökkent a forgalom.

A kiskereskedelmi eladások 46 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes, 16 százaléka az üzemanyag-, 14 százaléka a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-kiskereskedelmi üzletekben történt, a többi üzlettípus együttes részesedése 24 százalék volt.

2009 augusztusában szinte minden üzlettípusban mérséklődött a forgalom, az előző év augusztusi szinthez mérten a legnagyobb visszaesés az iparcikk jellegű vegyes-, valamint a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-üzletekben volt.

Az eladások jelentős részét - 91 százalékát - lebonyolító vegyes termékkörű üzletek, így a hiper- és szupermarketek, valamint vegyesboltok értékesítése 7 százalékkal csökkent a 2008. augusztusihoz mérten.

A gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai augusztusban az egy évvel korábbinak közel a felére estek vissza. Forgalmuk az év első nyolc hónapjában 35,7 százalékkal mérséklődött.

Az Eurostat gyorsbecslése szerint az Európai Unió 27 tagállamában átlagosan 1,8, míg az eurózóna országaiban 2,6 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!