Tíz év múlva elfogyhat az arany

Vágólapra másolva!
A jelenlegi kitermelési ütem mellett a ma ismert aranykészletek még tíz évig bányászhatók. A föld alatt lévő mennyiség alig hatoda a már kitermeltnek, miközben a nemesfém ára rekordot rekordra halmoz.
Vágólapra másolva!

A felszíni aranykészlet mennyisége ma 163 ezer tonna körül van a világon, és még nagyjából tíz évig van mit bányászni - hangzott el az Arany Világtanács (WGC) térségi vezetőjének sanghaji előadásán szerdán.

Albert L.H. Cseng, a WGC távol-keleti régiót felügyelő vezérigazgatója elmondta, hogy az aranypiacon eddig mintegy 83 600 tonnát - vagyis a teljes mennyiség több mint a felét - használtak fel ékszerkészítésre, míg egyéni befektetők kezében 27 300 tonna van.

A szervezet statisztikája szerint a különböző országok aranytartaléka 28 700 tonna körül van, ami az eddig kibányászott aranynak nagyjából 17 százaléka. Az ipari 19 700 tonnát használt fel. Becslések szerint körülbelül 26 000 tonna arany még nincs feltárva - áll a Hszinhua hírügynökség jelentésében.

Az idén év eleji adatok szerint a bányászati kapacitást tekintve a világon - Dél-Afrikát megelőzve - Kína jár az élen évi 10 millió unciával, jelentős termelő még Ausztrália, az Egyesült Államok, Peru, Oroszország, Indonézia és Kanada.

Az arany unciánkénti ára 1137 dollár körül van, szemben a tavaly decemberi 850 dollár körüli szinttel. Idén november végén az árfolyam 1200 dollár fölött is járt, ezzel történelmi csúcsot döntött.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!