A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A Moody's figyelmeztette Amerikát

Vágólapra másolva!
"Nyomás alá kerülhet" az Egyesült Államok lehetséges legjobb, "Aaa" szintű hitelminősítése, ha az amerikai kormány nem tesz további költségvetési megszorító intézkedéseket - írta az új amerikai költségvetési tervezetről összeállított elemzésében a Moody's Investors Service. Rövid időn belül ez a második olyan figyelmeztetés, amely szerint veszélybe kerülhet a globális piaci alapmércének tekintett amerikai adósbesorolás. 
Vágólapra másolva!

A február 1-jén bemutatott amerikai költségvetési tervezet "kis kezdő lépés" a fenntartható adósságpálya újbóli elérése felé, de e "nagy feladat" teljesítéséhez további intézkedések szükségesek - írja legfrisebb elemzésében a világ egyik legnagyobb hitelminősítője, a Moody's.

Ha elmaradnak az államháztartási deficit csökkentését célzó további lépések, vagy az amerikai gazdaság nem növekszik a vártnál élénkebb ütemben, a szövetségi szintű pénzügyi helyzet - legalábbis az, amelyik a következő évtizedre szóló előrejelzésekből kirajzolódik - "egy bizonyos ponton" már nyomást fog gyakorolni az amerikai kormánykötvények "Aaa" osztályzatára.

Politikailag nehezen kivitelezhető a kiigazítás

A költségvetési tervezetben szereplő deficit-előrejelzések nem stabilizálják a hazai össztermék (GDP) arányában mért adósságrátát, és a kormányzati kiadásoknak az adósságok kamatára fordítandó hányada folyamatosan emelkedik. A Moody's megállapítja, hogy egy jelentős költségvetési kiigazítás jelenleg "politikailag nehéz lenne", és lelassítaná az amerikai gazdaság kilábalását.

A hitelminősítő szerint - ahogy a kamatok a jelenlegi nagyon alacsony szintről elemelkednek, és mindeközben az adósság mérete is növekszik - az amerikai állam adósságelviselő képessége jelentős mértékben romlani fog. A költségvetési tervezet alapján kiszámítható, hogy a kormányzati bevételek arányában mért kamattörlesztési kötelezettségek a mostani pénzügyi évre jellemző 8,7 százaléknak több mint a kétszeresére, 17,8 százalékra emelkednek 2020-ra; ez már nagyon magas arány lenne - áll az elemzésben.

Már korábban is figyelmeztettek

A Moody's nem először figyelmezteti az Egyesült Államokat, december elején a hitelminősítő jelezte, az Egyesült királyság és az Egyesült államok legjobb, Aaa besorolása nem biztos, hogy hosszú távon fennmarad, mert két ország államháztartási egyenlege folyamatosan romlik. A Moody's abban az elemzésben rámutatott, hogy a két "veszélyben lévő" gazdaság adósbesorolása sokkal kevésbé nevezhető ellenállónak, mint a francia, német vagy akár a kanadai.

A többi hitelminősítő is megszólalt az ügyben: a Fitch Ratings a múlt hónapban megerősítette az Egyesült Államok lehető legjobb AAA osztályzatát, az ehhez fűzött londoni elemzésében azonban a cég szakértői kiemelték: ha az amerikai kormány nem hoz "nehéz adó- és kiadási döntéseket" az államháztartási hiány három-öt éven belüli csökkentésére, az államadósság az évtized második felére olyan szintet érhet el, ami már nyomást gyakorolna az Egyesült Államok besorolására. .

Egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor's tavaly - hatalmas globális piaci visszhangot kiváltó lépéssel - már stabilról leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta Nagy-Britannia szintén "AAA" szintű szuverén adóskockázati besorolásának kilátását, arra a véleményére hivatkozva, hogy a jelenlegi költségvetési folyamatok mellett a brit nettó államadósság középtávon elérheti a GDP-érték 100 százalékát.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!