Nagyot ugrottak az amerikai tőzsdék

Vágólapra másolva!
A kedvező nemzetközi befektetői hangulat miatt tekintélyes, közel 3 százalékos emelkedés produkáltak csütörtökön a New York-i tőzsdeindexek.
Vágólapra másolva!

A vezető amerikai részvények mozgását követő Dow Jones 10 172 ponton zárta a csütörtöki kereskedést, ami 2,8 százalékos többletet jelent. A technológiai ágazat indexe, a Nasdaq szintén 2,8 százalékkal gyarapodott, az S&P 500 pedig 3 százalékkal erősödött.

A befektetői derűlátást mutatja, hogy az S&P 500 teljesítményét befolyásoló félezer részvény közül csak néhány veszített az értékéből.

Kína és Trichet adott erőt

Részvényelemzők szerint elsősorban az hajtotta fel a részvényárakat, hogy csütörtökön hivatalosan is megerősítették: Kína májusi exportja közel 50 százalékkal nőtt. Ennek hatására alább hagyott a globális gazdasági növekedéssel kapcsolatos borúlátás.

Az optimista hangulatot erősítette, hogy Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján megvédte az eurót, megbízható pénznek nevezte a közös devizát. Az európai jegybank friss elemzése szerint pedig a korábban vártnál nagyobb ütemben növekedhet idén és jövőre az eurózóna gazdasága. Ezek a hírek erősítették az eurót a dollárral szemben, és fokozták a befektetők vásárlókedvét.

Jelentősen drágultak az energiaipari cégek, részben azért, mert a kőolaj ára több mint egy dollárral emelkedett a kínai exportadatra, illetve amiatt, hogy a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) feljavította a világ idei olajkeresletére vonatkozó várakozását.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!