Tömegesen váltják pénzre az aranyukat a bankok

Vágólapra másolva!
Európai kereskedelmi bankok jó pár éve nem látott mértékben váltották át készpénzre a tartalékaiak között szereplő aranyat az utóbbi hónapokban.
Vágólapra másolva!

Európai bankok elkezdték tőkeemelésre és pénzszerzésre használni aranykészleteiket, ami arra utal, hogy a bankközoi pénzpiacon megint kiürülőben vannak a források - írja a Financial Times.

A kereskedelmi bankok a jegybankok bankjának nevezett, svájci közontú Nemzetközi Fizetések Bankjával (BIS) kötöttek úgynevezett arany-csereügyeleteket, amelyek keretében a bankok a BIS-nek adják az aranyat, amely ezért pénzt fizet, majd pedig jövő márciusban visszacserélik a termékeket - az ár ekkor azonban már a kamatok miatt magasabb.

A BIS 346 tonna aranyat kapott ezeken a swap-ügyleteken keresztül, ami 13 milliárd dolláros értéket jelent. Ez az érték nem különösebben magas a piac méretéhez képest, de az, hogy az utóbbi években közel sem volt ekkora érdeklődés erre a cserelehetőségre, mégis azt mutatja, hogy nagyobb a bankok pénzszüksége, mint korábban. Erre utal az is, hogy a bankok közötti Euribor kamatláb 27 napja emelkedik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!