A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Visszaesett a német export, megtört a lendület

Vágólapra másolva!
Németország kivitele csökkent júliusban, ami elemzők szerint a feldolgozóipari rendelésállomány csökkenésével együtt arra utal, hogy veszít lendületéből az Európai Unió legnagyobb gazdaságának növekedése.
Vágólapra másolva!

A német statisztikai hivatal (Destatis) szerdán közölt adatai szerint az export 1,5 százalékkal maradt el júliusban az egy hónappal korábbitól. Júniusban még erőteljes, 3,7 százalékos növekedést mértek. Elemzők arra számítottak, hogy a kivitel az előző havi szinten stabilizálódik júliusban. Az import 2,2 százalékkal csökkent havi szinten, a júniusi 2,2 százalékos növekedés után.

Az egy évvel korábbihoz képest bővült júliusban a német export, és az import is, a lendület azonban megtört; a kivitel 18,7 százalékkal, a behozatal 24,9 százalékkal haladta meg az előző évit, a júniusi 28,4, illetve 31,4 százalékos növekedés után.

Kedden a berlini gazdasági minisztérium arról számolt be, hogy német feldolgozóipar rendelésállománya 2,2 százalékkal elmaradt júliusban az egy hónappal korábbitól. Ez a legnagyobb visszaesés a világméretű gazdasági válság eddigi egyik legrosszabb hónapja, 2009 februárja óta. A Reutersnek nyilatkozó 42 elemző többsége bővülésre, átlagosan 0,5 százalékos növekedésre számított.

Elemzők szerint a két adat arra utal, hogy az év második felében lassul a második világháború óta legmélyebb recesszióból rekord gyorsasággal kiemelkedő német gazdaság növekedése, mert akadozik a növekedés motorja, az export. "A jobbnál-jobb makrogazdasági adatok tűzijátékszerű sorozata a következő hónapokban várhatóan nem folytatódik" - mondta Thorsten Polleit, a Barclays Capital elemzője.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!