Visszaigényelhető osztalékadórészt hozott az egykulcsos adó

Személyi jövedelemadó-bevallást adnak fel a 62-es postán, szja bevallás, adóbevallás, APEH
Vágólapra másolva!
Az egykulcsos adóról szóló törvénymódosítás január elsejei életbe lépésével a cégtulajdonosoknak a korábbi 25 helyett 16 százaléknak megfelelő személyi jövedelemadót kell kifizetniük osztalékuk után. Amennyiben tavaly már fizetett a cég osztalékelőleget, az adókulcsok miatti különbözetet visszaigényelhetik az idei jövedelmekről szóló 2012-es adóbevallásnál.
Vágólapra másolva!

Az egykulcsos adózás bevezetésével 25-ről 16 százalékra csökkent az osztalékadó kulcsa, s ez a már tavaly kifizetett osztalékelőlegre is érvényesíthető. Vagyis azok, akik kaptak osztalékelőleget tavaly, s a 25 százalék adót befizették utána, adóelőlegként vehetik figyelembe, vagy visszaigényelhetik az idén életbe lépett 16 százalékos kulcs miatti különbséget.

Az osztalék a magánszemély jövedelmének minősül, amiből a kifizetés napján érvényes mértékű adót kell levonni - Hegedüs Sándor, az RSM DTM adópartnere szerint. "A tulajdonos az osztalék után ténylegesen fizetendő és az előlegként megfizetett adó különbözetét a 2011. évről szóló adóbevallásában tudja majd visszaigényelni"- mondta a szakértő.

A külföldről származó osztalék után a személyi jövedelemadó mértékét a magánszemély tulajdonosnak kell megállapítania és megfizetnie az RSM DTM szerint. Ha a magánszemély olyan államból szerzett osztalékot, amelyikkel Magyarország kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményt kötött, a hazai adóból annak teljes összegéig, míg egyéb államból származó osztalék esetében legfeljebb a magyarországi adó 95 százalékáig levonható a külföldön megfizetett osztalékadó.

2006 óta csak a magánszemély tulajdonosok részére kifizetett osztalék és osztalékelőleg után fizetendő adó. A magyarországi székhelyű gazdasági társaságok magánszemély tulajdonosai részére kifizetett osztalék és osztalékelőleg egésze jövedelemnek minősül. A személyi jövedelemadót a vállalkozásnak kell levonnia, mégis azt a magánszemély tulajdonosnak az adóbevallásában fel kell tüntetnie.

Angyal József okleveles adószakértő szerint azonban más a helyzet, és ezt egy számpéldán mutatja be.

Az osztalék kifizetésekor az osztalék adóját az szja törvény 66.paragrafus (3) bekezdése szerint a kifizető állapítja meg. A helyes elszámolás a következő: osztalékelőleg 2010-ben 1 millió forint, levont 25 százalék szja-előleg 250 ezer forint. A cég 2 millió forint osztalék kifizetéséről dönt most, tehát az 1 millió forint osztalékelőleg teljes összegében osztalékká válik. Elszámolás: bruttó kifizetés 2 millió osztalék - 1 millió osztalékelőleg = 1 millió forint. Szja: 2 millió forint osztalék adója 16 százalékos kulccsal számolva 320 ezer forint, ezt csökkenti a már megfizetett 250 ezer szja-előleg. Tehát az 1 millió mostani bruttó kifizetést 320 ezer-250 ezer =70 ezer forint szja csökkenti. Így a nettó kifizetés 930 ezer forint lesz.

Fontos, hogy a kifizető nem adóelőleget, hanem adót állapít meg az osztalékra, így nem teheti meg, hogy ne számolja el az osztalékelőlegre jutó szja-t. Ezt a május hónapról szóló 1108-as bevallásban bevallja. A magánszemély valóban a 2011-es bevallásában fogja szerepelteni az osztalékot, de ott már adófizetési kötelezettsége, adóvisszaigénylése az osztalékkal kapcsolatosan már nem fog keletkezni - véli Angyal József.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!