A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Minden idők harmadik legnagyobb külkereskedelmi többlete jött össze

Vágólapra másolva!
214 milliárd forinttal többet exportált Magyarország, mint importált az első őszi hónapban.
Vágólapra másolva!

Az augusztusi élénkülés után tovább nőtt a külkereskedelmi termékforgalom, szeptemberben az év eddigi legmagasabb kiviteli értékét mérte a Központi Statisztikai Hivatal. Az ősz első hónapjában az első becslés szerint az export értéke meghaladta a kétezer milliárd forintot. Az import ettől 214 milliárd forinttal, euróban mérve 742 millió euróval maradt el. Ez minden idők harmadik legnagyobb havi többlete, írja a Portfolio.hu (a két legnagyobb havi szufficit is idén jött össze).

Az év első kilenc hónapjában csaknem 1500 milliárd forint többlet halmozódott fel a külkereskedelemi mérlegben. Ennek oka az, hogy a magyar gazdaság erőteljes alkalmazkodása a romló világgazdasági és hazai környezethez folytatódik. Az exportszektort eddig húzta a külső kereslet, amely csak most kezd alábbhagyni, a belső kereslet gyenge, a lakossági fogyasztás erőtlen, a vállalati beruházások visszaesése folytatódik, vagyis nincs olyan tényező, amely az import megugrását vetítené előre.

A kilátások azonban nem túl fényesek. A magyar kivitel lendülete alábbhagyhat, az eurózónában ugyanis a különféle beszerzésimenedzser-indexek (szolgáltatóipar, feldolgozóipar) a recesszió felé hajlást vetítik előre. Ez azt is jelenti, hogy a magyar gazdasági növekedést sem fogja úgy húzni a külföldi kereslet, mind idén nyárig.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!