Több nő, kevesebb férfi maradt munka nélkül

Vágólapra másolva!
Enyhén csökkent a munkanélküliségi ráta az egy évvel ezelőtti időszakhoz képest, ami mögött a férfiak javuló munkaerő-piaci helyzete áll. A nőket és a fiatalokat azonban kisebb mértékben alkalmazzák.
Vágólapra másolva!

2011. november és 2012. január közötti időszakban 475 ezer munkanélküli volt a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint, ami lényegében megegyezik az előző év azonos időszakával. A munkanélküliségi ráta 11,1 százalék volt, ami minimális, 0,1 százalékos mértékű csökkenést jelent.

Növekedés azonban, ha a hónapról hónapra mért adatokat nézzük. Az előző időszakban ugyanis 10,7 százalék volt a munkanélküliségi ráta. Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője szerint a vártnál nagyobb mértékben nőtt egy hónap alatt a ráta.

A lassuló gazdasági növekedés miatt a foglalkoztatás növekedése a korábban vártnál lassabb lehet, míg a munkanélküliség egy kissé magasabb - írta gyorselemzésében a szakértő. A munkaerőpiacon szerinte további nehézséget okozhat a minimálbérek jelentős mértékű emelése, ami növelheti az elbocsátásokat, illetve a szürke- és feketegazdaság felé terelhet egyes gazdasági szereplőket.

A férfiak javuló munkaerő-piaci pozíciója miatt a nők munkanélkülisége magasabb volt. A KSH adatai szerint 0,5 százalékkal csökkent a férfiak és 0,4 százalékkal nőtt a nők munkanélküliségi rátája. A vizsgált időszakban 255 ezer férfi és 220 ezer nő volt munka nélkül.

Nőtt a fiatalok munkanélküliségi rátája. A 15-24 évesek 27,1 százaléka volt munka nélkül, ami 1,7 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbi szintnél. Az Európai Bizottság az Európai Tanács legutóbbi ülése előtt mutatta be azokat az adatokat, amelyek a fiatalok munkanélküliségéről készültek a tavaly novemberi állapot szerint. Az Európai Unió a fiatalok munkavállalását kiemelt feladatként kezeli - erről bővebben itt olvashat.

A Nemzetgazdasági Minisztérium egy másik munkaerő-piaci mutatót, a foglalkoztatási rátát mutatta be. Az NGM azt közölte, hogy a 15-74 évesek között 0,7 százalékponttal, 49,8 százalékra emelkedett a foglalkoztatási ráta.

A foglalkoztatási adatokból azonban kitűnik, hogy a növekedés csak az egy évvel korábbi időszakhoz mérten tapasztalható. A KSH három hónapos időszakokat mér hónapról hónapra haladva. Az október-decemberi foglalkoztatási adathoz képest november és január között 35 ezer fővel kevesebb embert foglalkoztattak a vállalkozások és a közszféra, így a tavaly nyár óta tartó időszak után ismét 50 százalék alá esett a foglalkoztatottak aránya.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!